Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir Reklamcılık Paradoksu [Kristal Elma 2015]

Bir Reklamcılık Paradoksu [Kristal Elma 2015]

Hayal et. Eğlendir. Keşfet. Cüret et. Eğlen. Oyna. Gerçekten oyna!

Facebook’un Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’daki “Yaratıcı Dükkan”ının direktörü Rob Newlan, Kristal Elma 2015’in ilk günü, Eli Acıman Salonu’ndaydı. Newlan, günümüzde Facebook ve Instagram kullanan insan sayısının fazlalığını vurguladıktan sonra bunun, formatların evrimine yol açtığını belirtti.

Newlan’a göre temel prensip, “Az konuş, fazla yarat” olmalı. Yaratıcı yönetmenlerin, izleyicinin kaliteye cevap verdiğini fark ederek onların zamanına da kendi zamanları kadar saygı göstermeleri lazım. Teknolojik ve finansal devrimin ardından yaklaşan yaratıcı devrimi ileriye taşımanın yollarını bulmak, ilginç olanı aramak önemli. Bunun için insanları etkilemek, kalplerine dokunmak istiyoruz. En iyiyi bulmaya çalışırken aynı zamanda elimizdekiyle “oynamayı” öğrenmeliyiz.

Günümüzde yaratıcı işlerin tuvali, akıllı telefonlar; çünkü herhangi bir iş insanların karşılarına öncelikli olarak akıllı telefonlardan çıkıyor. Bunun için insanların yapılan işi ilk göreceği platform olan mobili anlamak öncelikli görev. Farklı kesimlerden insanlara da hitap edileceğini gözden kaçırmadan hareket edilmeli. Buna örnek olarak Cara Delevingne’ın Top Shop X Zalando için “buralarda bulabilirsiniz” mesajıyla farklı ülkelerin farklı şehirlerini telaffuz etmeye çalıştığı reklam gösterilebilir.

Hotels.com‘un Piano reklamı da Facebook düşünülerek yapılmış. Piyano çalmayı bilmeyen bir adamın piyano çalmasını, “Facebook’ta reklamlar sessiz, bu da sizin için iyi haber çünkü ben piyano çalmayı bilmiyorum” diye çevirebileceğim bir altyazı eşliğinde dinliyoruz. Honda’nın “sınırlarını zorla” sloganıyla çıkardığı reklam ise izleyicinin hızlı okuma becerilerini test eder nitelikte. Yapılabileceklerin sınırı yok, önemli olan “yeni ne yapabilirim?” sorusu yerine “inanılmaz bir şeyi nasıl yapabilirim?” sorusunu sormak.

https://www.youtube.com/watch?v=k6hkyypy2wg
Aradığımız şey, markayla ilgili, belirli bir konsept üzerine giden ve iyi işçilikle ortaya çıkarılmış işler. Sınırları zorla, elindekiyle oyna, insanların olduğu platformlara taşı (insanlarla başla). Yaratıcı işlerde sanat ile bilimi birleştirmek istiyoruz. Kilitleri aç. Yeni bir şeyler ortaya çıkar. Esnet. İttir. Dene. BÜYÜK HAYALLER KUR!

Görsel; Bigumigu