Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir Mültecinin Kaçış Rotasını Gösteren Özgeçmiş

Bir Mültecinin Kaçış Rotasını Gösteren Özgeçmiş

Almanya'daki mültecilerin iş bulması için çalışan Social Bee, mültecilerin özgeçmişlerindeki kaçışa bağlı boşlukları geldikleri yolu gösteren güçlü bir tasarım öğesine çevirdi.

Almanya’da hizmet veren Social-Bee, mültecilerin günlük yaşama entegrasyonu için çalışan bir kuruluş. Özellikle mültecilerin iş bulabilmesine odaklanan Social Bee, bir insan kaynakları şirketi gibi çalışarak işverenle mülteci adayları buluşturuyor. Ancak, mültecilerin özgeçmişlerinde fark ettikleri bir durum var: Savaşın, acının ve kaçışın getirdiği büyük boşluklar, zamandaki atlamalar. Peki bu durum her gün yüzlerce özgeçmiş alan bir işveren varken nasıl avantaja çevrilebilir?

Social Bee’nin yaptığı etkili bir doğrudan pazarlama hamlesi aslında. Özgeçmişler üzerinde yaratılan güçlü bir görsel oyunla; mültecilerin yaşamlarını yarıda bırakıp bambaşka bir yaşama doğru kaçmak zorunda kalışları aktarılmış. Böylece hem kişinin yaşadıklarına ilişkin bir fikir verilmesi sağlanırken özgeçmişteki boşluk da açıklanmış olmuş. Üstelik tasarımıyla diğerlerinden hemen ayrışan bir özgeçmiş yaratılmış.

Bir Tasarım Öğesine Dönüşen Kaçış Rotası

“The Refugee Résumé” adını taşıyan çalışma, kaçış rotasını özgeçmişin görsel olarak bir öğesine çeviren bir tasarım fikri. Sıradan bir özgeçmiş gibi kişinin eğitimini ve deneyimini sıralayan özgeçmiş, kaçışın başladığı yıla geldiğinde o kişinin gerçekte gittiği yolu gerçeği yansıtacak şekilde gösteriyor. Yani Suriye’den yola çıkanla Nijerya’dan Münih’e gelmiş mültecinin yolu görsel olarak doğal olarak farklı.

özgeçmiş_social bee_Jung von Matt Neckar_the refugee resume_almanya_bigumigu özgeçmiş_social bee_Jung von Matt Neckar_the refugee resume_almanya_bigumigu özgeçmiş_social bee_Jung von Matt Neckar_the refugee resume_almanya_bigumigu

Jung von Matt/Neckar tarafından yaratılan bu kişiye özel özgeçmişler, ülke çapında yapılan iş başvurularında kullanılmış. Projeyi anlatmak için hazırlanan film ise sade ve şık. Özgeçmişin arasına serpiştirilmiş etkileyici çizimlerle o boşluk sırasında yaşananları daha net aktarıyor. Fikrin kendisi ise tertemiz ve etkili bir fikir.

Künye:

Reklamveren: Social Bee
Reklam Ajansı: Jung von Matt/Neckar, Stuttgart, Almanya
Yaratıcı Yönetmen: Matthias Hess, Rico Noël
Sanat Yönetmeni: Tim Kaun
Grafik Tasarım: Nico Witwicki
Reklam Yazarı: Lars Widmann
Lead Motion Tasarım: Tobias Frei
3B Sanat / Motion Tasarım: Martin Boué
Müzik: Markus Zierhofer
Ses Tasarım: Jan Brett
Yapım: Anja Geib
Görsel: Gute Werbung –  YouTube