Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ölüm Kaçınılmaz Mıdır: Ölümsüzlüğün Tarihi

Ölüm Kaçınılmaz Mıdır: Ölümsüzlüğün Tarihi

Neil deGrasse Tyson’un anlatttığı kısa belgesel, Altered Carbon yayınlanmadan evvel bizleri uzmanların eşliğinde ölümsüzlüğün tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor ve Psychasec şirketinin teknolojisini bizlere övüyor.

İnsan doğduğunda ölümü bilmezken, sonrasında ölümü öğrendiğinde dahi yaşamaktan vazgeçmez. Neden yaşamayı seçer? Ölümden kaçamaz mıyız? Ya da insanoğlu ilerliyor ama nereye gidiyor? İnsan ömrünü uzatabilecek miyiz? Bunları kendimize soruyoruzdur elbet hayatımızın bazı evrelerinde. Ne kadar cevaplıyoruz tartışılır ama yaşıyoruz ve bu da bir cevaptır bana göre birçok soruya. Netflix de 2 Şubat’ta tüm bölümlerini yayınlayacağı Altered Carbon için tanıdığımız bazı simalarla ölümsüzlüğü tartıştığı ve bize de aslında bu şekilde bu soruları sorduğu bir kısa belgesel yayınladı: Ölümsüzlüğün Tarihi.

Cosmos belgeselinden tanıyacağımız Neil deGrasse Tyson’ın anlatıcılığını üstlendiği belgeselde Steve Aoki, kitabın yazarı Richard K. Morgan ve başka tanınmış kişiler bu sorulara kendilerince yanıt vermeye çabalıyorlar. Belgeselde konuşan psikoloğa göre insanlar zaten hep var olduğunu kanıtlamanın peşinde. Çocuk yaparak ya da var olduğunu ispatlayacak bir eser ortaya çıkararak hep zaten insan “ben de buradaydım” demek istiyor. Steve Aoki’ye göreyse ölüm tedavisi olan bir hastalık ve henüz tedavisi bulunmadı sadece.

Ölüm Bizi Ayırana Dek mi Yaşayacağız?

Peki ya insan bilincini aktarmak mı ölümsüzlüğün doğru çözümü? Bedenlerimizin ötesine geçip bilincimizi her yaşadığını hatırlayan ve aktarabilen bir yapıya dönüştürebilir miyiz?  Ve belki de Altered Carbon’da tasvir edilen gibi bir teknolojiye sahip olmamız çok da uzak bir gelecek değildir. Bugün bile teknoloji alıp başını gidiyor ve kimlik, ölüm, etik değerlere meydan okuyor.

Richard K. Morgan’ın klasik siberpunk romanından uyarlanan Altered Carbon 300 yıl sonraki bir gelecekte geçiyor. Daha önce detaylıca bir yazıda da incelediğimiz Altered Carbon; cinayet, aşk, cinsellik ve ihanetlerle dolu karmaşık bir olay örgüsüne sahip bir hikaye. Hikayede yepyeni bir teknoloji, toplumu tamamen değiştiriyor. İnsan bilinci sayısallaştırılabiliyor, bu da şu demek, insanın başka bir bedene transfer olması mümkün hale getiriliyor. Ölüm artık mazide ve eski zaman hikayelerinde anlatılan bir söylence olarak kalıyor. Bu yüzden de zaten, dizi için yapılan belgeselde bunları sorguluyorlar ya. Şimdiye kadar sanat hep bilime ilham verdi, neden şimdi ilhamını sakınsın ki?

Altered Carbon 2 Şubat’ta tüm bölümlerini yayına almadan önce bizlere üzerine düşünecek güzel sorular soruyor. Neil deGrasse Tyson bizlere, oradaki kişilere bu soruları soruyor ve neden sorduğunu sonunda belli ediyor. Sonunu söylemiyorum sürprizi kaçmasın. Bakalım, diziden bir gün önce böyle soruları soruyorlar, diziyi izledikten sonra kafamızda daha mı çok soru olacak yoksa bir nebze de olsa cevap mı bulacağız?

Görsel: Youtube