Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir Çizerin Tasarımcıları Ziyaretinden Doğan Kedili Eames Koltuk

Bir Çizerin Tasarımcıları Ziyaretinden Doğan Kedili Eames Koltuk

Çizer Saul Steinberg’ün üzerine kedi çizdiği Eames koltuk, bir ürün haline getirilip sınırlı sayıda piyasaya sürülecek.

Amerikalı tasarımcı çift Charles Ormond Eames ve Bernice Alexandra Ray Eames, modern mimari ve mobilya alanlarındaki önemli katkılarıyla anılıyor. İkili ayrıca endüstriyel tasarım, grafik tasarım, sanat ve film yapımı alanlarında da üretim yapıyordu. 1950’de Ray ve Charles Eames, dünyayı çığır açan Eames koltuğuyla tanıştırdı. Plastik bir gövdeyi dört ayaklı bir tabanla birleştirerek seri üretilen bu koltuklarla devrim yarattılar ve tasarım alanında kalıcı bir miras bıraktılar.

Stüdyodaki hatıra; Herman Miller, Vitra, Saul Steinberg’ün temsilcileri ve Eames Ofisi iş birliğiyle ürüne dönüşüyor

Çiftin arkadaşı Saul Steinberg, bir gün Eames’in Kaliforniya’daki stüdyolarını ziyaret etmiş. Bir parantez açayım; Rumen asıllı Amerikalı karikatürist ve illüstratör Steinberg The New Yorker’daki çalışmalarıyla tanınan bir isimdi. Stüdyodaki ziyareti sırasında fırçasını eline alıp duvarlara, zemine ve hatta o ikonik eames koltuklardan birine çizim yapmış. Çizdiği figürün bir kedi olması da şaşırtıcı değil. Kediler, Steinberg’in portfolyosunun önemli bir parçasıydı ve kendisine ait 800 parça çalışmanın çoğu kedi içeriyordu. Bazı çizimlerinde kendi tüylü dostu Papoose’dan ilham alıyordu. Bazı kedi çizimlerinde ise kendini tasvir ediyordu.

Saul Steinberg’ün Eames’lerin stüdyosunda yaptığı muziplik, 73 yıl sonra onurlandırılıyor

Eames’ler eğlenmeyi seven doğaları nedeniyle, çalışmalarını tahrif eden Saul Steinberg’e hiç kızmamışlar. Bunun yerine koltuğun fotoğrafını çekerek stüdyodaki bu hatırayı ölümsüzleştirmişler. Eames Ofisi, Saul Steinberg’ün temsilcileri, Herman Miller ve Vitra; ünlü koltuğu yeniden üreterek o anı onurlandırmak için bir araya geldiler. Böylece 73 yıl önce yaşanan bu olay özel bir ürünün ortaya çıkmasını sağladı.

Üzerinde çizim olan orijinal koltuk Eames Enstitüsü’nün arşivlerinde tutuluyormuş. Yeni ürün için bu arşivden çıkarılmış. Ardından çizimin bir şablonunu oluşturmak üzere dijital olarak taranmış. Aslına uygun şekilde kirli beyaz – bej renkte üretilen koltuktaki çizim, koruma amacıyla cila ile kapatılmış. Koltuğun alt kısmında Herman Miller ve Vitra logoları bulunuyor.

Yalnızca 500 tane üretilen koltuk, 14 Haziran’da Vitra ve Herman Miller sitelerinde satışa sunulacak. 180 parça, 2.500 dolar karşılığında ABD ve Kuzey Amerika satışları için ayrılacak. 20 tanesi Japonya’dan 328.000 Yen karşılığında satın alınabilecek ve kalan 300 koltuk da Avrupa’dan ve Orta Doğu’dan müşteriler tarafınfan satın alınabilecek. Bu bölgelerde fiyatlandırma, talebe göre yapılacak.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

vitra (@vitra)’in paylaştığı bir gönderi

Görsel: Vitra