Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Testi: Mercedes-Benz CLA 200

Bigumigu Testi: Mercedes-Benz CLA 200

Mercedes-Benz'in yeni yıldızı CLA'yı ilk deneyenlerden biri olduk.

Mercedes-Benz’in önden çekişli yeni küçük sedanı CLA’ya çok önem veriyorum. Bu model, küresel satışlarda rakiplerinin gerisine düşmeye başlayan Mercedes-Benz’in yeniden lider premium otomobil markası olabilmesi için en önemli itici güçlerden birisi olacak. Lansmanını bu haberde duyurduğumuz, nefis Super Bowl reklamını ise burada aktardığımız CLA artık ülkemizde de satışta. Mercedes-Benz ilk test araçlarından birisini Bigumigu’ya temin etti, böylece biz de CLA 200’ü uzun yolda kullanma şansı bulduk.

CLA’nın ölçüleri çok kafa karıştırıcı. C serisinden daha ufakmış gibi görünen araç aslında ağabeyinden azıcık da olsa daha uzun. Aracın CLS modelinden alışık olduğumuz coupé formu kesinlikle muhteşem görünüyor. Bu boyutlarda bir sedanı böyle sportif gösterebilmek gerçekten takdir edilesi bir başarı. Fotoğraflarda özellikle arkadan çok farklı ve iddialı dursa da, yakından bakınca önden görünüşü de son derece çarpıcı.
Aracımız bir CLA 200. C serisi ve A serisinden de tanıdığımız 4 silindirli, 156hp gücünde turbo benzinli bir motora sahip. Daha kapıları açarken kapı camlarında çerçeve olmadığını görünce oldukça etkileniyorum. Coupé iddiasını sadece formunda değil, başarılı detaylarında da taşıyor bu model. CLA’nın standart koltukları nefis sportif karakterde. Normalde kompakt ve küçük sedanlarda konfor ayarları standart gelir, sportif seçenekler opsiyon olur. CLA’da ise konfor odaklı bir koltuk alabilirsiniz ancak özellikle talep ederseniz. Açık renkli koltuk ve iç döşeme, dev cam tavanla birleşince, aracın aslında çok küçük ve kasvetli olabilecek içi bir anda gayet ferah ve yeterli genişlikte hissettiriyor.
Bizim ufaklığın bebek koltuğunu hiç sorun yaşamadan ISOFIX bağlantılarından monte ediyorum. Arka koltuğa erişimin kısıtlı olması nedeniyle oğlanı koltuğa yerleştirirken dikkat ediyorum. Asıl merak ettiğim, Aygül’ün araç içinde ne hissedeceği, çünkü teste aldığım 4 kapılı sedan otomobilleri hep büyük oldukları için eleştiriyordu. Aygül CLA’yı görür görmez “bu otomobil güzelmiş, bana bunu alalım” diyerek gözlerimin yuvalarından fırlamasına neden oluyor. Fiat 500, VW Beetle gibi küçük ve şirin modelleri kendine yakıştıran karım, ilk defa bir sedanı görür görmez kendine uygun buluveriyor. CLA’nın tasarımının en önemli gizemlerinden bir tanesi de belki bu; erkeklere olduğu kadar, kadınlara da seksi gelen bir yönü var.
Hafta sonu Han’ı da alarak Afyon’a kadar gidiyoruz CLA’yla. Uzun yolda kullanım mükemmel. Tıpkı A serisinde olduğu gibi, önden çekişli olduğunu hissettirmeyen, çok dengeli ağırlığa sahip bir direksiyon ayarı var CLA’nın. Şansımıza oldukça boş olan virajlı yollarda ailece büyük bir keyifle ilerliyoruz. A serisi testinden alışık olduğum his CLA’ da da mevcut; aracı virajda zorlasanız bile önden çekişli karakterini gizliyor, ESP’yi son saniyeye kadar müdehaleden uzak tutuyor. Yolda ben alışık olduğumdan daha az yoruluyorum, yolcularım da keyiflerini hiç kaybetmiyor. Otele vardığımızda CLA’nın 2-3 katı fiyata sahip onca premium SUV arasında bizim aracı otelin en önüne çekiyor vale. CLA’nın büyüleyici etkisini burada da görüyoruz.
Hayran olduğum bu araçta olumsuz bulduğum noktalar da var elbette. Öncelikle ben A serisinde de gördüğümüz yeni bilgi-eğlence sistemini çok beğenmiyorum. Ekranın konumu da, çözünürlüğü de, arayüzü de Mercedes-Benz standartlarında daha iyi olabilirmiş gibi geliyor. Hatta CLA’nın ilk güncellemesinde bilgi-eğlence sisteminin elden geçeceğini düşünüyorum. Bir küçük eleştirim de CLA 200’ün motoru için; bu 1,4 tonluk otomobil için 156hp motor yeterli olsa da, tasarımın yarattığı sportif beklenti için CLA 250 çok daha keyifli bir seçenek olabilir.
Öne çıkanlar:
– rakipsiz tasarım
– hem sportifliği, hem de konforu dengeleyen başarılı sürüş hissi
– açılabilen büyük cam tavan
– hem ön, hem de arka koltuklar
– geniş bagaj
Türkiye’ye şimdilik CLA 200 modeli geliyor. 93.000 TL anahtar teslim fiyatla satışta olan model, donanım paketleri ve ek özelliklerle daha yüksek bir etikete sahip olabiliyor. Aracın broşürünü buradan indirebilir, donanım ve teknik özelliklerle ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.