Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yolculuğun Tarihini Değiştiren Kadın: Bertha Benz

Yolculuğun Tarihini Değiştiren Kadın: Bertha Benz

Mercedes-Benz, dünyada gerçekleştirilen ilk en uzun otomobil yolculuğu ile şirketin kurulmasına ve otomotiv sektörüne öncülük eden Bertha Benz'i anıyor.

Karl Friedrich Benz’in eşi ve aynı zamanda iş ortağı olan Bertha Benz otomotiv alanında ilkleri başaran bir kadın olarak tarihe geçmiş. Ulaşımın at ve at arabaları ile yapıldığı 19. Yüzyılda devrim niteliğinde olan yolculuğuyla tarihte adını yazdırmış olan Bertha Benz, eşine olan inancını ve motorlu taşıta gösterdiği ilgi ile Mercedes-Benz markasının mimarı olmuştur. Tarihler 5 Ağustos 1888’i gösterdiğinde oğulları Richard ve Eugn ile Mannheim’dan ailesinin yanına, Pforzheim’a, otomobil ile giden Bertha inancı ve inatçılığı sayesinde bu yolculuğu bitirmiştir. 106 kilometrelik bu yolu 12 saatte giden iş insanı, otomobil ile en uzun mesafe kat eden ilk insan olmuştur.

Mercedes-Benz, şirketin kuruculuğuna öncü olmuş bu girişimci kadını anmak ve adının bilinirliğini arttırmak için gerçekleştirdiği uzun yolculuğun hikayesini reklam filmine dönüştürdü. Klasik bir batı filminin modern uyarlaması gibi duran reklam filmini antoni garage hazırladı. The Journey that Changed Everything (Her Şeyi Değiştiren Yolculuk) isimli 6 dakikalık reklam filmi yolculuk boyunca Bertha Benz’in başına gelen zorlukları ve bu zorlukların üstesinden nasıl geldiğini işliyor.

Bertha Benz tüm zorlukların üstesinden geliyor

Film Bertha ve çocuklarının yakıtları bittikleri için Wiesloch köyünde kalmasıyla başlıyor. Köylüler, dumanlar çıkaran bir aracın içinde seyahat eden kadını cadı olmakla itham ediyor. Zira köylüler, dünyanın geri kalanı gibi, atlar dışında başka bir ulaşım aracı ile tanışmıyorlar. Köyün ortasında otomobilin benzini bitip dumanlar çıkmaya başlayınca da Bertha Benz eczaneye yönelip, yakıt olarak kullanabileceği malzemeyi arıyor. Şehirdeki korku dolu bakışların ardında ona yardım eden küçük kız sayesinde eczacıyı buluyor. Eczacı istediği ligroinin çözücü özelliğinden ötürü elbisesi için kullanacağını düşünüyor ancak Bertha Benz bu doğal yanıcı mineral yağını otomobilin yakıtı için alıyor.

Dumanlar çıkaran otomobili tekrar çalışır hale getirmek için oldukça çaba sarf eden Bertha, tüm bunları gerçekleştirirken de iyi görünümlü bir kadın olarak üstünün kirlenmesine aldırış etmiyor. Tüm köyün gözleri onun üzerindeyken tıkanan yakıt vanasını tokasıyla temizliyor, kopmuş ya da incelmiş olan kabloları jartiyer kemeri ile sağlamlaştırıyor ve ligroini yakıt deposuna boşaltıyor. Meraklı gözler altında çocuklarının yardımıyla otomobili çalıştıran Bertha Benz, gururlu ve mutlu bir şekilde ilerde tarih olarak anılacak o 106 kilometrelik yolu gitmeye devam ediyor.

Kendine, eşine ve eşinin geliştirdiği otomobile olan inancı ile 12 saat yolculuk yapan Bertha Benz böylelikle tarihe geçmiş oluyor. Bertha Benz’in 10 lirtre ligroin aldığı Wiesloch eczanesi ise dünyanın ilk benzin istasyonu olarak kabul ediliyor.

Künye

Müşteri: Mercede-Benz
Ajans: antoni garage, Berlin
Genel Müdür: Sven Dörrenbächer, Matthias Schmidt, Jörg Schultheis
İdari Yaratıcı Yönetmen: Marcell Francke, Tilman Gossner, Veit Moeller
Yaratıcı Yönetmen: Alice Bottaro, Juliane Krause-Akelbein
Metin Yazarı: André Santa Cruz
Strateji Uzmanı: Alicia Gaworska
Hesap Yöneticisi: Rebecca Otte-Sander
Hesap Müdürü: Yvonne Mielke
Ajans Yapımcıları: Sebastiaan Peters, Marcus Wetschewald
Prodüksiyon Şirketi: Anorak Film
Genel Müdür: Christiane Dressler
İdari Yapımcı: Christoph Petzenhauser
Yapımcılar: Christoph Petzenhauser, Bjoern Levy-Krueger
Yönetmen: Sebastian Strasser
DoP: Justin Brown
Derleme: Trim Editing / Slaughterhouse
Post Prodüksiyon: The Mill / London
Renklendirme: Benedikt Hugendubel
Ses: Slaughterhouse / Berlin
Ses Tasarımı: Florian Kruse
Müzik: Steve Slides, Steffen Thum
VFX: Dan Williams

Görsel: Youtube