Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [4 Ekim]

Bigumigu Pazar Gazetesi [4 Ekim]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Haftanın başlı başına olay konuları arasında Mars‘ta suyun bulunduğuna dair kanıtlar, Aspendos‘un restorasyonu, Edward Snowden’ın Twitter hesabı açması ve devamında gelişenler ve Tesla‘nın Model X’inde bulunan biyolojik silah koruma modu vardı.

3b baskı teknolojisiyle robotik çalışmalarının bir araya geldiğinde nelerin ortaya çıkabileceğini gördüğümüz bu haftada sosyal ağlara baktığımızda Instagram’ın hızla 3D Touch teknolojisini lehine kullanması, Tinder‘ın Super Like seçeneğini tüm kullanıcılarına açması ve Deezer‘ın futbolseverler için özel bir yayın ortamı vazifesi görebilmesi en dikkate değer gelişmelerden.

Reklam verenlerin “dijitalde en son neler olup bitiyor” sorusunuysa bu kez en iyi Google, Facebook ve Snapchat cevaplıyor. Twitter ise 140 karakter sınırına takılmayan tweetlere kapı açacak bir ürün geliştirmekle meşgul.

Hafta içinde gerçekleşen Google etkinliğine dair olup bitenleri tekrardan hatırlamak için doğru yerdesiniz. Öyle bir yer ki burası; arada dünyanın en küçük ‘drone’unu görebilir ve Microsoft’un Cardboard’u sıkıcı bularak kendi karton sanal gerçeklik gözlüğünü geliştirdiğini öğrenip sizi meraklandırabilir.

Haftanın Müziği

İngiliz indie rock grubu Editors, beşinci stüdyo albümü In Dream’i yayınladı. Türkiye’ye de konsere gelen, “Lights” ve “Munich” gibi parçalarla tanınan grup için bu albüm, kendi başlarına ürettikleri ve yapımcılığını üstlendikleri ilk albüm. Albümün yayınlanma sürecinde dışarıdan destek almayan ve bir plak şirketiyle çalışmayan grup, bu albümü yeni bacaklarla yürümeyi yeniden öğrendikleri bir deneyim olarak tanımlıyor.

Hip hop üretkenleri El-P ve Killer Mike’dan oluşan Run the Jewels, Run the Jewels 2 isimli albümü için bir remix albümü hazırladı. Albümün genel temasının ise yayınlanan birkaç parçayla birlikte şekillenerek “Kedi” olduğu ortaya çıktı. Örneğin “Jeopardy” isimli giriş parçası ‘Meowpurrdy’ye dönüştü. Bu eğlenceli albümü de Spotify üzerinden dinlemek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.

spotify%3Aalbum%3A7844uGb9AUTNFUvRmUWuOc
Dizi Sinema

  • Netflix ve LEGO iş birliği çocuklar için yayınlanacak iki televizyon şovunu öne çıkartıyor. 2016’da yayınlanacak Lego Bionicle: The Journey to One” ve Lego Friends: The Power of Friendship isimli iki yapımın ardından 2017 yılında da beş yeni şov hazırlanacak.
  • Televizyon ekranlarına yeniden konuk olmaya hazırlanan X-Files’ın ilk uzun fragmanı yayınlandı.

  • Hafta içinde yayınlanan sinema filmlerine yönelik yeni fragmanların sayısı da epey boldu. Bunlara Gaspar Noé’nın Love filmi ve Tilda Swinton’ın başrolde olduğu Luca Guadagnino’nun yeni filmi A Bigger Splash dahilken Oscar ödüllü yönetmen Alejandro G. Iñárritu’nun yeni filmi The Revenant için hazırlanan fragmanı aşağıdan izleyebilirsiniz.

  • Cem Yılmaz’ın senaryosunu yazıp yönettiği yeni filmi Ali Baba ve 7 Cüceler’in ilk fragmanı yayınlandı.
  • Yeni James Bond filmi Spectre’ın merak edilen son fragmanı da bu hafta kitleyle buluştu.

Popüler Kültür

  • Filmografisiyle kültleşmiş İngiliz yönetmenlerden Ridley Scott, geçtiğimiz hafta Prometheus için üç bölümden oluşan devam filmi yapmak istediğini duyurmuştu. Scott bu haftaysa bilgi çağına yönelik bilim kurgu klasiği Blade Runner için de üç bölümlük devam filmi yapabileceğini belirtti.
  • Star Wars: The Force Awakens’da yer alan yeni uzaylı karakterlerden Ello Asty’nin yaratımında Beastie Boys’dan ilham alınmış olabileceği gündeme geldi. Beastie Boys’un en popüler albümlerinden Hello Nasty’i çağrıştıran adı dışında karakterin taktığı kaskın kenarında yazan Born to III grubun bir başka albümü Licensed to III’ye atıfta bulunuyor. Bu atıflar J.J. Abrams’ın Beastie Boys hayranı olmasıyla açıklanırken grubun 2006’da yayınladığı konser filminde Star Wars temasından yararlanıldığını da not edelim.

Görsel: Jedi Insider

  • ABC ve Marvel iş birliğiyle televizyon ekranlarına yeni bir komedi dizisi gelecek. Damage Control isimli dizi hakkındaki temel bilgiler 1988’de yayınlanan çizgi romana paralel olduğu ve süper kahramanların girdiği çatışmaların akıbetini konu aldığı yönünde.
  • Kanye West son verdiği röportajda 3b baskının moda sektörünü mahvedeceğine dair endişelerini paylaştı. West, internetin müzik sektörünü yıktığı gibi 3b baskının da aynı etkiyi moda sektörüne yansıtacağını düşünüyor.
  • Nicki Minaj, Queens’de geçirdiği ergenlik dönemini konu alan otobiyografi niteliğinde bir komedi şovuna hazırlanıyor. Yapımcılığını ve başrolünü üstlendiği şovun yayını için ABC ile anlaşılmış.
  • Singapur’da bulunan Nanyang Teknoloji Üniversitesi Mekanik ve Roket Mühendisliği öğrencileri IKEA mobilyalarını monte eden bir robot geliştirdi. Ancak işin tezat noktası IKEA’nın birebir monteleme kılavuzu sunan ve parçalarıyla satılan mobilyalarını monte etmekte zorlanan insanların yalnız olmadığı ispatladı. Geliştirilen robot bir sandalyeyi hala monte edebilmiş değil.
  • NASA, geçtiğimiz aylarda New Horizon ile yayınladığı Plüton ve uydusu Charon’un fotoğraflarından sonra bu hafta da Charon’un renklendirilmiş fotoğrafını yayınladı.

Görsel: NASA

  • Ay’a yapılan ilk yolculuktan geriye kalan 8400 görsel de yüksek çözünürlüklü olarak NASA tarafından Flickr’a yüklendi.

Google

  • Ağustos ortasında kendini Google kimliğinden çıkartıp Alphabet olarak tanımlamaya başlayan teknoloji devi, bu hafta yapılan yasal düzenlemeler ve borsa bildirimleriyle resmen Alphabet çatısına girdi.
  • İki hafta önce yeni Nexus modellerinin tanıtımı için düzenleyeceği etkinlik tarihini duyuran Google, bu hafta iki yeni Nexus telefonuna dair özellikleri, Android Marshmallow ve Chromecast hakkındaki yenilikleri açıkladı.
  • Google’ın yeni amiral gemisi Nexus 6P oldu. Huawei ile çalışan Google, iPhone 6 Plus kadar hızlı şarj olan, 4K video kaydeden ve Sony’nin sensörleriyle donanmış bir telefon geliştirdi. ABD ve çevresinden satışa çıkan Nexus 6P Ekim ayı içerisinde de tüm dünyada kullanıcılara ulaşacak.
  • Nexus 6P’nin düşük fiyatla daha geniş kitlelere erişebilecek alternatifiyse Nexus 5X oldu. Telefon 5.2 inç büyüklüğünde bir ekrana ve Nexus 6P’ye oranla daha büyük bataryaya sahip. Her iki model aynı zamanda Google’ın yeni parmak izi okuma sistemi Nexus Imprint’i destekliyor.
  • Google I/O’dan bu yana beklenen Android 6.0 Marshmallow önümüzdeki hafta yayınlanacak. Servis sağlayıcılarının entegrasyonuna bağlı olarak da kısa süre içinde akıllı telefonlara ulaşacak.
  • Google’ın mobil telekomünikasyon ağı Project Fi, tarife seçeneklerinde daha geniş bir yelpazeye sahip olacak.
  • Yüksek kalitede multimedya dökümanlarını televizyon ekranına aktarmayı sağlayan Chromecast de bu Nexus etkinliğiyle yenilenen ürünlerden biri oldu. Hey Siri etkinliğiyle yenilenen Apple TV’den sonra Google da büyük ekranlara yöneldiğinin sinyalini verdi.
  • 35 dolarlık fiyatını koruyan yeni Chromecast; Netflix, Youtube, Spotify, NBA gibi akış yayınlarını da anlık olarak oynatabiliyor.
  • Google’ın sınırsız görsel depolama servisi Google Photos da Chromecast desteğine kavuştu. Platformda birçok kullanıcının katılabildiği aile modu da mevcut.
  • Bu hafta 17 ülkede satışa sunulan Chromecast Audio ise kablosuz internet aracılığıyla herhangi bir hoparlör sisteminden müzik akış servisi dinlemenize imkan veriyor. 30 dolara edinilebilen ve 3.5 mm’lik kulaklık çıkışı olan cihaz, henüz Türkiye’de satışa çıkmadı.
  • Google’ın tanıttığı son ürün ise tablet dünyasının imajını yenileyen Pixel C oldu. Android 6.0 Marshmallow destekli ve 10.2 inçlik cihaz, 499 dolar etiketiyle piyasada yer alacak. Buna ek olarak üretilen klavyeler 149 dolardan satılacak.
  • Nexus etkinliğinde ortaya konan bir başka detay ise Android’in 1.4 milyar etkin cihazı desteklediği, Google Play’inse 1 milyardan fazla etkin kullanıcıya sahip olmasıydı.
  • Son olarak yıl sonunda çıkacak Google Play Music aile paketinin altı kişiyi kapsadığı ve aylık 14.99 dolar tuttuğu öğrenildi.
  • Teknoloji devi iki yeni özelliğiyle reklam verenlerin işini kolaylaştırmayı hedefliyor. Customer Match ile reklam verenler önceden e-mail bilgilerine sahip olduğu müşterilere gösterecekleri reklamları onların Google arama, Gmail veya YouTube’a giriş yapıp bulundukları hareketler doğrultusunda ayarlayabiliyor. Buna e-ticaret sitelerindeki satın alma işlemlerinizden faydalanmak da dahil.
  • Similar Audiences adlı özellik ise Customer Match kitlesiyle aynı ilgi alanlarına ve davranışlara sahip kitleyi hedeflemeyi sağlıyor.
  • Google Maps ev veya iş yeriniz için gitmeniz gereken rotayı gösterecek şekilde Apple Watch’ta yerini almaya başladı.
  • Google Hindistan’ın en yoğun 100 tren istasyonuna yüksek hıza sahip kablosuz internet hizmetini sunmayı amaçlıyor. 2016 yılının sonunda gerçekleşmesi düşünülen plan, toplamda 400 istasyonun iletişim halinde olmasını sağlayacak.
  • İçeriğini abonelik yöntemiyle paylaşan yayıncılar; Google News ve web aramaları üzerinden bunun bir kısmına erişim verebiliyordu. Google’ın First Click Free (FCF) programı tarafından verilen bu kısıtlı erişim olanağı son olarak gün başı üç makale için geçerli.
  • Purchases on Google’ın arama sonuçlarındaki reklamlar üzerinden doğrudan satın alma imkanı tanıyan yeni bir buton olduğunu ve buna sadece ABD’de erişilebileceğini duymuştuk. YouTube ise TrueView teknolojisiyle platformunda satın alınabilir reklamlara yer açıyordu. Ürün kartları reklam videosuna eşlik ederek kullanıcıyı daha fazla bilgi ve satış işlemlerine yönlendiriyordu.
  • Platformun bu mevsim denemelerine başlayacağı yeni özelliği Shopping Ads ise video üreticilerine yeni bir gelir kaynağı olma niteliğinde. Gelecek aylarda Adwords’de reklam verenlere açılacak özellik sayesinde örneğin bir ürünle ilgili eleştiri videosu hazırlayan üretici, videosuna satış işlemlerine yönlendiren kartlar alabilecek. Üreticilerin videolarının bağlamına ve seyircisine uygun olacak şekilde kartların seçileceği özellik hakkında detaylar yakında belli olacak.

Apple

  • Masaüstü ve mobil için tek bir işletim sistemi modeli geliştirme ihtimaline dair dedikodular Apple CEO’su Tim Cook tarafından etkisizleştirildi. Cook, iki ortamın işletim sistemlerinin farklı işlevlere sahip olduğunu ve bunları birleştirmeye niyetleri olmadığını söyledi.
  • Apple bu hafta Apple Music, iBooks mağazası ve iTunes film katalogu hizmetlerini Çin pazarına kazandırdı. Apple Music’ten faydalanmak isteyen kullanıcılar ayda 10 yuan (1.57 dolar) verecekken; iBooks için bu bedel 0.5 yuan (8 cents), iTunes’dan film kiralama 5 yuan, satın alma da 18 yuan (2.83 dolar) tutuyor.
  • Teknoloji devi, son olarak doğal diyalog tanıma becerisinde uzmanlaşmış ses tanıma teknolojisi şirketi VocallQ’yu satın aldı. Bu satın almanın altında Siri’ye daha insani özellikler kazandırma amacı olduğu tahmin edildi.

Microsoft

  • Google’ın sanal gerçeklik gözlüğü Cardboard’u tekdüze ve sıkıcı bulanlara yönelik Microsoft, Windows Phone’larda çalışan bir karton sanal gerçeklik gözlüğü geliştirdi. 6 Ekim’deki Windows 10 etkinliğinde bu gözlüğe dair detaylar bekleniyor.

Görsel: Microsoft

  • Microsoft’un Garage insiyatifinden çıkan Home Team adlı uygulama, Windows Phone kullanıcılarının rehberinde bulunan kişilerle ev bakımı alanında çalışanlar hakkında birbirlerine tavsiye vermelerini amaçlıyor.

Teknolojik Gelişmeler / Ürünler

  • Açık kaynak kodlu su altı robotu OpenROV Trident su altı haritacılığını yukarı taşıyan tasarımıyla haftanın ilgi çekici teknolojileri arasına girdi. OpenROV Trident suyun zemininde hareket eden bir araç olmaktan çıkıp tüm eksenlerde özgürce hareket eden, dronevari bir konumlandırmayla dikkat çekiyor.
  • YouTube’da bulunan yemek ve kokteyl hazırlama temalı 88 videodan seçilmiş veri üzerinden araştırmacılar, robotların uygulayabileceği komutları üretti. University of Maryland ve Avustralya’daki araştırma merkezi NICTA iş birliği sonucu yapılan çalışma sayesinde videolarla eğitilen robotlar; belli objeleri tanıma ve elle kavrama gibi karmaşık koordinasyon hareketlerini başarıyla gerçekleştirdi.
  • MIT ise 3b baskı yardımıyla tuttuğu nesnenin boyutu ve şeklini kavrayıp hissedebilen silikon kauçuktan bir robot geliştirdi.
  • 3b baskının ortaya çıkardığı bir başka ilginç buluş, yumuşak deri görevi görerek çocukların robotlarla olan etkileşimine fayda katan dokunma sistemi oldu. Disney Research tarafından geliştirilen deri; robot ve çocuk arasında bir ‘airbag’ işlevi görüyor.

  • Tesla, uzun zamandır beklenen SUV’si Model X’i tanıttı. Bu aracın tüm teknik donanımının yanısıra havalandırma sistemi üzerinde biyolojik silah koruma modu bulunduğu ortaya çıktı. Elon Musk tarafından gerçek olduğu onaylanan koruma modu yüksek hava kalitesi ve düşük bakteri seviyesi sunuyor.

Görsel: The Verge

  • General Motors, sürücüsüz otomobil sektörüne 2017 model Volts ile girmeye hazırlanıyor. Otomobilin test sürüşlerini ise şirket çalışanları şirketin Michigan kampüsünde gelecek yılın sonunda gerçekleştirecek.
  • LG, Amerika pazarına sürdüğü Gram isimli dizüstü bilgisayar serisiyle MacBook Air serisini yakalamayı hedeflediğini belli etti. 13 ve 14 inç ekrana sahip iki farklı model sunan LG, ince ve hafif tasarımıyla öne çıkıyor.
  • Japan Display isimli görüntü teknolojileri şirketi çözünürlük sınırlarını zorlayarak 17.3 inçlik ekranda 8K çözünürlük destekleyen bir tablet üretti.
  • Geçtiğimiz sayıda adını duyurduğundan bahsettiğimiz Blackberry’nin ilk Android telefonu Priv’e ait görseller de bu haftanın gündemindeydi.

Görsel: Venture Beat

Drone

  • Dünyanın en küçük drone sıfatını kazanan SKEYE Pico Drone %28 indirimle 34.99 dolara satışta. Satış işlemlerini buradan gerçekleştirebileceğiniz ve TRNDlabs tarafından geliştirilen drone, 7-8 dakika kadar uçabiliyor.
  • Ruanda ise dünyanın ilk drone limanı olma planları yapıyor. Konumu ve uygunluğu dışında sunduğu zeminle de dikkat çekiyor.

Uluslararası Gündem / Dijital Yaşam

  • Geçtiğimiz hafta ABD’li şirketlerin Avrupalı vatandaşlara dair veri toplamasını önlemeyi içeren öneri Avrupa’nın gündemindeydi. Kitlesel gözetlemeyle özel hayatı koruma ilkesini ihlal ettiği söylenen ABD ise buna itiraz ederek Avrupa Yüksek Mahkemesi’nden aralarındaki veri paylaşım odaklı Safe Harbor anlaşmasını muhafaza etme isteğinde bulundu.
  • Geçtiğimiz haftanın gündemine oturan Volkswagen skandalının ardından Samsung da televizyonlarının enerji tüketiminin laboratuvar testlerine göre daha yüksek çıktığı iddiasıyla karşılaştı. Avrupa Birliği tarafından fonlanan bağımsız araştırma şirketi ComplianTV iddiasını motion lighting özelliğine bağlarken Samsung da savunmasında özellikle Volkswagen vakasıyla benzer bir durum olmadığının altını çizdi.
  • Aktivist kimliğiyle tanınan, eski NSA ve CIA çalışanı Edward Snowden, Twitter’a katıldı. İlk gönderisinde “Şimdi beni duyabiliyor musun?” diyen Snowden, hesabı açılır açılmaz onaylanmış kullanıcılar arasına girmesiyle de dikkat çekti.
  • Hesabı açtıktan sonra e-posta bildirimlerini kapatmayı unutan aktivist her takipçi, fav, RT ve DM için e-posta aldı. Sonuç ise 47 GB tutan bidirim.

Görsel: Twitter, Edward Snowden

  • Haftalık çalışma saati ve sağlık üzerine yapılan çalışmalar mesai saatlerinin kısalması gerektiğinin sinyalini veriyordu. Mesai saatlerinde kısaltmaya giden ilk ülke ise 6 saatten oluşan yeni uygulamasıyla İsveç oldu.
  • NASA, bu hafta başında Mars’ta akan suyun olabileceğine dair kanıtlar elde etti. Daha önce donmuş su bulan bilim insanları, mevsimsel döngüler içerisinde akan suyun da oluşup yok olabileceğini açıkladı.
  • Milattan sonra 2. yüzyılda Antalya’da inşa edilen Aspendos Antik Tiyatrosu’nda bu yıl gerçekleştirilen restorasyon sosyal medyada çok tartışıldı ve konu medyaya yansıdı. Fakat restorasyon hakkında uzmanlar ve küresel örnekler bir yanlışlık olmadığını söylüyor.

Görsel: Birgün

  • Bisiklet kullanıcıları bundan sonra İstanbul Belediyesi’ne bağlı İETT otobüslerine bisikletleri için ek ücret ödemeden binecek. Bisiklet taşıma aparatı olan otobüslere tüm gün, diğerlerine ise iş trafiğinin olduğu saatler dışında bisiklet için ücret ödemeden binilebilecek.
  • İş dünyasının nabzını tutan öncü haber kaynaklarından Business Insider, Avrupa’nın en büyük medya holdingi Axel Springer ile anlaşmalarında büyük bir tazeleme yaşadı. 343 milyon dolar karşılığında Business Insider’ın %88’ine sahip olacak Alman holding bu sayede dijital gazetecilik odağını genişletiyor.
  • Amazon kendi akış hizmetleriyle rakip olmaları nedeniyle Apple TV ve Google Chromecast satışlarını 29 Ekim’den itibarendurduracak.
  • Çin’in en büyük e-ticaret şirketi Ant Financial’la anlaşan McDonald’s, AliPay aracılığıyla ülkede bulunan 2100’den fazla şubesinde mobil ödeme yöntemini kabul edecek. Kullanıcılar Alipay hesaplarına ait QR kodunun okunmasıyla siparişlerini iki saniyede ödeyebilecek. Fast food zinciri; müşterileri ve ekosistemleri hakkında daha fazla bilgiye erişmek amacıyla büyük veriden yararlanmak için AliPay ile iş birliğine gitmeyi de planlıyor.
  • Android platformları için geliştirilmekte olan Office yazılımlarının geliştirici şirketlerin arasına Sony, Samsung ve Dell’in arasına Asus da katıldı.
  • Boşanacak çiftlerin karmaşık evraklarla uğraşma sürecini olabildiğince basitleştirme amacında olan Separate.Us henüz California’da gizli beta sürümünde çalışıyor.
  • Eve servis market alışverişi uygulaması Getir, Pedigree ile birlikte uygulama üzerinden “Mama Gönder” butonuna basan herkes için barınaklarda yaşayan bir canlının 3 günlük besin ihtiyacını karşılıyor.

Sosyal Ağlar / Uygulamalar / Dijital Yayın

  • Facebook, profil fotoğrafları için döngüdeki video veya GIF benzeri bir özellik getirdi. Şimdilik kısıtlı sayıda test edilen GIF’li profil fotoğrafları şimdilik iOS üzerinden yüklenebiliyor.

Görsel: The Wired

  • Facebook’un reklam metriğinde bulunduğu gelişmeler arasında en dikkat çekici araç Brand Awareness Optimization oldu. Araç; kullanıcıların haber akışlarında, video veya bir ürün gösteriminde ne kadar kaliteli zaman geçirdiğini saptayarak onların reklamla ne kadar etkileşim kurduğunu etkili bir şekilde vermeyi amaçlıyor. Bunun reklamın hatırlanma olasılığını tahmin etmede de güçlü bir unsur olduğu söylendi.
  • Instagram Apple’ın 3D Touch teknolojisini mecrasına oldukça fayda yaratan bir şekilde değerlendiriyor. Peek and Poop seçeneği akışınızdaki fotoğraflardan birini büyütmek için kullandığınız, fotoğraf sahibinin sayfasına gidip tekrardan akışınıza geri dönme işleyişini sadeleştiriyor. Bu seçenekle artık fotoğrafı büyüttükten sonra akışınıza bakmaya olduğu yerden devam edebileceksiniz.
  • Kadınların göğüs ucunu içeren paylaşımları yasaklamasıyla meşhur olan ve zaman zaman bundan dolayı protesto edilen Instagram, konuyla ilgili bu kez farklı bir gerekçe sundu. CEO Kevin Systrom, App Store’da 12 yaşından büyüklere hitap eden bir uygulama olmasıyla bu tip içeriklerin Apple tarafından sakıncalı bulunduğunu belirtti.
  • Yakın zamanda doğrudan mesajlaşmada (DM) 140 karakter sınırını kaldıran Twitter, şimdi de 140 karakterden daha uzun tweetler atmayı sağlayan bir ürün geliştiriyor.
  • Snapchat’in “sponsored lenses” adlı yeni reklam formatı markaları hem Cadılar Bayramı, Şükran Günü gibi özel günlerde hem de sıradan zamanlarda uygulama kitlesiyle buluşturacak. Gökkuşağı kusma, gözlerinin üzerinde kalplerin çıkması gibi animasyon etiketler barındıran platform, formatla beraber bu tarz etiketlere markalar için de yer verecek.
  • İlk olarak Avustralya’da denemesini yaptığı “Super Like” seçeneğini Tinder tüm kullanıcılara açtı. Özellik, kullanıcıların hoşlandığı ve çok hoşlandığı kişileri ayrı şekilde göstermelerini sağlıyor.

Görsel: Engadget

  • Skype son bir güncellemeyle akıllı saat Android Wear üzerinden doğrudan görüşme yapma ve mesajlaşmanızı sağlayacak. Sesi metne çevirme komutu, şablonlarla cevap ve çizim üzerinden emoji yararlanabileceğiniz özelliklerden. Görüşmelerinizi telefonunuza aktarma imkanınız da mevcut.
  • Skype Microsoft sürümüne yaptığı güncellemeyle İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca gibi toplam altı dilde gerçek zamanlı çeviri yapabiliyor.
  • iOS güncellemesi sonrasında Skype’ın kazandığı özellikler ise aynı ekranda ikinci bir uygulama kullanmanızı sağlayan Split View, ikinci bir uygulamayı seçmenizi sağlayan Slide Over bulunuyor. Ayrıca kilit ekranına gelen bildirim üzerinden mesaja cevap verebiliyorsunuz.
  • Müzik akış uygulaması Deezer; İngiliz ve Alman futbolseverlerini sevindirecek bir gelişme kaydetti. Bundesliga, Premier League ve FA Cup maçları için yayın ve analizler buradan takip edilebilecek. Birleşik Krallık’ta futbol maçlarına dair podcast; Almanya’daysa canlı maç yorumu, gelişmeler, sonuç tablosu, futbol temalı çalma listesi gibi özellikleri bünyesine katan platform, bir grup editorün küratörlüğünü yaptığı futbolla ilgili içerikleri de dahil etmeyi hazırlanıyor.

Görsel: The Next Web

Pazarlama

  • Genç nüfusun azlığı bir sorun haline gelen Danimarka’da bulunan seyahat acentası Spies Rejser, “Do It For Your Mom” adlı kampanyasında tam da bu sorundan yola çıkarak işledikleri annelerin torun hasreti, oldukça esprili bir dille öne çıkıyor.

  • Kıyafette geri dönüşüme son dönemde oldukça önem veren H&M, bu amaçla kullanılmayan kıyafetlerinizi mağazalarına getirmenizle onları yeni kıyafetlere dönüştürmelerini sağlayan politikalarına yönelik bir kampanya filmi hazırladı.
  • Meme kanseri ihtimaline karşı düzenli kontrolün önemini vurgulayan sayısız kampanyanın arasındaki en renkli ve eğlenceli örnek sayılabilecek #AuNomDesSeins (“Memeler Aşkına”) bu hafta en çok ilgi gören çalışmalardandı.
  • Mısır gevreği markalarından General Mills tarçınlı ürünü için McCann ile selfie çubuğunu farklı bir şekilde değerlendiren proje gerçekleştirdi. Selfie Spoon ile tüketicilerinin mısır gevreğini yerken rahatça selfie çekmeyi ihmal etmemeleri hatırlatılıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=Jg_K5j7_Bao

  • Rodrigo Garcia Gonzalez, Guillaume Couche ve Pierre Paslier tarafından geliştirilen büyük bir su damlası görünümündeki “Ooho”, donmuş suyun bir dizi işlem sonrası zarla kaplanarak pet şişe atıklarına veda eden bir tasarım haline geldi.
  • Smart Portekiz, hazırladığı yeni reklam filminde sıradan park noktalarına normal araçlarla sığamayanlar için küçülebilir araç mekaniği kurdu. Geniş araçlar küçük park yerlerine girmeye çalışırken arkasındaki ve önündeki araçlar küçülerek bu devlere yer verdi.

Editörler: İpek Altun, Mert Serim
Katkıda bulunan: Yalçın Pembecioğlu

Manşet Görseli: TRNDlabs