Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Batman’in 75 Yıllık Evrimi

Batman’in 75 Yıllık Evrimi

Mondo Galeri, Batman'in 75. yılını, Batman'in evrimini anlatan bir galeri ile kutluyor.

Bill Finger’ın Bob Kane’le birlikte Batman’i ortaya çıkarmasından sonra karaktere ait tüm özellikler zaman içinde büyük bir incelikle işlendi. Şuan konu hakkında çok az bir fikri olanların bile kafasında Batman’in karakteri az çok oluşmuştur.

Pop kültürde herşeyin çok hızlı akıp geçmesine bir cevap gibi gösterebileceğimiz Batman, 75 yıldır neredeyse 3-4 neslin zihninde de oldukça büyük bir yer elde etti.

Austin’deki Mondo Galeri de, 75. yıl kutlamalarının dahilinde Batman’in 75 yıllık evrimini anlatan bir galeri hazırladı.

Bir kısmımız bilecektir, Batman’in en başarılı ve ses getirdiği dönem 40’lar 50’ler civarındadır. Zaten o büyük başarısından sonra 60’larda çizgi roman kitaplarından televizyona geçiş yaptı. O zamandan bu zamana politik evrimi, karikatür kitaplarının kısa bir süreliğine yeniden popüler olması, Hollywood’un süper kahramanların sinemada iyi çalıştığını farketmesine kadar pop kültüre dahil birçok tarihsel değişimde büyük bir rol oynadı.

İşte tüm bu süreçleri belki de daha fazlasını tarihsel bir sıraya koymak ve Batman’ın nasıl değiştiğini –ve neleri değiştirdiğini- gösterebilmek için de geçtiğimiz Cuma, Mondo’s Bat-Gallery Bat-Exhibit açıldı.

Mondo’nun yaratıcı yönetmeni Justin Ishmael’in, farklı sanatçıların Batman yorumlamalarıyla ilgili “Batman, karikatür tarihinde yorumlamaya en açık karakterlerden biri, Frank Miller’ın, Tim Burton’ın veya Christopher Nolan’ın Batman’i, hangisi olduğu farketmez. Ama yine de Batman’in karakterini hem yazıldığı dönem hem de yazan kişinin kendi kişiliğinden de bir anlamda ayrı tutmamak lazım. Bu yüzden Batman hem birçok değişim geçirdi hem de özünü koruyabildi. Ve tam da bu sebeple aslında bu evrimde gösterebileceğimiz çok fazla şey var. Biz bu galeriye katkıda bulunan sanantçıların bir anlamda kendi Gotham’larını yaratmasından oldukça mutluyuz” dedi.

Galeri 15 Kasım’a kadar ziyaret edilebilir.

Görseller: Mondo Galeri