Geçtiğimiz sene Ekim’den itibaren bir hareket hayatımıza girdi: #metoo. Amerika Birleşik Devletleri Hollywood’da birçok ünlü kadın, hatta bazı ünlü erkekler bu etiket kullanarak bazı açıklamalarda bulundular. Ve bu açıklamalar arttıkça aslında Hollywood’un ve genel olarak eğlence sektörünün ne kadar sapkın insanları yıllardır barındırdığını, birçok kişinin bunları bilmesine rağmen sustuklarını, aslında kadın erkek fark etmeksizin eğer o an yeterince güçlü değilseniz sizden daha güçlü birinin size cinsel istismar veya taciz veya tecavüzde bulunabileceğini öğrendik.
Artık bir filmi ya da diziyi izlerken merak ediyoruz ve birbirimizle konuşuyoruz. “Acaba bu yapımın içerisinde bulunanlar herhangi bir skandala karıştı mı” cümleleri aklımızdan geçiyor. Ama nereden bulabiliriz bu sorunun cevabını değil mi? Hemen söyleyeyim, Rotten Apples!
Yanlış duymadınız adı Rotten Apples. Hayır, bu Rotten Tomatoes sitesinin bir uzantısı değil ve evet, adı neredeyse aynı. Arayüzü çok basit olan sitede arama çubuğuna skandala karışıp karışmadığını merak ettiğiniz bir yapımın adını yazıyorsunuz. Eğer skandala karışmışsa kırmızı renkle “rotten apple” (çürük elma) yazıyor ve kişinin karıştığı olaylarla ilgili haberler altında sıralanıyor. Eğer yapımın içerisinde çalışmış herhangi birinin karıştığı bir skandal yoksa da o zaman “fresh apple” (temiz elma) yazıyor yeşil renkle.
Çürük müsün Taze mi?
Rotten Apples, Amerikalı dört reklamcı tarafından Ekim’deki patlak veren Harvey Weinstein olayları sonrası hayata geçirildi. Siteyi Los Angeles’ta yaşayan Tal Wagman, Annie Johnston, Justice Erolin ve Bekah Nutt kurdu. Vanity Fair’e göre, Harvey Weinstein’in yaptığı çirkinlikler ortaya çıkmaya başlayınca bu dört arkadaşın aklına bu fikir geldi. Ekip, TV şovları ve film hayranları için en sevdikleri aktörün veya filmin bir seks skandalıyla ilgili olup olmadığını öğrenmek adına IMDB benzeri bir kaynağın yararlı olacağını düşündü. Ekip bu sitenin sadece şeffaflığı ve bilgileri tüketicilere sunmakla kalmayacağını, ayrıca sitenin istismarcı olduğu iddia edilenleri güncel şekilde kontrol etmek için yararlanılabilir bir kaynak da olabileceğini düşünüyor.
Sitenin en pratik yanı toplamda 19 bine yakın aktör, aktris, yapımcı, yönetmen ve bu sektördeki kişinin bilgisinin bulunabiliyor oluşu. Fakat bu bilgileri tepeden inme vermiyorlar site ziyaretçilerine. Oradaki kişilerle ilgili skandallar inceleniyor ve gerçeği yansıtıyorsa kişiler ve kişilerin içerisinde bulunduğu işler işaretleniyor. Ortalama bir suçlamanın araştırılması 15 saat sürüyormuş. Mesela Ben Affleck hakkındaki suçlamaların doğruluğu kanıtlandıktan sonra sitede Ben Affleck’in içerisinde bulunduğu filmler rotten işaretlendi fakat Jared Leto hakkındaki söylenenlerin doğruluğu kanıtlanmadığı için onun içerisinde bulunduğu yapımlar hala fresh.
Beşinci ayına girdik bu ünlü skandallarının, her şey 5 Ekim günü Harvey Weinstein hakkındaki yazının New York Times’da yayınlanmasıyla başladı ve hala da devam ediyor. Hatta Time dergisi de Yılın Kişisi‘ni tacize karşı sessizliği bozan kadınları seçmişti. Belki bu hareket sayesinde her şey bir anda sihirli bir değnek değmiş gibi değişmeyecek ama en azından artık cinsel istismara uğrayan kişiler konuşmaktan korkmayacak. Belki de gelecekte insanlar bu şekilde davranmaktan korkacaklar istismara ya da tecavüze uğrayanlar susmadıkları, korkmadıkları için.
Görsel: Rotten Apples
Manşet Görseli: Thammie Cascales