Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Koşu Yaparken Çöp Toplama Trendi “Plogging” Yayılıyor

Koşu Yaparken Çöp Toplama Trendi “Plogging” Yayılıyor

İsveç’te "plogging" adlı yeni bir çevre dostu fitness trendi doğdu ve yavaş yavaş başka ülkelere de yayılıyor.

İsveç halkı, çevre ve atıklar konusunda oldukça duyarlı. Sıfır atık ve geri dönüşüm alanında adeta devrim yapmış bir ülke. Geçtiğimiz yıllarda çıkan “İsveç’in çöpü bitti!”, “İsveç çöp ithal ediyor” gibi haberleri hatırlayanlarınız olacaktır. Bunun nedeni, hükümetin çöpleri dönüştürerek elektrik ve ısınma ihtiyaçlarının büyük kısmını bu yolla karşılıyor olmasıydı. Yalnızca geri dönüşüm ve ileri dönüşüm yoluyla elde edilmiş ürünlerin satıldığı alışveriş merkezi ReTuna Återbruksgalleria da İsveç’in atık konusundaki hassasiyetini bir kez daha ortaya koydu. İsveç şimdide de plogging trendiyle dikkat çekiyor.

Çevre dostu egzersiz: Plogging

Yıl 2018 evet ama doğuya da gitseniz, batıya da kaçsanız hala yere çöp atan insan tipinin var olduğunu görebilirsiniz. Düşünün ki İsveç gibi eğitim seviyesi yüksek ülkelerde dahi bu tipleme bitmemiş. Belki de hiç bitmeyecek, ne olursa olsun engellemek mümkün olmayacak. Yere atılan çöpler ise hem kirliliğe yola açıyor hem de geri dönüşüm için belli noktalarda toplanmayı bekliyorlar. Son yıllarda çevre duyarlılığı kadar ilgi duyulan sağlıklı yaşam eğilimi bu açıdan İsveç’in umudu olmuş. Dolayısıyla ülkede koşu ve çöp toplama işini birleştiren yeni bir fitness akımı olarak plogging’in doğuşuna şahit oluyoruz.

Çöpleri toplarken squat yapmış oluyorsunuz

Plogging sırasında koşucular, birlikte koşup aynı anda da yerden çöp topladığı için egzersizlerini yeni seviyelere taşıyor. Sık sık eğilip yerden pet şişe, teneke ve kağıt toplamak durumunda kalıyorlar ne de olsa. Ne kadar çok çöp, o kadar çok bacak kası! Plogging’e katılmak için tek ihtiyacınız olan bir çift eldiven, bir çöp torbası ve spor kıyafetler.

Bu trendin yaratıcısı çevreci aktivist Erik Ahlström. Ahlström kayak merkezi olarak tanınan Åre’den başkent Stockholm’e taşındığında kentin çöplüğe benzediğini düşünmüş. Şehri temizlemek için eldiven ve çöp torbaları ile donatılmış koşu grupları düzenlemiş ve bu etkinlik giderek yayılmış. Gönüllüler, iş yerlerine ve okullara da giderek bu trendi tanıtacak ve yayılması için çalışacak.

Gezegenimiz bir bütün ve çevre konusunda yalnızca İsveçliler’in hassas olması yeterli değil. Paris, İngiltere ve Tayland’da da etkili olmaya başlayan Plogging umarım her yere yayılır. Bu yeni trendle ilgili gelişmeleri özellikle instagram’da #plogging etiketiyle takip edebilirsiniz.

Plogga gruppen i Sundsvall går på djupet. Bra jobbat! #sundsvall @plogga

A post shared by Plogga (@plogga) on

Görsel: Plogga