Orta yaş üstü telefon kullanıcılarının teknoloji ile ilişkileri her geçen gün daha da artıyor fakat var olan akıllı telefon arayüzleri bu yaş aralığındaki kullanıcıların spesifik ihtiyaçlarını göz ardı ediyor. Genellikle orta yaş ve üzeri kullanıcıların çokça soru işaretleri oluyor. Ve yakınlarındaki bir gence bu soruları yöneltiyorlar. ATÖLYE ekibi de bu konu üzerine kafa patlatmış ve buna bir çözüm getirme ihtiyacı hissetmiş.
ATÖLYE bu projesiyle, orta yaş üstü kullanıcıların ihtiyaçlarını odağımıza almış. Tasarım Odaklı Düşünme metodunu kullanarak orta yaş üstü kullanıcılar için erişilebilir ve kapsayıcı bir deneyim tasarlamayı hedeflemiş.
Kolay Arayüz’de en çok kullandıkları 6 uygulamanın öne çıktığı ve özelleştirilebilen ana ekran ve ana ekranda 10 favori kişiyi hızlı arama özelliği, kullanıcıların en sık kullandıkları özelliklere en kolay ve hızlı şekilde ulaşmalarını sağlıyor.
Hedef Kitleyi Tanıyan Bir Arayüz
Orta yaş ve üstü akıllı telefon kullanıcıların var olan arayüzleri kullanırken yaşadıkları zorlukları ve ihtiyaçlarını anlayabilmek için tasarım sürecine 50-70 yaş aralığında farklı seviyelerinde akıllı telefon deneyimi olan kişilerle saha çalışmaları gerçekleştirerek başlamışlar.
Yarı yapılandırılmış görüşmelerde, “card sorting”, “walkthrough” gibi kullanıcı araştırması metotlarını kullanarak 16 kişiyle saha çalışması gerçekleştirmişler. Bu saha çalışmalarında farklı kullanıcı tiplerinin akıllı telefon alışkanlıklarını, özelleşen ihtiyaçlarını, beklentilerini ve şu anki akıllı telefon deneyimlerinde zorlandıkları noktaları belirlemişler.
Dünyadan 50 yaş üstü kullanıcıları odağına alan farklı arayüz örneklerini ve bu yaş grubu ile yapılmış akademik çalışmaları da incelemiş ekip. Saha çalışmalarındaki ve masa başı araştırmasından gelen bulgular da tasarıma yön vermiş. Ekip bunun üzerine sahada gördükleri zorluklara ve ihtiyaçlara çözüm bulmak üzere fikirler üretip konseptler geliştirmiş. Kullanıcılarla test etmek üzere farklı kullanıcı akışları ve etkileşim opsiyonları kurgulamış. Bunların sonunda da toplam 40 kullanıcıyla test ettikleri tasarımları finalize etmişler. Böylece “Kolay Arayüz” ortaya çıkmış.
Kullanıcıların akıllı telefonları yakınlarıyla çeşitli kanallardan iletişime geçmek ve farklı sosyal medya uygulamalarında aktif olarak zaman geçirmek için kullandığını belirlemişler. İnternette basit bilgilere ulaşmak için sık sık arama yapıyor; telefonlarının hava durumu, hesap makinesi, takvim, alarm, navigasyon, notlar gibi günlük hayatı kolaylaştıran özelliklerden faydalanıyorlar. Gün içinde sıkça kullandıkları 6-7 uygulama varken kullanmadıkları uygulamaların fazlalığı zorlanmalarına neden oluyor.
Bilişsel Fonksiyonlara Göre Bir Uygulama
Kullanıcılar akıllı telefonları yakınlarıyla çeşitli kanallardan iletişime geçmek ve farklı sosyal medya uygulamalarında aktif olarak zaman geçirmek için kullanıyor. İnternette basit bilgilere ulaşmak için sık sık arama yapıyor; telefonlarının hava durumu, hesap makinesi, takvim, alarm, navigasyon, notlar gibi günlük hayatı kolaylaştıran özelliklerden faydalanıyorlar. Gün içinde sıkça kullandıkları 6-7 uygulama varken kullanmadıkları uygulamaların fazlalığı zorlanmalarına neden oluyor. Kolay Arayüz’de en çok kullandıkları 6 uygulamanın öne çıktığı ve özelleştirilebilen ana ekran ve ana ekranda 10 favori kişiyi hızlı arama özelliği, kullanıcıların en sık kullandıkları özelliklere en kolay ve hızlı şekilde ulaşmalarını sağlıyor.
Orta yaş üstü kullanıcılarda yaş ilerledikçe bilişsel fonksiyonlarda değişimler gözleniyor. İleriye dönük işlemleri hatırlamada zorlanabiliyorlar. Aynı anda birçok işi yapmak zorlaşırken dikkat süresi uzuyor. Bu nedenle, bir sayfada farklı yerlerdeki fazla ikon ve aksiyon seçeneği kullanıcılarda kafa karışıklığına neden oluyor.
Kullanıcılar karıştırmaktan korktukları ve yakınlarından sıkça yardım istemekten çekindikleri için tedirginlik yaşıyor ve akıllı telefonlarını kurcalamak istemiyor. Kolay Arayüz’de, farklı ekranlarda tutarlı bir şekilde tekrarlayan ve ekranda yapılacak aksiyonları içeren “Seçenekler” bulunuyor. Kullanıcılar aksiyon alabilecekleri diğer tüm ikonlara uzun basarak yardım özelliğine ulaşabiliyor, ikonlardan hangi aksiyonları alabileceklerini görebiliyorlar.
Görsel: ATÖLYE