Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
ATÖLYE ve Komünite Kürasyonu

ATÖLYE ve Komünite Kürasyonu

ATÖLYE Komünite Yöneticisi Atılım Şahin, Medium üzerinden yayınladıkları makalede, ATÖLYE’nin komünitesini oluştururken nasıl bir yöntem izlendiğinden bahsediyor.

“Kürasyon” kelimesi giderek gündelik dilimizin bir parçası oluyor. Tabii bakkala gidince kullanmıyoruz bu kelimeyi ama eğer yaratıcı sektörde çalışıyorsak gün içerisinde ona rastlamamız garipsenmiyor. Müzik, seyahat, yeme-içme gibi farklı sektörlerde özellikle yolumuz kesişebiliyor kürasyon ve küratör kelimeleriyle. ATÖLYE’de projelerini, etkinliklerini ve komünitesini şekillendirirken bu kavramı merkeze koyuyor.

Çok fazla bilginin üretildiği ve paylaşımın olduğu bir çağda yaşıyoruz. Çok fazla dikkatimizi çekecek uyarıcıyla karşılaşıyoruz gün içerisinde. Ne izlesek, ne dinlesek, ne yesek, nereye gitsek değil mi? Seçenekler çoğalıyor ama kendimizi kopyalayamıyor ve hepsini yapamıyoruz. Bu yüzden de birilerinin bizim için bir seçki hazırlaması ya da internetin aşina olduğu dille diliyle “özet geçmesi” gerekiyor.

Bir Komünite Kolayca Bir Araya Getirilmiyor

ATÖLYE’nin bir Medium sayfası var. ATÖLYE, ilk gününden bu yana benimsediği strateji, tasarım, teknoloji ve kültür gibi alanlarda elde ettiği iç görüleri Medium sayfaları üzerinden Türkçe ve İngilizce olarak paylaşıyor. Yakın zamanlarda da komünite yaratım sürecinde kürasyonun önemini vurguladıkları bir makale yayınladılar. 

Komünite Yöneticisi Atılım Şahin, kürasyon ve komüniteyi tanımladıktan sonra ATÖLYE’nin komünitesini oluştururken nasıl bir yöntem izlendiğinden bahsediyor. Mekan, amaç ve çeşitlilik üst başlıklarıyla ele aldığı komünite kürasyonu sürecinde ayrıntılı olarak ATÖLYE’ye üye alımında nasıl ve neden farklı bir süreç işlendiğini uluslararası kaynaklardan alıntılar ile destekliyor.

Komünite oluştururkenki asıl amaçlarının üyelerin sosyal ve profesyonel ihtiyaçlarını karşılayacakları, uzun vadede değer yaratacak projeler için iş birliği yapmalarına alan açabilecekleri, kendi potansiyellerini ortaya çıkarmaları olduğunu yazıda vurguluyor Atılım. 

Makalenin tamamını buradan okuyabilir ve ATÖLYE’nin Medium’undan ister Türkçe ister İngilizce, daha ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Görsel: ATÖLYE