İtfaiye ekiplerinin olay yerine hızlı bir şekilde ulaşması oldukça hayati bir önem taşıyor. Bununla birlikte ekiplerin yangın mahalline vardığında söndürmeye çalışacağı yapı ya da yer hakkında bilgi sahibi olması da sürecin hızlı başlamasına imkan tanıyor. Yangına müdahale edilmediği her an tehlike artarken ekipler ancak bölgede keşif yaptıktan sonra çalışmaya başlayabiliyor. İtfaiyecilere çağrının geldiği an ile olay yerine gitme süreleri çeşitlilik gösterse de ortalama 5 dakika civarında sürüyor. New York Şehri İtfaiye Teşkilatı’nda (FDNY) görev alan birimlerin varış süresi de 4 dakika 30 saniye. Bu verilerden yola çıkan UX/UI tasarımcısı Ted Scoufis’in artırılmış gerçeklik odaklı tez projesi itfaiyecilerin olay yerine vardığında daha hızlı karar almasına imkan tanıyacak bir sisteme sahip.
Veri ve artırılmış gerçeklik yardımıyla yangınla mücadele
Kendisi de orduda görev almış biri olarak Ted, FireLink adını verdiği bilgi yönetimi ekosistemi projesini şu anda itfaiye personeli olan ordudan arkadaşının deneyimleri üzerine hazırlamaya başlıyor. Ordudaki insanlarla benzer bir deneyime ve tehlikeye karşı olsalar dahi itfaiye personelinin ekipmanları orduda görev alanlara göre oldukça kısıtlı. Ted Scoufi bu kaotik durumda itfaiyecilerin hayati değere sahip bilgilere ulaşması için tasarımı, veri bilimini ve artırılmış gerçekliği kullanarak bir proje üretiyor.
FDNY itfaiyecileri ile birlikte bir atölye düzenleniyor. Burada belirlenen ihtiyaçlar kentte mevcut olan veri kaynaklarıyla birleştirilerek sistem yaratılıyor. Sisteminin amacı, itfaiyecilere göreve gittikleri yapılardan gerçek zamanlı bilgi aktarmak. Yangın öncesi denetimlerde alınan bilgiler bölgedeki yangın anından kullanılmak üzere bir veri deposunda toplanıyor. Bu veriler; yangın musluğu yerleri, inşaat yerleri, halka açık alanlar, apartmanların doluluk oranaları, yapının 3 boyutlu modellemesi, çevresel koşulları gösteren jeo-uzamsal bilgiler, çevredeki yanıcı ya da tehlikeli madde durumu gibi bilgileri içeriyor. Gerek duyulduğu takdirde veriler bir uygulama üzerinde yangınla mücadele eden itfaiyecilerle paylaşılıyor.
İtfaiyeci kaskı anlık bilgi paylaşımı için kullanılabiliyor
FireLink veri toplama ve bilgi yayma olarak ikiye ayrılan bir sisteme sahip. Tüm veriler tek bir noktada toplanırken buradan elde edilen bilgiler komut merkezindeki uygulamaya ve itfaiyecilerin kaskına monte edilen artırılmış gerçeklik destekli kaska aktarılabiliyor.
Artırılmış gerçeklikle desteklenen göz hizasındaki gösterge sistemine (AR HUD) sahip başlıklar; termal görüntüleme, hava düzeyi, pusula, yardım çağrısı uyarısı, harita ve pil seviyesi gibi çeşitli önemli bilgileri anlık olarak paylaşabiliyor.
FireLink sayesinde itfaiyeciler ve tabur şefleri olay yerine varmadan önce yangının kapsamlı bir resmine sahip oluyor. Daha etkili ve verimli bir şekilde karar almasının, can ve mal kaybının engellenmesinin önü açılıyor. School of Visual Arts’ın MFA Design programında yer alan projelerden biri olan FireLink ile ilgili daha detaylı bilgiye School of Visual Arts’ın ya da Ted Scoufis’in sitesinden ulaşabilir, projenin geliştirilme aşamalarını inceleyebilirsiniz.
Görsel: School of Visual Arts, Ted Scoufis