Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Arkadaşlarla Sanal Masalarda Ortak Bir Deneyim: Meyhane Elsewhere

Arkadaşlarla Sanal Masalarda Ortak Bir Deneyim: Meyhane Elsewhere

İstanbul Elsewhere projeleri arasında yer alan Meyhane Elsewhere sanal masaları sayesinde meyhane kültürünü dijitale taşıyor.

Deneyimlerimizin ve alışkanlıklarımızın değiştiği bir dönemden geçiyoruz. Mevcut duruma adapte olup alternatif yöntemler geliştiriyor günlük hayatta yaptıklarımızı bir şekilde sürdürmeye çalışıyoruz. Bir kültür projesi olarak ortaya çıkan İstanbul Elsewhere de bu durumun örneklerinden birini gerçekleştiriyor.

İstanbul Elsewhere kentin hikayesini anlatma ve yaşatma hedefiyle yola çıkıyor

Kentin değerlerini ve birikimlerini İstanbul dışında da yaşatmayı hedefleyen İstanbul Elsewhere henüz COVID-19 salgını daha ortalarda yokken ortaya çıkmış bir proje. İstanbul’u değil İstanbulluluğu anlatma hedefi ile yola çıkan ekip ilk olarak Pop Up Meyhane adını verdikleri etkinlikleri ile Londra’da çeşitli mekanları bir akşamlığına İstanbul Meyhanesine dönüştürüyordu.

Çoğunluğu yurt dışında yaşayan birçok İstanbullunun katkı sağlaması ile hayata geçen İstanbul Elsewhere kente özgü kimliği ve ifade biçimi anlatmak için yola çıkıyor. Meyhane kültürü de kentin kimliğini yansıtan ögeler arasında yer alıyor. Pop Up Meyhane fiziksel ortamda gerçekleşirken COVID-19 salgının yayılması ile ekip alternatif bir yol geliştiriyor. Ekip, Pop Up Meyhane adını verdikleri ilk görünür projelerinin karantina günlerinde sanal ortama taşınması ile Meyhane Elsewhere isimli bir etkinlik ortaya çıkarıyor.

Meyhane Elsewhere sanal masalar kuruyor

Yaratılan deneyim için tamamen uygun bir uygulama olmasa da Google Meet’in sınırları zorlanarak sanal meyhanenin masaları hazırlanıyor. 6 ayrı oturum ile 6 masa oluşturuluyor. Bu şekilde maksimum katılım ve minimum arayüzü sorunu ile buluşmalar gerçekleştiriliyor. Şu an için Google Meet kullanılıyor ancak ekip kendi başına bir yazılım hazırlamak için çalışmalar gerçekleştiriyor.

Ekranları birer masaya dönüşen katılımcılar kendi masalarında sohbet edebiliyor. Meyhane sahibi, barba, anons yapacağı veya bir anekdot anlatacağı zaman ise tüm masalar birbiriyle konuşabiliyor. Ayrıca yan masada tanıdık var ise yan masalara da uğramak mümkün oluyor.

Meyhane Elsewhere Tan Morgül’un kurduğu gastronomi ve futbol kültürü iletişim şirketi lakerda.uk ile kurumsal bir birliktelik yürütüyor. Projenin tüm iletişimini ise b a k yönetiyor. Tasarımları Esma Bıyık yaparken meze tariflerinde İrem Aksu destek veriyor. Sonuç olarak ortaya ekip çalışmasının bir ürünü çıkıyor.

Masa rezervasyonu yapıp çevrimiçi etkinliğe katılmak mümkün

COVID-19 olmasaydı çevirimiçi meyhane projesinin ortaya çıkmayabilirdi. Ancak Pop Up Meyhane etkinliklerini Londra dışında da gerçekleştirmeyi planlayan İstanbul Elsewhere ekibi, Meyhane Elsewhere projesi ile bu genişlemeyi sanal ortamda da olsa daha erkenden gerçekleştirmiş gibi duruyor.

Bu sanal buluşmaya herhangi bir ülke kısıtlaması getirmeyen ekip belirli günlerde TSİ ile saat 19:00’da bir araya geliyor. Ancak etkinliğe katılım bahsettiğimiz üzere belirli sebeplerden dolayı kısıtlı tutuluyor. Bu etkinliğin içinde yer almak için ise rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

View this post on Instagram

Meyhane Elsewhere is now open to the public and taking reservations. Book your table now at istanbulelsewhere.com (link in the bio) How is it different from any online meeting? The attendees are not all in the same online chat. There are 6 tables and everyone can have seperate conversations, whilst seeing the other tables on their screens. When barba (the host of the Meyhane) makes an announcement everyone can hear. They can also talk to each other from table to table as well as visit other tables. Currently there isn't a software that can do this. We are pushing the limits of existing software to create this experience. Communication design by @wearebak Music by Seyyah (Live at Barbes for Transpacific Sound Paradise on WFMU 5/13/2017) #istanbulelsewhere #meyhanelsewhere #meyhane #onlinemeyhane #raki #yeniraki #virtualmeyhane #meze #istanbul #istanbulite #istanbiliteness

A post shared by Istanbul Elsewhere (@istanbulelsewhere) on

Görsel: Instagram