Deneyimlerimizin ve alışkanlıklarımızın değiştiği bir dönemden geçiyoruz. Mevcut duruma adapte olup alternatif yöntemler geliştiriyor günlük hayatta yaptıklarımızı bir şekilde sürdürmeye çalışıyoruz. Bir kültür projesi olarak ortaya çıkan İstanbul Elsewhere de bu durumun örneklerinden birini gerçekleştiriyor.
İstanbul Elsewhere kentin hikayesini anlatma ve yaşatma hedefiyle yola çıkıyor
Kentin değerlerini ve birikimlerini İstanbul dışında da yaşatmayı hedefleyen İstanbul Elsewhere henüz COVID-19 salgını daha ortalarda yokken ortaya çıkmış bir proje. İstanbul’u değil İstanbulluluğu anlatma hedefi ile yola çıkan ekip ilk olarak Pop Up Meyhane adını verdikleri etkinlikleri ile Londra’da çeşitli mekanları bir akşamlığına İstanbul Meyhanesine dönüştürüyordu.
Çoğunluğu yurt dışında yaşayan birçok İstanbullunun katkı sağlaması ile hayata geçen İstanbul Elsewhere kente özgü kimliği ve ifade biçimi anlatmak için yola çıkıyor. Meyhane kültürü de kentin kimliğini yansıtan ögeler arasında yer alıyor. Pop Up Meyhane fiziksel ortamda gerçekleşirken COVID-19 salgının yayılması ile ekip alternatif bir yol geliştiriyor. Ekip, Pop Up Meyhane adını verdikleri ilk görünür projelerinin karantina günlerinde sanal ortama taşınması ile Meyhane Elsewhere isimli bir etkinlik ortaya çıkarıyor.
Meyhane Elsewhere sanal masalar kuruyor
Yaratılan deneyim için tamamen uygun bir uygulama olmasa da Google Meet’in sınırları zorlanarak sanal meyhanenin masaları hazırlanıyor. 6 ayrı oturum ile 6 masa oluşturuluyor. Bu şekilde maksimum katılım ve minimum arayüzü sorunu ile buluşmalar gerçekleştiriliyor. Şu an için Google Meet kullanılıyor ancak ekip kendi başına bir yazılım hazırlamak için çalışmalar gerçekleştiriyor.
Ekranları birer masaya dönüşen katılımcılar kendi masalarında sohbet edebiliyor. Meyhane sahibi, barba, anons yapacağı veya bir anekdot anlatacağı zaman ise tüm masalar birbiriyle konuşabiliyor. Ayrıca yan masada tanıdık var ise yan masalara da uğramak mümkün oluyor.
Meyhane Elsewhere Tan Morgül’un kurduğu gastronomi ve futbol kültürü iletişim şirketi lakerda.uk ile kurumsal bir birliktelik yürütüyor. Projenin tüm iletişimini ise b a k yönetiyor. Tasarımları Esma Bıyık yaparken meze tariflerinde İrem Aksu destek veriyor. Sonuç olarak ortaya ekip çalışmasının bir ürünü çıkıyor.
Masa rezervasyonu yapıp çevrimiçi etkinliğe katılmak mümkün
COVID-19 olmasaydı çevirimiçi meyhane projesinin ortaya çıkmayabilirdi. Ancak Pop Up Meyhane etkinliklerini Londra dışında da gerçekleştirmeyi planlayan İstanbul Elsewhere ekibi, Meyhane Elsewhere projesi ile bu genişlemeyi sanal ortamda da olsa daha erkenden gerçekleştirmiş gibi duruyor.
Bu sanal buluşmaya herhangi bir ülke kısıtlaması getirmeyen ekip belirli günlerde TSİ ile saat 19:00’da bir araya geliyor. Ancak etkinliğe katılım bahsettiğimiz üzere belirli sebeplerden dolayı kısıtlı tutuluyor. Bu etkinliğin içinde yer almak için ise rezervasyon yaptırmak gerekiyor.
Görsel: Instagram