Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Amsterdam Sokaklarına Neşe Katan Yerleştirmeler

Amsterdam Sokaklarına Neşe Katan Yerleştirmeler

Sokak sanatçısı Frankey için Amsterdam’ın her köşesi, kent sakinlerine küçük sürprizler yapabileceği bir sergi alanı.

Frankey, her hafta Amsterdam’da eğlenceli yerleştirmelerine ilham verecek yeni bir köşe buluyor. Gergedana dönüşen köprü desteğinden, tente üzerinde sörf yapan minyatür sörfçüye ve sokak tabelalarıyla etkileşime giren ikonik karakterlere uzanan eserleri şehre mizahi bir dokunuş yapıyor.

Frankey, yaklaşık yirmi yıl önce ünlü grafiti sanatçısının ve siyasi aktivist Banksy’nin dünyanın dört bir yanında kentlerde gerçekleştirdiği müdahaleleri içeren kitabı Wall and Piece kitabıyla karşılaşmış. Bu karşılaşma Frankey için bir değişim anı olmuş. “Grafitiyi biliyordum ve şehir manzarasına kattığı parlak renkler nedeniyle onu her zaman sevdim. Fakat Banksy bana kamusal alandaki sanatın da çok akıllıca ve komik olabileceğini gösterdi.” diyor sanatçı.

Yerleştirmeler, hasara neden olmadan sökülebiliyor

Cumartesi günleri Frankey, Instagram’da ve Hollanda gazetesi Het Parool’da yeni bir sanat eseri yayınlıyor. İzin almadan bu yerleştirilmeleirn yapılması teknik olarak yasalara aykırı olsa da sanatçı bir yapının ya da kamuya ait bir nesnenin tahrip olmasını önlemek için malzemelerini dikkatle seçiyor ve kurulum yöntemlerini büyük titizlikle gerçekleştiriyor. Frankey, The New York Times’a yakın zamanda verdiği bir röportajda, “Kendim için bazı kurallarım var çünkü Amsterdam’ı çok seviyorum. Şehre kesinlikle zarar vermek istemiyorum, dolayısıyla yaptığım tüm parçalar herhangi bir hasar bırakmadan oldukça kolay bir şekilde çıkarılabiliyor.” diyor.

Frankey çeşitli mıknatıslarla, iplerle ve çift taraflı bantlarla çalışıyor. Heykelleri vida veya kalıcı yapıştırıcı kullanmadan binalara, sivil yapılara veya ağaçlara bağlama konusunda kendini zorluyor. Bunları çıkarmayı kolaylaştırmanın bir diğer nedeni de, yoldan geçenlerin onları alması. Hatta bu parçaları koleksiyonlarına katmak için arayıp bulan hayranları için de bunu yapıyor.

Bu tür mizahlı sokak sanatı işlerini seviyorsanız aşağıdaki çalışmalar da gününüze güzellik katabilir:

Köşe Başında Sizi Şaşırtabilecek Muzip İlanlar

Sokaklara Neşe Katan Minik Tebeşir Karakterler

Görsel: Frankey