Uzunca bir süredir Photoshop çağında yaşıyoruz. Reklamı ya da sanatı geçiyorum, sosyal medyaya kişisel olarak yüklediğimiz fotoğraflara bile Photoshop’ta sihirli değnekle dokunur hale geldik. Gerçekliği tartışılan çokça kare önümüze çıkıyor. Hatta 2015’te Kuzey Kore’nin Photoshop’ta yapılmış sahte füze fotoğrafları bile çıkmıştı gündem konusu olarak.
Adobe bu durumdan çok memnun ama. Sürekli kendilerini geliştirmeye devam ediyorlar ve sayelerinde biz de gerçeklik bükebiliyoruz. Son iki yıldır Adobe da yönünü yapay zekaya çevirmeye başladı. Daha bu sene içerisinde sesli komut ile fotoğraf düzenleme üzerine çalıştıklarını da duyurmuşlardı. Adobe Sensei gibi geliştirmelerle hali hazırda yıllardır kullanılan programlarını daha güçlü bir hale getirmeyi hedefliyorlar. 2016’da tanıttıkları demoda ses üzerine çalışmalarını göstermişlerdi. Bu seneyse MAX konferasında tanıttıkları araçlar daha çok görsel dünyalar üzerine.
Tanıttıkları iki yeni proje, video ya da fotoğraf fark etmeksizin, pürüzsüz bir şekilde sanal olarak var olan görsel veriyi eklemenize ya da kaldırmanıza izin veriyor, gözü rahatsız etmeyecek şekilde otomatik olarak boşlukları dolduruyor.
SceneStitch: Tek Komutla Yeni Gerçeklikler Örün
İlk tanıttıkları projelerinin adı SceneStitch. SceneStitch’i geliştirmelerinin amacı kulanıcıların fotoğraflarda büyük alanları seçip kolayca yaratabilmelerini sağlamak. Hali hazırda Photoshop’ta kullanılan Content-Aware Fill (İçerik Bazlı Dolgu) komutunun gelişmiş bir sürümü aslında. Yapay zeka desteği ile daha da kullanıcıların işini kolaylaştırıyorlar. Bu özellik, fotoğrafın istediğiniz bölümünü vurgulamanıza olanak veriyor. Ya da bilinen bir komut olan Clone Stamp’i (Klonlama Damga) daha doğal duracak bir pürüzsüzlükte kullanılabilir bir hale getiriyor. Mesela çölde bir yol şeridi var. Bunu seçtikten sonra makul olan herhangi bir nesneyle değiştirebiliyorsunuz. Çölde göl mü istersiniz, kutup ayısı mı ya da gerçekçi olsun diye büyük kayalar mı, o sizin yaptığınız işe ve hayal gücünüze bağlı. SceneStitch’deki yapay zeka önerilerinin en güzel yanıysa, henüz tam oturan öneriler veremese de, sıfır efor ve zahmetle bu işlemi yapabilmenizi sağlıyor. Yani bir sanat yönetmene aslında çok değerli br şey kazandırıyor, zaman.
Cloak: Videolarda Görünmezlik Pelerini Etkisi
Tanıttıkları ikinci projeleri ise Cloak. Cloak, video tasarımcılarının yeni hayat kurtaran aracı olacak. Çünkü geride hiç iz bırakmadan videodaki istediğiniz bir nesneyi kaldırmanızı sağlıyor. Seçilen nesneyi takip eden maskeleme sistemi sayesinde hareket devam ettiği müddetçe görünmez kalıyor. Normalde maskeleme yapıldığında kalan belli belirsiz iz ise ışık ayarları videonun ayarına otomatik bir şekilde eşlenerek düzeltiliyor. En güzel yanı ise siz bu video süresince çalışmanızı her karede yapmıyorsunuz, yapay zeka sayesinde Adobe bunu kısa bir sürede sizin için yapıyor. Sanıyorum bu özellik tamamen geliştirildiğinde çok fazla sahte video göreceğiz ortada.
İki özellik de şu an prototip aşamasında. Ama giderek akıllanan Adobe programları ile sanat yönetmenleri, video tasarımcıları, fotoğraf sanatçıları ve nice bu programları kullanan insanlar, bu sayede zaman artırabilecekler. Özellikle yoğun iş hayatı için bu inanılmaz bir kazanç.