Müzelerin, sanat galerilerinin ve kütüphanelerin girişimiyle, çok değerli kültür ve sanat mirasları birer birer internet üzerinden erişilebilir hale geliyor. Yakın zamanda Van Gogh’un biriktirdiği 500 Japon ahşap baskı resmin ve Osmanlı Döneminden 6.000’i aşkın fotoğrafın bu şekilde internete açıldığını sizlere müjdelemiştik. Bu defa ise Fransa’dan ve İngiltere’den 800 Orta Çağ el yazması tüm dünyanın erişimine açıldı.
Müzik, tıp, haritacılık gibi farklı alanları konu alan 800 Orta Çağ el yazması
Dijital arşiv; British Library (Britanya Kütüphanesi), Bibliothèque Nationale de France (Fransa Milli Kütüphanesi) ve Polonsky Foundation (Polonsky Vakfı) iş birliğiyle gerçekleştirilmiş. Bu kurumların koleksiyonlarındaki 8. ve 13. yüzyıl el yazmalarından derlenen arşive, şu anda hem British Library hem de Bibliothèque Nationale de France’ın internet sitesi üzerinden erişmek mümkün. British Library kendi internet sitesinde, Orta Çağ’da müzik yazmak, tıbbi bilgiler ve haritalar gibi belirli konuları işleyen bir makale yelpazesine ve videolara yer vermiş. El yazmaları; tema, yazar, yer veya yüzyıl gibi filtrelerle kolayca aratılabiliyor. Ayrıca alfabetik liste üzerinden de aradığınız şeye erişebiliyorsunuz. Arşivin hazırlanma sürecini aşağıdaki videoda görebilirsiniz.
Orta Çağ her ne kadar karanlık bir dönem olarak akıllarımıza kazınmış olsa da kültür ve sanat mirası açısından hala güçlü bir ilham kaynağı. Örneğin Robert Benavidez, Orta Çağ el yazması Luttrell Psalter’deki fantastik canlıları piñata’ya dönüştürerek nefis heykeller yapmıştı. Fransız illüstratör Lili Des Bellons ise Avrupa ve Çin Orta Çağ ikonografisinden ilham alarak keyifli bir Kimera illüstrasyon serisine imza atmıştı. İllustratör Elisa Seitzinger’ın mistik Orta Çağ canavarları ise herhalde bugünün vahşi kapitalizm canavarından daha korkunç sayılmaz.
Görsel: British Library
Manşet görseli düzenlenmiştir.