Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Seks Oyuncakları Piyasasında 3B Baskı Farkı

Seks Oyuncakları Piyasasında 3B Baskı Farkı

3B baskı seks oyuncakları yeni bir pazar yaratıyor.

Kişiselleştirilmiş ürün anlayışını yaygınlaştırmada büyük payı olan üç boyutlu baskı tekniği girdiği her piyasada bir şekilde farkını konuşturuyordu. Konu seks oyuncakları olduğunda da durum değişmediği gibi birçok tartışmayı beraberinde getiriyor. 

Son birkaç yılda bu alandaki girişimler arasında Maker LoveDildo GeneratorNew York Toy CollectiveFrenchcoqsPrint a Dildo gibi örnekler yer alıyordu.  (Motherboard Maker Love ve New York Toy Collective kurucularının neden bu işe giriştiğine dair bir yazı yayınlamıştı, merak edenlerin gözünden kaçmasın.) Tasarım stüdyosu CunicodedilDIY” adlı projesiyle denediği seramik yapımı baskılarla bambaşka bir konuma sahipken, Maker Love da aralarında en çok bahsi geçen girişim gibi görünüyordu. Nedeniyse bedavaya indirilebilen oyuncak tasarımları sunması ve bununla kalmayıp 3b baskı oyuncak tasarımlarının paylaşıldığı bir forum görevi de görmesi. Kişiler istediği tasarımı siteye yükleyebiliyor, varolan tasarımlardan birini geliştirebiliyor veya doğrudan yükleyebiliyor. Sonra da evindeki 3b yazıcıdan oyuncağını basabiliyor. Sitede Freaky FreudThe Justin Bieber Sex Toy gibi uç tasarımlarla da karşılaşabiliyorsunuz. 

Maker Love‘un sunduğu hizmet hem kişinin oyuncak tasarımı üzerinde oldukça söz sahibi olması hem de herhangi biriyle muhatap olmadan oyuncağı edinme imkanını vermesi açısından cazip bulunuyordu. Fransız bir tasarımcının girişimi olan SexShop3D ile de kişi istediği boyut ve büyüklükte seçim yapabiliyor – sadece seçtiği oyuncağın dosyası için 5 doları cebinden çıkartması gerekiyor. Sonrasında oyuncak dosyasını indirip istediği renk veya malzemeyle 3b yazıcısından oyuncağına kavuşabiliyor.

Bu yöntem gerek geleneksel oyuncak piyasasına gerekse çevrim içi satış politikalarına büyük bir yenilik getiriyor. Yalnız dikkate değer birkaç konu daha var. 

Öncelikle çoğunluğun 3b yazıcı edinmesi önceden bahsettiğimiz New Matter gibi girişimlerin yaygınlaşmasıyla mümkün olacağından bu yöntemin henüz yolun başında olduğu düşünülebilir. Halihazırda edinen kişilerin yazıcıları da ucuz ve dolayısıyla düşük çözünürlüklü olduğunda da fazlasıyla pürüzlü yüzeye sahip oyuncaklar ortaya çıkabiliyor. Bunlar da hem kullanım açısından hem de barındırdıkları mikroskobik boşluklarla ideal bir bakteri yuvası oluşturarak tehlikeli bulunabiliyor. Mashable konuyla ilgili iyi temizlenmeyen bir oyuncağın bakteriyel vajinozis, sistit ve çeşitli cinsel yolla bulaşan enfeksiyona neden olabileceğini hatırlatmıştı. Diğer taraftan çözüm üreticiler de bunların her biri için önlem almış gibi.

Kendi yazıcısı olmayanları düşünen Berlin çıkışlı girişim Dildo Generator, diğerleri gibi tasarım aşamasında sağladığı esnek imkanlar dışında sahibi olduğu 3b yazıcı mağazasıyla basım hizmeti de verebiliyor. Sağlık açısından alınan tedbirlere gelince, ürünün yüzeyini zımparalamak gibi ilkel yöntemler dışında basarken ABS adlı plastiğin kullanımı öneriliyor. Vücuda kimyasal olarak zararı olmayan bu madde ürünü daha kullanılabilir hale getiriyor. Silikon kaplama da güvenliğe önem veren girişimlerin önerdiği bir başka önlem. Ayrıca örnek olarak Maker Love’un özel ürettiği silikon jel ve ürünün daha pürüzsüz çıkması için tanıttığı iki ayrı metod gösterilebilir. Geçici olsa da prezervatif kullanmak da bir başka çözüm. 

Bir taraftan sağlık konusunda hassaslığı ön planda tutup tedbirler geliştirilirken, (geleneksel yapım tarafına bakılınca) Avrupa ve ABD’deki birçok seks oyuncağı mağazasında herhangi bir tıbbi kontrolden veya kalite kontrolünden geçmeyen birçok Çin yapımı oyuncağın olduğunu söyleyen de var. Bu anlamda geleneksel yapım mı yoksa 3b baskı mı en basmakalıp tartışma konusu olacak gibi. Bunun dışında 3b baskının sektörde korsan dalgası yaratacağına dair iddialar da var. Bedava oyuncak tasarımıyla kolayca erişilebilir 3b baskı dünyasına, doğal olmayan cinsel aktiviteye sebep olması nedeniyle seks oyuncaklarının yasaklandığı Hindistan ve Güney Afrika gibi ülkelerin nasıl yaklaşımda bulanacağı da şimdiden ayrı bir merak konusu.

Konu kuşkusuz yeniliklerle beraber tartışma konularını arttıracak. İngiliz perakendeci Pink Pocket’in bu yıl hazırladığı alttaki infografik ise tablonun eksik kalan kısımlarını tamamlayıcı nitelikte.

Görseller haberde bahsettiğimiz kaynaklardan derlenmiştir.