Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
3 Boyut Asla İş Yapamayacak

3 Boyut Asla İş Yapamayacak

Bu sözler Walter Murch'e ait. Murch sinemanın bugün en çok saygı duyulan film editörü ve ses tasarımcısı. Hollywood'da çalıştığı filmlere şuradan bir göz atınca, Apocalypse Now'dan Cold Mountain'a kadar geniş bir liste göze çarpıyor. Wikipedia'ya göre modern sinemaya ses tasarımı kavramını sokan kişi kendisi. English Patient filmiyle de hem editing, hem de sound design dallarında birer Oscar almış.

Walter'ın gazeteci Roger Ebert'a yazdığı mektubun tamamı burada. Yazıda özetle şunu söylüyor Murch; 3 boyutlu filmlerin temel olarak karanlık olma, görüntünün küçülmesi gibi problemleri var ama temelde asıl sorun bambaşka. 3D filmler, gözün yakındaki bir cisme ve uzaktaki bir cisme odaklanması ilkesiyle yaratıyor boyut hissini. Bunun çalışması için de büyük bir hızla gerçekleşiyor bu değişim. Murch'ün iddiasına göre 600 milyon yıllık evrimde daha önce ortaya çıkmamış bir sorun bu. İnsan gözü ve beyni bu şekilde çalışabiliyor, ancak bunu zorlanarak yapıyor ve bir çok kişi de bu yüzden 3D içerikleri tüketirken baş ağrısı, mide bulantısı gibi şikayetlerde bulunuyor.

Kaynakta bu önermenin detaylı açıklamasını bulabilirsiniz, ben teknik olarak vakıf olduğum kadarıyla anlattım konuyu. Murch'ün mektubunun sonunu kopyalayarak kapatayım haberi:

So: dark, small, stroby, headache inducing, alienating. And expensive. The question is: how long will it take people to realize and get fed up?