Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
29 Aralık’ta Maratona Koşturacak Black Mirror, 4. Sezonun Tüm Fragmanlarını Yayınladı

29 Aralık’ta Maratona Koşturacak Black Mirror, 4. Sezonun Tüm Fragmanlarını Yayınladı

Yeni sezonunun tüm fragmanları yayınlanan Black Mirror 29 Aralık'ta Netflix'te başlamadan evvel biz de bir sezon üstüne konuşalım, yorumlayalım istedik.

Black Mirror belki 4 yıl önce ilk izlediğimizdeki kadar heyecanlandırmıyor bizleri ama yeni sezonda yine başarılı bir dizi yapımı izleyeceğimizi biliyoruz ve bu da insanı bir noktada hareketlendiriyor. Bir yandan, önümüzdeki 4. sezonda Black Mirror, bilimkurguda antoloji kafasına iyiden iyiye giriyor. Daha doğrusu son iki sezondur Netflix‘le birlikte rotasını değiştiriyor. Artık konsept sadece yakın gelecek üzerine gergin hikayeler üzerine değil, daha çok olası bilimkurgu konseptlerinin güzel işlenen versiyonları üzerine inşa edilecek gibi duruyor. Yani bilimkurgunun alacakaranlık kuşağı 2017’de nasıl olursa öyle gibi.

Yayınlanan ilk üç fragmanı zaten önceki yazımızda incelemiştik. O yazıda sizlere Arkangel, Black Museum ve Timsah bölümlerini inceldik. Kısaca tekrardan hatırlatmak gerekirse, Arkangel kızını kaybetmekten korkan bir anne ve yaşadıkları, Black Museum kanlı tarihin rahatsız edici müzesi ve timsah da hatırlamadığımız şeyleri izlememiz ve sonrasında yaşadığımız gerilim üzerineydi. Detaylı okumak için eski yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Şu anda da çıkan üç fragmanla birlikte Black Mirror tüm bölümlerle ilgili ağzımıza birer parmak bal çaldı. USS Callister, Metal Kafa ve Hang in the DJ isimli bölümler dizinin antoloji kafasına oturan bölümleri.

Işınla Bizi U.S.S Callister!

Black Mirror bu sezon Star Trek sevenleri heyecanlandıran bir bölümle ekranlarımıza konuk olacak. Birçok Star Trek fanının fragman çıktığından beridir heyecanla konuştuğunu duyuyorum. Fragmanlarından anladığımız kadarıyla hafifi gerilimli hafifi komedili bir Star Trek parodisi bizleri bekliyor. Bölüm, U.S.S Callister için Kaptan Daly ve ekibinin galaksiyi keşfe çıktıklarında bilinmezlik dolu bir maceraya atılıp uzaylılarla temaslarını anlatıyor.

Bölüm fragmanında uzay gemisi ekibini daha uzağa ve ötesine direksiyon kırdıklarını görüyoruz. Ekibimiz genç, dinamik ve heyecanlı. Belli ki farklı türlerden olan herkes bir arada yaşayıp çalışabiliyor. Fakat mutlu ilerleyen bir Black Mirror bölümü olamayacağı için tabii ki de fragmanın üçte ikisi butiğinde bir anda bakışlar uzaklara dehşetle odaklanıyor. Fragmanın başında kaptan koltuğunda güleç yüzüyle oturan Kaptan Daly hop diye kollara tutunup gerilimli bir yerinden oynama yapıyor. Belli ki gezip gördükleri onları geren bir noktaya taşıyor ve bir takım kötü uzaylı temaları yaşanıyor.

Bu bölümün ayrıca güzel bir detayı Dr Who ve Sherlock’ta çektiği bölümlerden tanıdığımız yönetmen Toby Hanes’in yönetiyor oluşu. Zaten oyuncu kadrosu da son yıllarda Fargo, House of Cards ve Chewing Gum gibi dizilerden aşina olduğumuz yüzlerden oluşuyor.

Dikkat İlişkinizin Son Kullanma Tarihi Geçmiş Olabilir

Hang in the DJ ise bu sezonun en keyifli bölümü gibi duruyor. Keyifli derken müzikleri, mekanları ve konunun rahat olmasını kastediyorum. Bizleri az gerilimli bir bölüm izleyecekmişiz gibi bir beklentiye sokuyor. Zaten her sezon bir bölümü daha hafif yapıyorlar. Hang in the DJ bölümünden fragmanı izlediğimizde insanların artık Alexa ya da Siri gibi sistemleri daha çok yaşam koçu gibi kullandıklarını görüyoruz. Onlara danışıyorlar, onların ölçümlemelerini daha doğru yargılar olarak görüyorlar.

Sistem adını verdikleri bir cihaz üzerinden insanlar birbiriyle ne kadar sürede ilişki yaşayacaklarını dahi ölçebiliyorlar. Fragmanın başındaki kadın ve erkek aynı anda Koç’a danıştıklarında 12 saat görüyorlar ve şaşırıyorlar. Uzun zamandır sistemin olduğunuysa o kadın ve erkeğin konuşmalarından çıkarabiliriz. Bu fragmanı izleyince benim anladığım fragman boyunca gördüğümüz erkek sistemin ona uygun görmediği birinden etkilenecek ve sistem üzerine farklı düşünmeye başlayacak. Zaten fragmanı da “her şeyin bir nedeni vardır” diyerek bitiriyorlar.

Hang in the DJ bölümünü de The Sopranos ve Game of Thrones dizilerinde yönetmenlik yapmış Tim Van Patten yönetiyor.

Siyah Beyaz Bir Distopya: Metal Kafa

Siyah beyaz film çekmek gerçekten hemen olayın rengini değiştiren bir etmen oluyor. Duygular ve bakışlar daha yoğun oluyor. Gerilimi daha net hissedebiliyorsunuz. E tabi bir de görüntü yönetmeninin ne kadar iyi olduğuyla da alakalı oluyor biraz siyah-beyaz film çekmek.

Tamamı siyah beyaz çekilen Metal Kafa bölümü gelecekte katil köpek robotların insanları avladığı bir dönemde geçiyor. Ana karakterimiz ekseninde ilerleyen hikayede kadının kaçışını izliyoruz. Ana karakterin yaşadığı tüm psikolojik kırılımları bizlere de yaşatmayı hedefledikleri bir bölüm olmuş sanıyorum bu.

Ayrıca bu bölüm dizinin yaratıcısı Charlie Brooker tarafından yazıldı ve Breaking Bad’le Amerilca Gods dizilerinde yönetmenlik yapmış olan David Slade tarafından yönetildi. Bakalım uzun bu sezon sadece bu bölümü yazan Charlie Brooker bu sefer bizlere neler düşündürecek?

Black Mirror, 21. Yüzyıl varoluş paranoyalarından beslenen bir antoloji. Yılda minimum 6 saatliğine size ya düşünmediğiniz detayları gösteriyor ya da düşündüyseniz bir başkasının da düşündüğünü hissettiriyor. Yılbaşından önce yılı bitirmek ve yeni yıla girerken geleceği düşünmek için güzel bir zamanlaması da var.

Görsel: Netflix ve YouTube