Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Black Mirror’ın Hikayesine İzleyiciler Yön Verecek

Black Mirror’ın Hikayesine İzleyiciler Yön Verecek

Netflix, Black Mirror ve diğer dizileri için interaktif hikayeciliği yani "kendi seçtiğiniz maceraları izleyin" konseptini geliştiriyor.

Macera Tüneli kitap serisini hatırlayanınız var mı? Hani bir sayfa okurduk, akabinde sayfanın altında hikayeyi biz yönlendirelim 2 ve 3 seçenek olurdu “şu sayfaya gidin” yönlendirmesiyle. Ya da FMV (full motion video) oyun oynayanlarınız var mı? Yine interaktif bir şekilde hikayesini bizim yönlendirdiğimiz oyunlar.  İnteraktif hikaye anlatıcılığı giderek gelişiyor. Ve bizi hikayenin bir ögesi yapacak güzellikte ilerliyor. Reklamlar, oyunlar, performanslar derken birçok alanda karşımıza çıkıyor bu hikaye anlatıcılığı. Şimdi de hazır olun, Netflix bu tarz dizi kurgularına başlıyor.

Netflix, izleyicilerinin bir dizi bölümü veya filmindeki öykünün yönünü seçmelerini sağlayacak yeni özel bir sistem deniyor. Kendi seçeceğiniz bir macerayı Netflix’te izleyebileceksiniz yani. Geçtiğimiz yıl çocuk dizileriyle başlayan bu deney şimdi bir Black Mirror bölümüyle devam edecek. Ve böylece aslında ana akıma sıçrayacak.

Olacakları Kendin Seç

Bloomberg’de yayınlanan habere göre, şirket bu sene içerisinde bu projelerinin ilk deneylerini yani ilk kendin-seç bölümlerini yayınlamayı hedefliyor. Black Mirror’ın yeni sezonunun Aralık’ta yayınlanması bekleniyor, belki de gerçekten yeni sezonda her birimiz farklı kurgularda anlatılan Black Mirror bölümleri izleyebiliriz.

Kendi-maceranı-kendin-seç konsepti için gerçekten önemli olan tek şey hikayenin kırılım noktaları dışında güzel ve bol seçenek sunabiliyor olması. Tabii ki bu izleyici için iştah açıcı bir şeyken üreten taraf olan yapımcılar, yazarlar ve yönetmenler içinse gerçekten zorlayıcı bir şey. Düşünün normal bir senaryo bile 100 küsur sayfa oluyor filmde, dizi ise 45-60 sayfa oluyor. Ne kadar emek harcattırıyor üretiminde kendine. Bu alternatif öykülü senaryolar için harcanacak süreleri düşünemiyorum.

Dizi ve film sektöründe üreten için zor olsa da böyle gelişmelerin olması gerçekten heyecan verici. Sonuçta yeni şeyler denenmeli. Bakalım daha neler duyacağız bununla ilgili?

Görsel: Netflix