Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Eşsiz Bedenlere Eşsiz Ölçülerde Giysiler

Eşsiz Bedenlere Eşsiz Ölçülerde Giysiler

Japon perakende devi Start Today, müşterinin vücudunu 3B tarayarak ona özel giysi ürettiği ZOZO adlı markasıyla büyük bir değişime kapı açıyor.

Japonya’nın en büyük perakendecilerinden Start Today, özellikle Zozotown adlı e-ticaret platformuyla tanınıyor. Start Today bu yıl tişört, kot pantolon gibi günlük giyim eşyalarını kapsayan ve uygun fiyatlar sunan kendi markası ZOZO‘yu piyasaya sürdü. ZOZO marka giysileri farklı kılan en önemli nokta ise her birinin müşterinin bedenine özel üretilmiş olmaları.

Hepimiz eşsiz bedenlere sahipken neden standart giysilere mahkum olalım?

Start Today, bu özel giysi ölçme sistemini 7 yılda geliştirmiş. Sistemin temelinde ZOZOSUIT adlı bir giysi yer alıyor. Üzerinde 350’yi aşkın puantiye bulunan giysi aracılığıyla, ZOZO mobil uygulaması vücudun detaylı ölçümlerini okuyabiliyor. ZOZO uygulamasına ZOZOSUIT ile farklı açılardan çekilen 12 fotoğrafın yüklenmesiyle gerçekleşiyor. Özel algoritma bu uzaysal verileri işliyor ve her bir beyaz noktanın uzayda yakalandığı yere göre vücudunuzun 3 boyutlu bir görüntüsünü oluşturuyor. Bir insan terziden daha doğru olan ZOZO ölçüm sistemi ile yakalanan ölçümler kullanıcıya özel, kesin ve benzersiz olarak nitelendiriliyor. ZOZO’nun puantiyeli takımını giyip bir kez kendinizi ölçtüğünüzde, algoritmalar giysilerinizin uyumunu belirlemek için tüm verileri işliyor. Bu devrim niteliğindeki teknoloji, 3B vücut taramasını eve taşıyor ve tarihte ilk kez hem erişilebilir hem de uygun maliyetli hale getiriyor.

Perakendecilikte yeni bir dönem başlıyor

Start Today, 3 ay önce ZOZO markasını ve ölçüm sistemini başta Avustralya, Çin, Brezilya, Hindistan, ABD, İngiltere olmak üzere 72 farklı ülkeye yayacağını duyurmuş. Bununla birlikte de 100 bin kişinin Zozo’yu ücretsiz olarak deneyimleyebilmesi için de #ZOZO100K adlı bir kampanya gerçekleştirmiş. Şu anda Uniqlo ve Gap gibi dev markaların rakibi olarak hızlı bir giriş yaptığı belirtiliyor.

Artık insanlar giysilere değil, giysiler insanlara uyumlu olacak

ZOZO’nun başarısı Japonya’da gördüğü ilgi sayesinde çoktan kendini belli etmiş aslında. ZOZOSUIT için ön siparişler geçen yılın Kasım ayında başlamış ve ZOZO altı ay içinde milyonlarca sipariş almış. Start Today’in kurucusu ve CEO’su Yusaku Maezawa, artık insanların giysilere uyum sağladığı günlerin geride kaldığını ve artık giysilerin insanlara uyum sağladığı yeni bir devrin başladığını belirtmiş. ZOZO ile üretim bandında sipariş geldikçe üretim yapılan otomatik bir sistem ortaya çıkmış oluyor ki bu da oldukça ilginç. Şirket, farklı desen boyutları için ne kadar talep olduğunu hesaplamak üzere topladığı beden verilerini kullanıyor ve her biri için doğru miktarda stok tutulmasını sağlıyor. Kişiye özel kalıplara sahip bir giyim eşyası üretmek ve göndermek eskiden uzun zaman alan maliyetli bir işken ZOZO marka kıyafetler, iki hafta içinde ve hatta bazı durumlarda ertesi gün teslim edilebiliyor.

Görsel: YouTube, Facebook