2010 yılında Tokyo’da kurulan ispace, robotik uzay aracı teknolojileri geliştiriyor. Japonya merkezli şirket özel şirketlerle ve uzay ajanslarıyla birlikte çalışarak taşımacılık ve keşif görevleri gerçekleştiriyor. Bunun için de ispace lander (Ay veya diğer gök cisimlerine iniş yapan takım) ve rover (gök cisimi yüzeyinde hareket eden araç) inşa ederek Ay’a seyahati ulaşılabilir kılmayı hedefliyorlar. ispace’in kurucusu ve CEO’su Takeshi Hakamada, Web Summit 2019’da “The moon, for your next-level business” başlıklı oturumuyla şirketinin başarılarını ve 2040 vizyonlarını paylaştı.
2013 ile 2018 yılları arasında Google Lunar X Prize yarışmasına katılan ispace, Ay yüzeyinde araştırma yapmak için Sorata isimli rover geliştirdi. 2040 yılında Ay’a yerleşerek 100 bin kişinin yaşayacağı bir alana sahip olacaklarını öngörerek ve bu yaşam alanına Moon Valley diyecekler. 20 yıl içinde yapmayı gerçekleştirmeyi bu atılım ile Ay’da su keşfedeceklerini, bu suyu ayrıştırarak hidrojen ve oksijeni ayrıştırarak enerji açığa çıkaracaklarını ve bu da Dünya ve Ay arasındaki ulaşım için yakıt olacağını düşünüyorlar.
Her yıl 10 binden fazla kişinin seyahat edeceği Moon Valley’e düzenli uçuşlar gerçekleşecek. Buraya yerleşenler arasında inşaat, demir işleme, tarım, tıp, iletişim, enerji, ulaşım ve daha pek çok uzmanlığa sahip insanlar buraya gelerek çalışabilecek. Böylece insanlığın genişlemesi ve gezegenler arası bir yaşam formuna dönüşmesinde Ay bir sıçrama tahtası olacak. Ay’dan elde edilen kaynaklarla yeni teknolojiler, yeni işlenmeye hazır hammaddeler gibi çok çeşitli alanlarda gelişmelerin önünü açması planlanıyor.
Ay’a sefer yarışı
Günümüzde Çin, Hindistan, İsrail, Japonya, AB, ABD, Rusya gibi pek çok ülke Ay’a seferler düzenliyor ve burayı keşfetmek için kaynak yaratıyor. Elon Musk, önümüzdeki 2 yıl içinde Ay’a iniş yapabileceğini düşünüyor. Aynı zamanda SpaceX, Eylül ayında da BFR Starship isimli Ay ve Mars’a gitmek için tasarladıkları uzay aracını tanıttı. Amazon’un sahibi Jeff Bezos da Blue Origin şirketinin çıktısı olan Blue Moon ile 2024’te Ay’a inmeyi planlıyor.
Ay’a ulaşım pazarı gittikçe genişliyor ve büyük oyuncular da sırayla bu yarışa katılıyor. Takeshi Hakamada da küçük ve düşük maliyetli araçlar geliştirerek yüksek frekansta Ay’a seferler düzenlemeyi planlıyor. Bunun için geliştirdikleri iki araç da diğer aktörlerin araçlarından daha küçük büyüklükteler. Bu aşamadan sonra Ay’da varlıklarını sağlamlandırdıktan sonra FMCG, madencilik, yakıt, sağlık ve ilaç, iletişim, enerji ve güç alanlarındaki uzmanlarla iş birliği yaparak araştırmalarına katılmalarını hedefliyorlar.
A serisi yatırım turunda Dünya ile Ay arasındaki iletişimi sağlamak üzere KDDI, Ay’da inşaat faaliyetleri yürütebilecek Shimizu ve yeni materyaller üzerinde çalışacak Toppan, ispace’in yatırımcıları olmuş. JAXA ile Toyota arasındaki ve NASA ile Caterpillar arasındaki işbirliklerini vurgulayarak ispace ile bu süreçte çalışmak isteyen otomotiv devlerine açık çağrıda bulunarak sunumunu tamamladı Takeshi Hakamada.
Görsel: Bigumigu, YouTube