Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
109 İğne Deliği Kamerayla Dünyayı Böceklerin Gözünden Gösteren Yapı

109 İğne Deliği Kamerayla Dünyayı Böceklerin Gözünden Gösteren Yapı

ABD'li tasarım kolektifi Pineuhaus, böceklerin gözlerinden ilham alarak 109 adet iğne deliği kamera hücresiyle donattığı Compaund Camera adlı şişme bir yapı tasarladı.

Tasarım kolektifi Pneuhaus, çalışmalarında mekan açısından pnömatik biliminin (hava ve gazlar mekaniği bilimi) rolünü öne çıkarıyor ve temelde şişme yapılardan oluşan sanat yapıtları üretiyor. Compaund Camera adlı yeni projeleri de; dışı opak içi saydam kumaştan yapılmış, 109 adet iğne deliği kamera hücresinden oluşan şişme bir yapı.

Yapı şişirildiğinde, her hücrenin dışındaki büyütücü mercek, iç mekanın saydam yüzeyi üzerine ters çevrilmiş bir görüntü yansıtıyor. Kubbenin yarattığı içbükey eğrilik her hücre için farklı açılar sağlıyor. Böceklerin-özellikle de işçi karıncaların- göz yapısından esinlenerek yaratılan yapıt, ziyaretçilerin tek bir sabit yüzey üzerinde birden fazla görüntü perspektifini deneyimlemesine olanak tanıyor. Nasıl ki insan beyni iki ayrı gözden gelen görüntüyü birleştirip tek bir görüntü olarak işliyorsa, böceklerin beyni de 100 farklı görüntüyü birleştirip tek bir görüntüye dönüştürebiliyor. Bu da böceklerin daha geniş bir görüş açısında sahip olduğu anlamına geliyor. Compaund Camera, 109 farklı gözden topladığı bu ham görsel bilgi alanına girmeyi ve fiziksel olarak onunla etkileşime girme fırsatını sunuyor. Yapının esnek materyalden yapılmış olması, ziyaretçilerin duvarları iterek yansıtılan görüntüleri bozmasına olanak tanıyor. Böylece ışığın ve optiğin temel özellikleriyle somut bir şekilde oynayabiliyor. Örneğin yapının şişme duvarına bastırarak, yansıtılan görüntüyü farklı derinliklere odaklamak mümkün.

Compound Camera, ABD’nin Rhode Island eyaleti Providence ilçesinde  Eylül ayı boyunca devam eden geleneksel Pawtucket Sanat Festivali süresince sanatseverlerle buluştu.

Görsel: Pneuhaus