Geçtiğimiz hafta sonu kulaktan kulağa, bireysel paylaşımlarla yayılan ve ardından medyaya da sıçrayan Vero isimli bir uygulama var. Instagram’ın yerini almaya gelen uygulama, Facebook ve Instagram’ı bitirecek yeni sosyal medya gibi farklı tabirlerle tanımlandı. Internet sitelerinde vadettikleri ise ilk 1 milyon kullanıcının platformu ömür boyu ücretsiz kullanabileceğiydi. Durum böyle olunca Vero’ya üye olanların sayısı büyük bir ivmeyle arttı. Vero’ya gelmeden önce, sosyal mecraların günümüzdeki genel tablosuna bakmakta fayda var.
Facebook’un tekelindeki sosyal medya dünyası
Sıradan bir günde, 24 saatin ciddi bir kısmını sosyal medyalara ayırıyoruz. Ve bu değer yıllardır yükselmeye devam ediyor. Bu tüketim dinamiğini bir tarafa koyup şimdi sosyal medyadan ne anladığımıza bir bakalım. Antik zamanlara döndüğümüzde mIRC, MSN gibi yazılımların merkezindeyken günümüzde Facebook, YouTube ve Instagram başı çekiyor. İstatistiklere baktığımızda ise Facebook’un pazarı domine ettiğini görüyoruz. Instagram, Messenger, WhatsApp üçlüsüyle beraber geriye ne kaldı ki dedirtiyor adeta. Reddit, Twitter, Snapchat, Tumblr, LinkedIn, Pinterest gibi pazardan pay almaya çalışan büyük isimleri sayabilirim. Fakat tablo öyle bir hal alıyor ki, Facebook devinin yanında yer almaya çalışan başka büyük şirketlerin yarıştığı bir pazar burası. Yer kazanmak da büyümek de o kadar kolay değil.
Her yıl Vero gibi bir iki uygulama çıkıyor ve dikkat çekiyor. Mesela bu isimler size tanıdık geliyor mu; Ello, tsu, Peach, Yo veya Tribe? 2015’ten bu yana özellikle CES ve SXSW gibi festivallerin arifesinde bu uygulamalar çıkış yapıyor, tanıtım kampanyasına baştan başlıyor. Bu festivallerin sunduğu bilinirlikten faydalanmaya çalışıyorlar. Ancak bir süre sonra silinip gidiyorlar. Ello, reklamsız sosyal mecra olarak çıkmıştı fakat şu anda sanatçıların yeni Tumblr’ı olarak konulandırıyor kendini. tsu‘nun güvenlik sertifikası 234 gün önce sona ermiş. İnternet sitesi ise devren satılık olduklarını söylüyor. Peach ise internet sitesinden App Store linkini kaldırmış, son güncellemeyi ise 3 Ekim 2017’de “Uygulamayı kaldırma planımız yok ama zaman bulursak bir ara güncelleme yayınlayabiliriz” diyerek rafa kaldırıldığını açık açık ima ediyor. Kullanıcılarının sadece birbirine Yo diye bildirim gönderdiği uygulama Yo ise son güncellemeyi 7 Ekim 2016’da yayınlamış. İnternet sitelerinde ise bağış toplamak için Patreon sayfalarına yönlendirme yapmışlar. Walkie talkie misali video sohbet uygulaması Tribe ise çok oyunculu oyun platformuna dönüşmüş. Ello gibi o da pivot ederek hayatta kalmaya çalışıyor.
Vero hızlı yükselişini devam ettirebilir mi?
Başta Facebook’un dört atlısının domine ettiği sosyal mecralar dünyasında yeni, bağımsız bir uygulama olarak güç kazanmak zor. En başta kullanıcıların diğer uygulamalara ayırdığı zamandan vazgeçmesini ve o boşluğu sizin uygulamanıza harcamak istemelerini sağlamanız gerekiyor. Bu başlı başına bir meydan okuma. Bir kez başarmak da yetmiyor. Kullanıcının diğer uygulamalardan feragat ederek verdiği zamanı her gün talep edebildiğinizde başarı olarak anılabiliyorsunuz. Yukarıda örneklendirdiğim ve güncel durumlarını paylaştığım uygulamalar da ilk safhada dikkat çekmeyi başarmışlardı. Ancak devamlılık sağlayamadılar. Ya form değiştirdiler ya da kapandılar.
Bu kadar uygulamayı göz önüne alarak incelememize sebep olan Vero ise aslında Facebook ve Instagram’ın iyi yönlerini alan bir kopya değil. Ancak buna çok yakın. Ağınıza eklediğiniz kişileri Yakın Arkadaş, Arkadaş, Tanıdık olarak ekleyebiliyor veya sadece takip edebiliyorsunuz. Sadece mobil cihazlarda çalışan Vero üzerinde fotoğraf, bağlantı, müzik, film veya dizi, kitap ve mekan paylaşabiliyorsunuz. İçerik tiplerini derlenmiş, rafine etmiş halde sunuyor önümüze. Bu haliyle de benim için Vero’nun formülü; Facebook’ın takip sistemi + Twitter’ın akış sistemi + Path + Getglue + Goodreads + Tumblr. Her şeyin iyi yönlerini almaya çalışan bir deneme kısaca.
2015’te kurulan Vero şimdi nereden peydah oldu?
Vero’nun arkasında milyarder bir isim var. Bu nedenle de şimdilik ücretsiz ve reklamsız bir model sunabiliyor. 2015’te yayınlanan Vero’nun kurucusu eski Lübnan Başbakanı Rafik Hariri’nin oğlu. Bir anlamda hobi olarak hayata geçirilen Vero’nun nasıl 3 yıl sonra popülerleştiğini tam olarak tespit edilemiyor. Ancak Instagram’ın algoritmaya dayalı dünyasından yorulan kullanıcılarının kulaktan kulağa uygulamayı yaydığı düşünülüyor. Keza bireysel deneyimlerimiz de benzer bir hikayeye sahip. Hakkında çok fazla bilgi bulunmayan, adeta yeni gibi duran Vero internet sitesinde ilk 1 milyon kullanıcılarına uygulamanın ömür boyu ücretsiz olduğunu söyleyince işlerin rengi bir nebze değişmiş olacaktır. Sınırlı sayıda, tükenmeden alın gibi pazarlama cümleleri uygulamaya karşı, “buralar ileride değerlenir, en iyisi bir hesap açayım” hissine yönlendirdi kullanıcıyı. Kullanmayacak olsa bile bir hesap açmak, adeta koltuğunu sağlama almak en temel kullanıcı davranışlarından birisi.
1 milyon kullanıcı limiti bir haftadan kısa sürede doldu. İnternet sitesinde “ömür boyu ücretsiz” teklifini yeniden sunacaklarını ancak yeni kullanıcı alımına yakın gelecekte başlayacaklarını söylüyorlar. Bir anlamda karşılaştıkları talebi karşılayacak altyapılarının olmadığını gösteriyor. Bu yetersizlik de Vero’nun iddialarıyla gerçekliği bir araya getiriyor. Vero şu anki haliyle oldukça sorunlu, yazılım ve tasarım hatalarıyla dolu bir uygulama. Üye olma noktasından itibaren sorun yaşayan çok fazla kullanıcı var. Buna onay SMS’iyle girilen kodun yanlış olduğunu söylemesi dahil. Hiçbir gönderi paylaşmamış hesapların akışını birkaç dakikada yüklemesi ve sonra gönderi yok demesi de bir başka nokta. Arkadaş eklemek, arama yapmak, önerilen hesapları takip etmek gibi noktalarda ise temel kullanıcı deneyimi tasarımı sorunları yaşıyor.
Paylaşım formatları arasında metin bulunmadığı için bir şey söyleyeceksek bunu başka bir yere yazıp ekran görüntüsünü fotoğraf olarak yayınlamamız gerekiyor. 2015’ten bu yana açık olan bir platformun tek aktif kullanıcıları ise Jack Snyder, Max Joseph ve Clay Enos olarak görünüyor. Ve tekrar altını çizmek istiyorum herhangi bir mobil sitede dahi olmaması gereken uzunlukta bekleme süresi var. Temel hatalarıyla, hazırlıksızlığıyla Vero seneler sonra gelen popülerliğini kısa sürede kaybedebilir. Pokémon Go’ya ilk aylarda gösterilen ilgiyle bir sene sonraki popülerliğini göz önüne getirin. Vero’nun sorunlarını en iyi Pokémon Go vakası özetler.
Diğer mecralara harcadığınız emeği Vero’ya harcar mısınız?
Instagram’dan sıkılan insanların, merak ve hevesle sarıldığı bir uygulama Vero. Uygulamayı duyuş şeklimiz bir reklam veya medya aracı değil de doğrudan tanıdığımız kişiler olduğu için daha da ilgi gösterdik. Daha güvenilir hissettik insan faktörü olduğu için. İlk bir milyonda yer alma fırsatı da cabası. Ancak bu özellikler uzun vadede 1 milyon kullanıcısının uygulamada kalmasını sağlayamıyor. Hatta bugünden bir ay sonra, 1 Nisan’da kaç kişinin telefonunda Vero’nun kalacağını, merak edip açacağını merak ediyorum.
Manşet görseli: Vero
İstatistik: Statista
Ekran görüntüsü: tsu
Uygulama içi ekran görüntüleri Bigumigu için alınmış ve düzenlenmiştir.