Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Baş Ucunuzdaki Yakamoz

Baş Ucunuzdaki Yakamoz

BioGlo, yakamozun büyüleyici ışığını kum saati şeklinde bir akvaryumla baş ucunuza taşıyor ve onunla istediğiniz zaman etkileşime girmenizi sağlıyor.

Bugüne kadar farklı özellikler sunan pek çok akvaryum anlattık. Kimileri duvara asılan bitki bahçeleri formundaydı, kimileri kendi kendini besleyen akuaponik sistemler içeriyordu. Kickstarter üzerindeki kampanyası başarıyla fonlanan BioGlo ise alıştığımızdan biraz daha farklı bir akvaryum. Zira içerisinde minik balıklar veya güzel bitkiler yok, onun yerine mikroskopik canlılar var ve bu canlılar karanlıkta doğanın en büyüleyici ışık gösterilerinden birine imza atıyorlar: Biyolüminesans.

Biyolüminesans ve Dinolar

Biyolüminesans şu şekilde tanımlanıyor: “Latince ‘bios’ (yaşam) ve ‘lumen’ (ışık) kelimelerinden oluşturulan biyolüminesans kelimesi, canlılar tarafından meydana getirilen biyolojik ışıldamayı ifade eder.” Bir nesnenin ısısının değişmeden ışık yayması anlamına gelen bu durumu, bize daha tanıdık gelecek bir kelimeyle ifade edersek yakamoz olayını, yaratan hayvancık grubunun ismi, kendi altında yüzlerce farklı türe ayrılan “dinoflagellates.”

BioGlo yaratıcılarının kısaca “dino” diye adlandırdığı bu hayvancıklar gündüzleri gün ışığını emiyor, gece ise içlerinde bulunduğu ortamda bir kıpırtı olduğunda ya da rahatsız edildiklerinde mavi gizemli bir ışık yayıyorlar. İşte BioGlo da bu büyüleyici yaratıkların yarattığı ışığı yakalayabilmek amacıyla doğmuş bir proje. Dinoların muhteşem ışıldamasını alıp evinize taşıyor ve onlarla istediğiniz zaman etkileşime girme şansı veriyor.

Set İçinde Gelen Mikroskobik Yaratıklar

Daha önce Kickstarter üzerinde iki başarılı kampanyaya imza atan Magical Microbes tarafından yaratılan BioGlo, bir set olarak geliyor. Standart seçeneği alırsanız setinizde kum saati şeklinde bir akvaryum, kullanım kılavuzu, 50 ml’lik yüksek yoğunluklu Pyrocystis fusiformis dinoları ve konsantre besin içeren şişecikler yer alıyor. Araştırmacı setinde ise test tüpleri, büyüteçler ve deney planları gibi işin doğasını daha çok anlamak isteyenlere seslenen eğlenceli içerikler de bulunuyor.

Dinoların gelişmesi için gerekli koşulları sağladıktan sonrası ise kolay. BioGlo, mikrop yemeği diyebileceğimiz besin takviyesi ile geliyor. 4-6 ay arası dayanan bu besin bittiğinde ek malzemeyi site üzerinden ya da benzer ürünler sunan bir başka yerden temin edebiliyorsunuz. Her ay suyunu ve yiyeceğini tazeleyip doğru ısı ve ışık şartlarını sunduğunuzda kültürleriniz büyüyüp bölünerek çoğalmaya sonsuza kadar devam edebiliyor.  BioGlo’nun görünürlüğü ve biyolüminesans etkisini en üste taşıyan bir tasarımı var. Aynı zamanda bu mikroskobik organizmalarla 3 farklı mod üzerinden etkileşim sağlayabiliyor:

  • Kabarcık Modu: Uyku öncesi için ideal bir mod. Kabarcıklar sayesinde hem rahatlamanıza yardımcı oluyor, hem de dinolar ışıklarını ortaya çıkarıyor.
  • Akış Modu: Kum saatinin üst kısmından alt kısmına akış sağlayan bu modda, dinolar da rahatsız edildileri hat boyunca ince bir şimşek gibi ilerliyorlar.
  • Sallama Modu: Serbest sallama-çevirme diyebileceğimiz bu modda, dinolar hep beraber aynı anda yanıyor, oluşan girdap içersinde farklı etkiler yaratıyor.

 yakamoz_bioglo_magical microbes_bigumigu

Yakamozu denizde izlemenin hatta mümkünse o suya dalıp kollarının ve bacaklarının çevresindeki ışınlanmayı görmenin tadı elbette bambaşkadır. BioGlo, bu muhteşem doğa olayının sadece minicik, cep boy bir versiyonu. Yine de tatlı bir fikir… Herkes sevmiş olacak ki hedef fonun 3 katına ulaşarak kampanya tamamlanmış. Teslimat, Mart ayında.

Görsel: Kickstarter