Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Facebook’un Tek Başına Çalışan Sanal Gerçeklik Gözlüğü: Oculus Go

Facebook’un Tek Başına Çalışan Sanal Gerçeklik Gözlüğü: Oculus Go

Oculus, CES 2018'de kendi başına çalışabilen sanal gerçeklik gözlüğü Oculus Go'nun geliştirilmesinde Xiaomi ile çalıştığını duyurdu.

Oculus, 2018’e geçmeden evvel Oculus Go adında yeni bir ara model çıkaracağını duyurmuştu. Oculus Go, donanım olarak Samsung’la kullanılabilen mobil Gear VR ve son model Oculus Rift arasında yer alıyor. 199 dolara satılacak Oculus Go, fiyat olarak da 129 dolar olan Gear VR ve 499 olan Oculus Rift’in arasında. Şirketin amacı bu yeni ürünle birlikte satın alımını normal bir ücrete çekerek, son tüketicinin sanal gerçeklik (VR) kullanım alışkanlığını arttırmayı amaçlıyorlar. Mark Zuckerberg, son Oculus Connect konferasında hedeflerinin VR kullanan bir milyar insan olduğunu da söylemişti. Bana bir milyar kısa süre için iddialı geliyor ama bilemeyiz tabii. Bilemiyoruz ki, gerçekten bir milyar insan VR ile daha sıkı fıkı bir ilişki kurabilir.

Facebook Sanal Gerçeklik Başkan Yardımcısı Hugo Barra bu sene merakla beklenen Oculus Go hakkında CES 2018’de de yeni açıklamalarda bulundu. Beklendiği gibi Oculus Go, Qualcomm işlemci içeriyor. LG G6 ve Google Pixel gibi o da Snapdragon 821 kullanıyor. Hugo Barra ayrıca CES 2018’de eski işvereni Xiaomi’nin de Oculus Go gözlük seti için donanım ortağı olduğunu belirtti. Xiaomi, Oculus Go ile aynı donanıma sahip Mi VR Standalone adlı Çin’e özgü bir varyasyon da yapıyor.

Herkesin Ulaşabileceği Sanal Gerçeklik Gözlüğü

Oculus Go, daha evveliyatında duyurdukları herhangi bir Oculus ürünüyle birlikte kullanılması için sonrada çıkarılmış bir ürün değil. Yani daha önce duyurdukları Santa Cruz kontrolörüyle alakası yok bu ürünün. Oculus Go’nun dışa dönük izleme sistemi ve tamamen izlenen hareket kontrolörleri yok. Zaten bu sayede de fiyatı daha alınabilir bir seviyeye getirilebiliyor. Santa Cruz, Oculus ailesinde hala farklı bir yerde bulunuyor.

Facebook Sanat Gerçeklik Başkan Yardımcısı Hugo Barra, Oculus Go’nun VR’a başlamak için kolay bir yöntem olduğunu düşünüyor. Başka şeylerin yanı sıra, yeni lensler, 2560×1440 ekran ve gözlük setine yerleştirilmiş, kulaklık kullanılmadan kullanılabilen mekânsal ses ayarı da var. Geliştiriciler, Oculus Go ve Gear VR’i aynı anda kolayca üretebilmek için de Gear VR’nin uzaktan kumandasına benzer bir denetleyici kullanıyor. Ürünün 2018 başlarını çok geçmeden satışa çıkması bekleniyor.

Facebook, Web Summit 2016’da da 10 yıllık hedeflerinin ne olduğunu açıklamıştı. Bu hedeflerin ışığında da bizleri sanala adapte edecek bu tarz gelişmelerin daha çok haberini duyacağız.

Görsel: Facebook, YouTube