Apple’ın bu yıl Eylül etkinliğinde tanıttığı iPhone X, pek çok açıdan tartışma yaratmıştı. Fiyatı, yok olan orta tuşun işlevini gören yeni etkileşimler, kamerası… Her bir başlık pek çok makalenin başrolündeydi. Ancak Face ID ve bu özelliği mümkün kılan TrueDepth Kamera biraz daha farklı bir noktada. Çünkü insan yüzünü 30.000 üzerindeki noktayla haritalıyor ve 50’den fazla kası algılayabiliyor. Animoji özelliğinin de bu kadar tutarlı çalışmasının altında bu detaylı veri yatıyor.
TrueDepth Kamera ile yeni arayüzler
iPhone X yepyeni bir teknoloji sununca da yazılım geliştiriciler bunu nasıl farklı şekillerde kullanabileceğine yönelik çalışmalara başladılar. Brad Dwyer‘ın geliştirdiği Nose Zone da bu alandaki ilklerden. Oyun aslında basit bir ateş etme oyunu. Ekranda çıkan kutuların içine nişan alarak ateş ediyorsunuz. Ancak bunu, burnunuzla yapıyorsunuz. Evet evet, burnunuzla. Nose Zone’u oynarken sürekli kafanızı sağa sola, yukarı aşağı çevirip kutuları tutturmaya çalıştığınız bir oyun. Bir nevi boyun egzersizi.
Nose Zone, aslında sadece sıkıcı ve tekdüze bir oyun değil. Bizlere yeni bir arayüz de kazandırıyor. Ellerimizi kullanmadan telefonla etkileşime girebilmek gelecekte endüstri standartı da olabilir. Veya erişilebilirlik alanında gerçekleşebilecekleri bir gözünüzün önüne getirin. Günümüzde sadece teknolojinin yetersizliğinden ona erişemeyen insanlar bu tip gelişmelerle birlikte teknolojiyle tanışabilir.
TrueDepth Kamera ve yüz tanıma teknolojisinin kişisel bilgilerin gizliliği ve teknoloji devlerinden sakınma konularını bir kenara koyuyorum. Çünkü o tartışmalar başka bir zeminin konusu. Ancak Noze Zone bu deneyselliğiyle iPhone X’un kamerasının sadece emoji canlandırmaktan ibaret olmadığını gösteriyor. Nose Zone’u buradan indirebilirsiniz.
TrueDepth Kamerayı kullanarak geliştirilen iki tane erken dönem oyun var. Birisi Noze Zone diğeri de Rainbow. Bu oyun ise gökkuşağının 7 rengi arasında kaş hareketleriyle hareket ederek yıldızlar toplamamızı sağlıyor.
Görsel: YouTube