Geçtiğimiz yıl da Web Summit’e katılan ve yapay zekanın gelişimini için önemli açıklamalar yapan robot Sophia, Ekim 2017’de Suudi Arabistan’ın vatandaşlık vermesiyle ve ilk robot vatandaş olmasıyla tekrar gündeme gelmişti. Hanson Robotics tarafından geliştirilen Sophia the Robot ve Professor Einstein sahnede karşılıklı sohbet ettiler. Oturumun moderatörü Hanson Robotics’in Chief Scientist’i Ben Goertzel de hem robotlarla etkileşimi sağladı hem de yeni projelerinden bahsetti.
Yapay zeka için dünyaya yayılmış blockchain platformu
SingularityNet isimli bu yeni proje, yapay zekaların insanlığa yakınlaşması için atılmış bir adım. Blockchain hazırlanmış, belli bir merkezi olmayan SingularityNet’i yapay zekanın ortak bilinci olarak özetlenebilir. Çünkü hoparlörden telefona otomobilden robota her bir yapay zekanın öğrendiklerinin bir bulut üzerinde saklanmasını amaçlıyor. Böylece robot bilinci belirli bir merkezi olmadan internet üzerinde yaşamayı başarabilecek.
Dünyanın sürekli değiştiğini ve insanlıkla robotların bilim kurgu filmlerindeki gibi bir arada yaşadığı dünyayı hayal eden Ben Goertzel, bu ideali için çalışıyor. Sophia’nın her yeni versiyonunda yepyeni özelliler kazanmasını sağlarken SingularityNET bu bilginin özgürce paylaşılmasının ve geliştirilmesinin önünü açıyor. Goertzel, 29 Kasım’da SingularityNET’in kapılarını açacağını duyurdu.
Görsel: Bigumigu