Bilimkurgu filmlerinde karşılaştığımız ilk robottan günümüze kadar geçen süre içinde insanlığın kendi içine ektiği en büyük endişelerinden birisi robotların dünyayı ele geçirebilecek olması. Hem insansı hem de farklı formlardaki robotların gerek yapay zeka gerek kolektif bilinç eşliğinde dünyanın üstün ırkı olacağı fikri insanların da kendi kuyusunu kazdığı düşüncesini pekiştiriyor.
Zero Zero Robotics‘ten MQ Wang (CEO) ve Insight Robotics‘ten Rex Sham (Co-Founder, Chief Science Officer) RISE 2016’da gerçekeleşen oturumlarında kendi teknoloji geliştirme dinamiklerinden yola çıkarak robotların geleceğini ve öngörülerini paylaştı. Bigumigu’da daha önce yer verdiğimiz katlanabilir drone Hover‘ın geliştirici MQ Wang, kişisel robot geliştiricisi olarak çevremizdeki her elektronik cihazı bir robot olarak gördüğünü belirtti. Bir klimayı, tek değişkeni hava sıcaklığını kontrol altında tutmak olan bir robot olarak tanımlayan MQ Wang, günümüzdeki gelişmiş robotların ise temel farkının birden fazla değişken üzerinden işlem yapabilme yetisi olduğunu vurguladı.
Ormanlık alanlarda gerçek zamanlı ısı analizi yapan ve olası yangınları önlemek üzere robot geliştiren Insight Robotis’in eş kurucusu Rex Sham ise günümüz robotlarının katmanlı analiz yeteneğinden faydalanarak mangal, sıcak su kaynağı gibi yangın dışı ısı yayan noktaları ayırt edebildiklerini söyledi.
Robot teknoloji geliştirmenin insanın içindeki üretim tutkusundan beslendiğini söyleyen MQ Wang, drone’ları Hover ile dünyada büyük bir değişim yaratmadığının farkında olduğunu ancak insan hayatı üzerindeki minik etkinin bile tatmin ettiğini belirtti. MQ Wang ile Rex Sham’ın hemfikir olduğu nokta ise ister kişisel ister endüstriyel olsun robotların toplumda insanların yapmak istemediği veya başarısız olduğu alanlarda gelişeceği fikri oldu.
Orman içindeki bir gözetleme kulesinde bir kişinin sürekli bulunması ve çevreyi gözetlemesi angarya olarak görülebilir. Ancak bir robot bunu çok daha düşük maliyetlerle gerçekleştirebilir. Bir drone, ister aksiyon sporu olsun ister düğün organizasyonu istenilen açıdan video kaydederek o anı ölümsüzleştirebilir veya insanların gidemediği noktalara giderek veri toplayabilir. Bu metodolojiyi tek işlevli robotlara uygulayarak fırın, buzdolabı, vantilatör gibi örneklerle de desteklemek mümkün. Gelecekte de robot ve insan arasındaki ilişkinin bu yapı eşliğinde şekillendiğini göreceğiz.
Görsel: Bigumigu, RISE