Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çin’de Girişimci Olmanın Püf Noktaları [RISE 2016]

Çin’de Girişimci Olmanın Püf Noktaları [RISE 2016]

Tencent, McKinsey ve Hillhouse Capital Group'tan yöneticiler Çin'in girişimci ekosistemine dair ipuçları paylaştı.

Davis Lin (Corporate Vice President, Tencent), Alan Lau (Senior Partner, McKinsey), Jing Hong (Partner, Hillhouse Capital Group) RISE 2016’da Wall Street Journal’dan Li Yuan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda Çin’in yükselen trendlerini açıklayarak girişimcilere önerilerde bulundu.

Çin pazarında şu anda büyüyen en büyük teknoloji trendinin e-ticaret olduğunu belirten yöneticiler, bu genişlemenin sadece Şangay ve Beijing gibi büyük şehirlerle kısıtlanmadığını belirtti. Yatırımcılar açısından Çin’de oldukça geniş imkanlar olduğunu ve girişimci ekosistemi içindeki ürün, teknoloji çeşitliliğinin muazzam bir alan sunuyor.

İnternete bağlanabilen cihazların yaşadığı sıçramaya ek olarak Çin’in %50’sinin internet kullanıcısı olması ve bu oranın %80’inin mobilde olması nesnelerin interneti gibi alanlardaki yatırımlara büyük fırsatlar yaratıyor.

Çin’deki risk sermayedarlarının yatırım kararı alırken katma değerinin yüksek olması ve inovatif fikirlere dikkat ettiklerini belirttiler. Aynı zamanda girişimcilerin her ürün ve her tüketici için farklı bir süreç yaşandığının da göz önüne alınması gerektiğin vurguladılar. E-ticaret içinde bile bir buzdolabı alırken jd.com gibi platformlardan faydalanıldığını ve eve teslimin kolaylığının deneyimlendiği belirtilirken marketten içecek alma sürecinin dijital olarak gerçekleşmeyeceğini ifade ettiler.

Katma değer yaratılırken de sadece tüketiciye yönelik (B2C) girişimlere odaklanılmaması gerektiğini üreticiye yönelik (B2B) girişimlerin de pazar içinde büyük bir yeri olduğunun altı çizildi. Kimya veya emlak gibi çeşitli sektörler içinde yer alacak üreticiyi besleyen girişimlerin de önünün açık olduğunu dile getirildi.

Son olarak da girişimci pazarını Çin olarak seçse de analiz ve atılım yaparken sadece Çin’in dinamiklerini değil Endonezya, Filipinler veya Silikon Vadisi gibi farklı pazarları da analiz ederek çıkarımlarını Çin’e uyarlaması gerektiği önerisinde bulunuldu.

Görsel: Bigumigu, RISE