Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İnternet Kullanımının Çin’de Yarattığı Kültürel Değişim [Cannes Lions 2015]

İnternet Kullanımının Çin’de Yarattığı Kültürel Değişim [Cannes Lions 2015]

Çin'in en büyük teknoloji holdinglerinden ve WeChat'in sahibi Tencent'in başkan yardımcısı Sy Lau, Çin'de yaşanan değişimi gözlemlediği örneklerle açıkladı.

Bugün Babalar Günü, ve bugün her baba gününe, evladıyla birlikte vakit geçirip ortak duyguları paylaşabilme düşüncesiyle başlıyor. Tencent başkan yardımcısı Sy Lau da sözlerine başlarken bunu irdeleyip çocuklarıyla olan bağını anlattı. Bağ derken, tabii ki duygusal bağın ötesinde el ele vererek dünyada yarattıkları değişime odaklanıyor.

Sy Lau, kızının 16. yaş gününde çılgın bir parti ve abes hediyeler yerine bir 3B yazıcı takdim etmiş. Teknoloji ve inovasyonlara ilgi duyan kızı zaman içinde kendini geliştirerek kendi yolunu çizmiş. Babası ise bu yolun açılmasını 3B yazıcı alarak açmıştı. Diğer çocuğuna, oğluna, baktığında ise Amerika’da eğitim gören ve sosyal farkındalık çalışmalarıyla değer yaratan bir birey görüyor. Ve onun bu yolda ilerlemesini, hayatının motivasyon kaynağını keşfetmeyi sağlayan kişi de bilgisayar programlama dersi almasına ikna eden Sy Lau olmuş. İki çocuğu da birbirinden bağımsız ve özgür kararlarıyla Afrika insanlarına fayda üretmeyi kafaya koymuş.

Jenerasyonlar arası kuşak farkına baktığımızda yeni nesillerin aradığı farklı çok hızlı kapadığını görebiliyoruz. Bu durum da onları internete bağlanan cisimlerin çevrelediği bir dünyaya gelmesini ifade ediyor. Yeni bağlantılı iletişim dünyasının yerel halkı olan bu jenerasyonu tanımak ve onların iletişim kanallarlarını doğru kullanmak gerekiyor.

Sy Lau, bir ebeveyn olarak yaşadığı farkındalığı iş hayatında da gözlemliyor ve Tencent olarak fark yaratmaya buradan başlıyor. 1990 ve sonrasında doğan jenerasyonun internet bağlantısı erişimi, internete bağlı cihazları edinme oranı ve gelirlerini harcama biçimi internet üzerinden olduğu için, Tencent de buna ayak uydurmuş.

Cihazın ardındaki insan yüzü metaforu da internete bağlı cihazların yarattığı değerin insanları etkilemesinden ve cihazlar arasında kalan bir süreç olmamasından ötürü kullanıyor. Şu anda, Çin halkı internete bağlı cihazları kullanarak hayatının her alanını kolaylaştırıyor. İnternet bağlantısı ve bir cihazla, manikür servisi, alışveriş yapma, araç çağırma, televizyonu izlerken ikinci ekran olarak kullanma, akıllı ampul, akıllı saat ve nicelerini yapabiliyor.

Tencent’in sunum sırasında paylaştığı videolar, internetin Çin’e bakan yüzünde bulunduğu için Youtube gibi Batı’nın popüler video ağlarında bulunmuyor. Kelly Flanagan, internete bağlı cihazların hayatımızda neleri değiştirebileceğini gösteren çalışması da aynı fikri paylaşıyor.

Çin’in kültürel değerlerinden minik hediyeyle süslenmiş yılbaşı tebrik kartları, jenerasyonlar boyunca insanları birbirine bağladı. Yılbaşı döneminde sıcak bağlar kurulmasını sağladı. Tencent de bu kültürel geleneği ele alıp anlık mesajlaşma uygulaması WeChat üzerinden tebrik kartı paylaşımına başladı. Anlık mesajlaşma yazılım servisi QQ ile birlikte birçok servisini kampanyaya dahil eden Tencent, kullanıcılarının geleneklerini dijital dünyaya taşıdı. Çin’de yılbaşı boyunca 1 milyar kullanıcı WeChat üzerinden para transferi yapıp tebrik kartı paylaştı.

Tencent, buhar ve elektrikten sonra interneti üçüncü büyük endüstriyel devrim olarak görüyor. İnsanların yaşama şeklini, iletişim yapısını ve hepsinden öte toplum olma kabiliyetini değiştiren bir gelişme internetin hayatımıza girmesi. İnternete bağlı cihazların da bu noktada rolu çok büyük. Hali hazırda bilgisayar gibi büyük cihazların bağlantısı hayatımızdaki köklü değişimi tetikleyemiyor. Fakat küçük ve günlük eşyalarımızın internete bağlanabilir olması hayatımızı değiştiriyor.

Millward Brown’ın her yıl düzenli olarak açıkladığı Brandz: En Değerli 100 Küresel Marka araştırmasının 2015 sonuçları, Çin için büyük anlam ifade ediyor. İlk 10 markaya baktıklarında hiçbir Çin menşeili marka bulunmuyor. İlk 100’e baktıklarında ise 15 Çinli marka bu listede yer alıyor. 2006’daki araştırma sonuçlarına bakıldığında ise bu listeye girebilen Çinli marka sayısı sadece 1’di. Bu da internetin ve bağlanabilir cihazların Çin toplumu üzerinde yarattığı değişimin kanıtı oluyor.

Sy Lau, Einstein’ın “Doing the same thing over and over again and expecting different results, is insanity.” (Aynı şeyleri tekrar tekrar yaparak farklı bir sonuç beklemek deliliktir.) sözüyle oturumun kapanış paragrafını başlattı. Yaptığımız geliştirme çalışmaları ve aldığımız kararlar, en minik adım dahi farklı olduğu takdirde yeni sonuçlar yaratacaktır.

Sy Lau’nun gözlemleriyle derlediği 3 önemli basamak ise;

  • Çevremizi ve interneti anlamaya çalışırken matematikten ve veriden beslenmek, sadece sonuçları değerlendirip bunlara karşı öfkeli olmamak gerekiyor. Nedensellikle yaklaşıldığında daha hızlı yol katedilebilir.
  • Dünyaya karşı bir değer yaratırken, girişimci vizyonla yaşarken ruhu keşiflerle ve macerayla besleyin, faydacı ve istismarla yaklaşıp kendi yararını düşünen kararlar almayın.
  • Üstesinden gelemediğiniz sorunlar için birlikte çalışın. Değer yaratmak bir yarış değil, çekinmeyin. Karşınıza engeller çıktığı zaman da yardım istemekten korkmayın.

Bigumigu Cannes Lions 2015’in medya partnerleri arasında yer alıyor.

Görsel; Bigumigu