Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Duyusal ve Algısal Deneyiminin Harmanlandığı İç Mekan Tasarımı

Duyusal ve Algısal Deneyiminin Harmanlandığı İç Mekan Tasarımı

Çinli sanatçı ve tasarımcı Duyi Han’ın bir artBnB dairesi de olan iç mekan ve mobilya koleksiyonu estetik deneyimin psikolojik derinliği üzerinde çağdaş bir deneyim sunuyor.

Çinli sanatçı ve tasarımcı Duyi Han’ı pandemi sürecinin ilk zamanlarında Hubei’de yaptığı muralla tanıdık. Virüsün Çin başta olmak üzere Uzak Doğu ülkelerini vurduğu 2020’nin henüz ilk aylarında sağlık çalışanlarının yaptıkları fedakarlıklara bir saygı duruşu niteliğinde olan dev mural tarihi bir şapelin duvarlarını dolduruyordu. The Saints Wear White adlı bu projesinin birçok baskısını da satan tasarımcı buradan elde ettiği karı COVID-19 mücadelesi kapsamında Dünya Sağlık Örgütü’ne bağışlamıştı. Hem dijital hem fiziksel ortamlarda çalışmayı seven Duyi Han, farklı ülkelerde çeşitli kültürlerle yaşamasının getirdiği birikimle insana odaklanan işler ortaya koyuyor. Bunlardan biri de Ordinance of the Subconscious Treatment isimli artBnB dairesi. Sanatçı, konaklamayı bir sanat deneyimine dönüştürerek mimari ve mobilya tasarımı aracılığıyla ruhsal sağlığa ve kültürel miras temalarına odaklanıyor.

Aykırı odaları ve kimyasal sembollerle işlenmiş ipek mobilyalarıyla ruhsal sağlık hakkında çağdaş bir anlatı

Ordinance of the Subconscious Treatment koleksiyonu bölgenin mimari ayrıntılarıyla bezeli sandalyeler, kanepeler, masalar, aydınlatmalar ve aksesuarlarla bezeliyken sakinleştirici ve rahatlayıcı olması için tüm yüzeyler yumuşak köpük tabakasıyla kaplı. Çin kültüründen esinlenen mobilya koleksiyonu akıl sağlığı hakkında çağdan bir anlatı içeriyor. Farklı tasarımlara sahip odalar hem estetik açıdan hem de mimari açıdan Çin’in tapınaklarından ya da bahçe sanatından esinlenen mekânsal bir deneyim sunuyor.

Tek renkli tonları ve el işlemeli örtülerle kaplı eşyalarıyla her oda ayrı bir deneyim sunuyor. Odalar duyguları uyandıran zihinsel alanların fiziksel dünyadaki bir izdüşümü olarak konumlandırılıyor. Çin kültüründen esinlenen mobilyalardaki örtüler genellikle Budist ve Taoist tapınakları gibi dini ve törensel bağlamlarda yer alan ve bu inançları temsil eden semboller ve metinlerle süsleniyor. Bu yerel referanslara Çin’in ameliyathaneleri veya hastanelerine özgü malzemeler ve ögeler de eşlik ediyor. İpek üzere elle işlenmiş desenler; dopamin, oksitosin, serotonin gibi ruh hallerimizi etkileyen beyin kimyasallarını temsil ediyor.

Bilimsel referansların bölgenin dini referansları ile harmanlandığı daire, zihinsel sağlık bilincini hipnotik, kışkırtıcı ve yatıştırıcı bir şekilde su yüzeyine çıkarırken kolektif bilincin doğasında var olan psikolojik gerilimlerin inceliklerini de ortaya koyuyor. Sinirbilimin zamansız bir fotoğrafı gibi düşünülen iç tasarım projesi, şiirsel bir hareket ve estetik sunmasının yanı sıra fiziki etkinlikler için de kullanılabiliyor. Daire, kısa süreli konaklamalar, sanat sergileri ve diğer etkinlikler için kiralanabiliyor.

duyi han duyi han duyi han duyi han duyi han

Görsel: Duyi Han