Olivier Gers, prodüksiyon alanında Big Brother, American Idol ve X-Factor gibi dünyaca ünlü yapımların pazarlama yönetiminde bulunmuş ve Liquid Thread’in Global Başkanı. Bizlere hikaye anlatıcılığının neden önemli olduğuna dair harika bir seminer verdi.
Gers’e göre, hikaye anlatıcılığı ve reklamcılık DNA’mızın bir parçası. Ve her insan benzer hikayeleri farklı anlatımlarla yaşıyor. Bu da bize farklı planlama tekniklerini beraberinde getiriyor.
Gers diyor ki, “Kararlarımızın %75’ini duygularımızla, %25’ini ise rasyonel olarak veriyoruz.”
Basit duyguları basitçe tüm sektörlere ve reklamcılığa nasıl uyguladığımızı Mad Men ile çok güzel bir şekilde gördük.
Honey Maid’in eşcinseller üzerinden hikaye anlatımı yaptığı reklama gelen şikayet mektuplarını alıp aşağıdaki fotoğrafı çekmesi, o olumsuzluğu tersine çevirmesi, sevgiye çevirmesi de aslında farklı bir hikaye anlatımı.
Peki hayatımıza bu kadar dokunan bu hikaye anlatımını nasıl kurgularız? Hikaye anlatımı 6 farklı yöntem ile gerçekleştirilebilir:
1. The Springboard (Sıçrama)
2. The Propercy (Kehanet)
3. The Confession (İtiraf)
4. The Relay (Bayrak Yarışı)
5. The Example (Örnek)
6. The Exchange (Değişim)
Peki bu yöntemleri nasıl kullanacağız?
Hikaye anlatıcılığına günlük gereken önem verilmediğinde başka şeylere odaklanıyoruz. Fakat DMP ve DSP’lerden devamlı bahsedemeyiz. Çünkü günün sonunda hayatımıza dönmemiz gerekiyor.
ABD’de yetişkinlerin %35’i bilgisayar ve akıllı telefonlarına “Adblocker” yüklemiş durumda. Bir banner reklamına bilerek tıklamış olan kaç kişi vardır? %1 bile değil. Bunun geri dönüş oranı ise %0,01 bile değil.
Çözüm, basitlik. Bakış açısının ve hikaye anlatıcılığının basitliği.
https://www.youtube.com/watch?v=SFj444oLxDE
Aşağıdaki 15 Instagram görselinin %50’si markalar tarafından yapıldı. Hikaye anlatanlar artık sadece markalar değil. Teknoloji insanların hikaye anlatıcılığını farklı platformlarda geliştirmesini sağlıyor. Her bir içerik diğer içeriklerle rekabet halinde…
Son olarak Gers, hikaye anlatımın ne kadar önemli olduğunu vurgulamak için: “Aslında seminerde tüm bahsettiklerimiz son fotoğraftaki tabloda özetleniyor. Fakat bir de işin dinlediğiniz tarafından baktığımız kısmı var.” diyerek bizleri şaşırttı.