Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Eski İstanbul Fotoğrafları Yapay Zekâyla Hareketlendi

Eski İstanbul Fotoğrafları Yapay Zekâyla Hareketlendi

Erdem Topsakal, yerli ve yabancı ustaların siyah - beyaz İstanbul fotoğraflarını yapay zekâ ile hareketlendirerek onlara sinematik bir dokunuş katıyor.

Tasarımcı, reklamcı ve müzisyen Erdem Topsakal, İstanbul’daki tarihi yapıların desenlerini yapay zekâyla hareketlendirerek büyük beğeni toplamıştı. Topsakal, Patterns of İstanbul adlı bu serisini hazırlarken tasarımcı Giovanna Crise’ın Endülüs için hazırladığı çalışmalardan ilham adlığını açıklamıştı.  Bu serinin ardından sinemaya yapay zekâ dokunuşları yapan Topsakal, Dikey Çekilseydi serisiyle yine çok beğenilmişti. Bu seriye Nuri Bilge Ceylan filmlerinden sahnelerle başlamış  “Her Şey Çok Güzel Olacak” , “Sevmek Zamanı” ve “Ölümsüz Kadın” gibi diğer kült filmlere de yer vermişti. Bu defa yine “Fotoğrafın Rüyası” isimli çok sevilen bir seriyle karşımızda.

Siyah – beyaz İstanbul fotoğraflarını hareketlendirerek hayata geçirdiği “Fotoğrafın Rüyası”na başlarken Erdem Topsakal şu açıklamaları yapmış: “İstanbul’un geçmişine dair pek çok fotoğraf var, ama bazı anlar var ki hep “keşke yeniden canlansa” demişimdir. İşte tam da bu yüzden, en sevdiğim siyah-beyaz fotoğraflara yapay zekâ ile sinematik bir dokunuş ekleyerek onlara hayat vermeye çalıştım.”

Ara Güler’in de aralarında olduğu yerli ve yabancı ustalardan seçkiler

1880’lerden 1960’lara uzanan fotoğrafları kullandığı ilk videoda sırasıyla Galata Köprüsü, Rumeli Hisarı, Karaköy, Pierre Loti Tepesi, Eyüp Mezarlığı, Kamondo Merdivenleri, Dolmabahçe deniz kapısı ve Yanıkkapı fotoğrafları yer alıyor. Seride çalışmaları yer alan fotoğrafçılar ise Ulstein Bild, Ara Güler, Jernvall Juha, Mihran İranyan, Henri Cartier-Bresson, Basile Kargopoulo ve Ara Güler.

Erdem Topsakal, serideki ikinci videosunu  tamamen Ara Güler fotoğraflarından hazırlamış. Bu videoyla ilgili şu açıklamayı yapmış. “Ara Güler’in İstanbul fotoğraflarına baktığınızda, onun eşsiz tarzını ve imzasını hemen fark edersiniz. O yalnızca bir fotoğrafçı değil, İstanbul’un ruhunu ölümsüzleştiren bir sanatçıdır. Bu videoda, ustanın mirasına duyduğum derin saygıyla, onun en sevdiğim karelerine yapay zeka desteğiyle yeni bir boyut kazandırmayı amaçladım. İstanbul’un enerjisini ve hüznünü ölümsüzleştiren bu fotoğrafların hâlâ ne kadar canlı olduklarını hatırlatmak istedim.”

Serinin en çok beğeni toplayan videosu ise ilk videoda olduğu gibi yerli ve yabancı fotoğrafçıların karma eserlerinden oluşan üçüncü video olmuş. “20. yy’da İstanbul’u fotoğraflayan yalnızca Ara Güler değildi; Sabit Kalfagil, Rene Burri, Marc Riboud gibi usta isimler de şehrin eşsiz zenginliğini kadrajlarına sığdırarak, milyonlarca insan için görsel bir hafıza yarattılar. Bu ustaların gözünden yakalanmış kareleri, yeniden canlandırarak zamana bir kez daha dokunmak istedim. Amacım, o anları izlerken sanki oradan geçiyormuş gibi hissettirebilmek, İstanbul’un derin hatıralarında yapay da olsa bir yolculuk sunmak.” diyor bu video için Erdem Topsakal.

İstanbul’da meydana gelen ilginç olayları içeren 4. video da bir o kadar nefis. “Bir ip cambazının Küçük Ayasofya’da cesaretle yürüdüğü anlardan, 1926’da Taksim Stadyumu’nda sergilenen dev köpekbalığının unutulmuş izine; 1979’daki Independenta faciasının kasvetli dumanından, Kadıköy vapurunda yorgun bir hamalın gölgesine kadar, bu karelerde İstanbul’un derin hatıraları saklı.” diyor Topsakal. Bu filmde de yine Abdullah Biraderler, Cafer Türkmen, Ozan Sağdıç ve Paul Almasy gibi ustaların eserlerinden oluşan karma bir seçki yapmış.

Görsel: Erdem Topsakal