Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Erdem Topsakal’dan Sinemaya Yapay Zekâ Dokunuşu: Dikey Çekilseydi

Erdem Topsakal’dan Sinemaya Yapay Zekâ Dokunuşu: Dikey Çekilseydi

Erdem Topsakal “Dikey Çekilseydi” serisinde, ikonik filmlerin yatay kadrajlarını yapay zekâ yardımıyla dikeye dönüştürüyor.

Fotoğraf ve sinema alanında bir arka plana sahip olan insanlar için dikey çekim, özellikle ilk dönemler çok rahatsız edici bir unsurdu. Dikey videolar, diğer ekranları tam olarak kaplamadığından hem estetik hem işlevsellik açısından sorun yarattı. Daha da önemlisi, milyonlarca insanın bilgi sahibi olmadığı kadraj ve kompozisyon gibi önemli sanatsal faktörler de hikaye, Reels gibi paylaşım biçimleriyle tamamen hiçe sayılmaya başladı. Dikey çekim birçoğumuza göre hiç olmaması gerektiği halde baskın oldu. Düşünün ki her türlü yeniliğe açık olan deneysel sinemanın ustaları bile hiç dikey çekim yapmamış, evlerimizde hiç dikey TV’ler ya da bilgisayar ekranları olmamıştı. Ama akıllı telefonlar ve dikey çekimler tüm bunları konuşmaya fırsat olmadan kendi hakimiyetini kurdu bile. Örneğin Apple çoktan dikey sinema teriminin benimsenmesini sağladı. Belki de artık biz de bu kadrajda en iyiyi üretmeye odaklanmalıyız, kim bilir… Erdem Topsakal‘ın “Dikey Çekilseydi” serisi bu anlamda coşkulu bir beyin fırtınası yapmanıza yardımcı olabilir.

“Dikey Çekilseydi” serisi, Nuri Bilge Ceylan filmleriyle başladı

Erdem Topsakal ülkemizin önemli sinema ustalarının filmleriyle başladığı bu seride şimdiye kadar 4 iş üretmiş. Temelde yaptığı şey, seçtiği filmlerden sahnelerin orijinal kadrajlarını yapay zekâ desteğiyle dikeye dönüştürmek. Filmler, dikey kadrajda dahi büyüleyiciliğinden hiçbir şey kaybetmemiş.

Topsakal, bu seri için Photoshop Beta’nın generative fill özelliğini kullanıyor ve dikeyde kadrajın boş kalan kısımlarınını yapay zekâ desteğiyle tamamlıyor. Seriye Nuri Bilge Ceylan filmlerinden sahnelerle başlamış. “Her Şey Çok Güzel Olacak” ve “Sevmek Zamanı” ile devam etmiş. Son olarak da Fransız-Türk ortak yapımı sanat filmi “Ölümsüz Kadın”ı (L’immortelle) dikeyleştirmiş. Bu filmle ilgili paylaşımında şöyle demiş: “Gerçeküstü havasıyla son derece ilginç bir yapım olan film, dönemin İstanbul’unu görmek açısından da tarihi bir belge niteliğinde… Bu film çekildiğinde David Lynch 17, Nuri Bilge Ceylan 4 yaşındaydı. Boğaziçi’ndeyse ne bir köprü, ne de silüeti bozan gökdelenler vardı.)

Erdem Topsakal’ın diğer işlerine şuradan göz atabilirsiniz.

Görsel: Instagram