Nöral kulaklık Naqi, her iki kolu ve bacakları olmak üzere 4 uzvu felçli (kuadriplejik) insanların yaşamını kolaylaştırmayı amaçlayan bir yenilik. Naqi gerçek bir yaşam hikayesinden ilham alıyor. Naqi Logix’nin kurucu ortağı David Segal’in arkadaşı Keith 18 yaşında boynunu ve leğen kemiğini kırıp felçli kaldığında hayatı kökünden değişmiş.. Keith’in yaşadıkları Segal’i “güvenli, müdahalesiz, evrensel, görünmez ve sessiz bir komuta ve kontrol sistemi” olarak adlandırdığı Naqi kulaklığı icat etmeye yöneltmiş.
Kulaklık, kullanıcının hafifçe çenesini sıkarak veya kaşını kaldırarak oluşturduğu elektrik sinyalleri komuta dönüştürüyor. Kullanıcılar kulaklığı taktıklarında, görünmez kullanıcı arayüzünde gezinmeye yardımcı olacak bir ses duyuyor. Halen geliştirilmekte olan cihaz, tekerlekli sandalyeleri veya akıllı ev eşyalarını kontrol etmek için de kullanılabiliyor. Segal, profesyonel oyun dünyasını da bu teknolojinin kullanılabileceği başka bir arena olarak görüyor.
Felçli, engelli ve yaşlı bireyler için geliştirilen Naqi, oyun dünyasında da etkili olabilir
Dave Segal’in Naqi’yi kullanarak simülatörde uçak havalandırma sürecini şuradan izleyebilirsiniz. Segal, belli belirsiz jestlerle ve mimiklerle uçuşu başarıyla gerçekleştiriyor.
Naqi gerçek anlamda yeni nesil insan-makine arayüzlerini temsil ettiği için yalnızca erişilebilirlik alanında değil, genel olarak teknoloji dünyasında ilgi uyandırmış. Nöral kulaklık, kullanıcıların bilgisayarları, dijital cihazları, akıllı ev IoT cihazlarını, robotları ve tekerlekli sandalyeleri ses, dokunma, ekran veya kamera olmadan yönetmesine, kontrol etmesine ve gezinmesine olanak tanıyabilecek bir teknoloji. Dijital dünyada neredeyse her şeyin kontrol edilebilmesini sağlayan, dışarıdan bakıldığında kullanıcı bunları düşünce gücüyle yapıyormuş gibi gösteren büyüleyici bir yenilik. Bu, herkesin sahip olmak isteyebileceği oldukça havalı bir tür süper güç gibi. Oyuncular ve e-spor profesyonelleri başta olmak üzere ana akım pazarda ilgi görebilecek olması; hasta, engelli ve ileri yaştaki bireyler için de olumlu bir durum olsa gerek. Böylece bu teknolojiler yaygınlaşıp herkesin erişebileceği fiyatlarla piyasaya sürülebilir; bu tür yeniliklere yapılan yatırımlar artabilir diye umuyorum. Ayrıca bu teknoloji, beyin implantlarının güvenli, invazif olmayan bir alternatifi olarak görülüyormuş.
Haberin giriş kısmında da söylediğim gibi TIMES’ın listesinde ve CES 2024 internet sitesinde de Naqi’yi inceleyebilirsiniz.
Görsel: Naqi