Sıradan objelerle, meyve sebzelerle, eski barkod okuyucularla, yılbaşı kartlarıyla ve küplerle müzük yapmayı mümkün kıaln sayısız deneysel enstrümana yer verdik. Şimdi de besteci ve ses tasarımcısı Sky Macklay’in ağaç şeklindeki şişme heykelleri var sırada. Videoda da görebileceğiniz üzere projesine eğlence ve espri katmayı ihmal etmeyen Macklay bu şeffaf heykelleri kucaklayıp sıkarak mızıka sesleri çıkarıyor. Gelin hep birlikte Harmonitrees isimli projeye yakından bakalım.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Harmonitrees, mızıka/armonika çalan şişme heykellerle yaratılmış sonik ve kinetik bir yerleştirme. Ağaç şeklindeki şişme oyuncaklar, armonikalarına hava üflemek için kendi hava yastıklarını kullanıyor. Heykellere hiç dokunulmasa bile kendi başlarına ses çıkarıp melodiler üretebiliyorlar. Fakat kullanıcı onları kucaklayıp sıkıştırmaya başladığında daha canlı sesler üretiyorlar. Aynı zamanda etkileşimli bir müzik deneyimi yaşatıyorlar.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
İlham kaynağı, dükkanların tanıtımında kullanılan “gel gel balon adamlar”
Sky Macklay, “Bir müzisyen ve ses takıntılı biri olarak, sürekli olarak sesin fiziksel özelliklerini ve titreşen cisimlerin farklı perdeler, tınılar ve şekiller oluşturmak için manipüle edilebileceği sonsuz olası yolları düşünüyorum. Armonika heykellerimi tasarlarken aklımdaki sonik görüntü şuydu: Her biri aynı anda on perde çalabilen – nefes almaya bile ihtiyaç duymayan 84 dev ağızlı mızıkacıyla çevrili olmak nasıl bir ses olurdu?” diyor.
Sky Macklay için ilk ilham kıvılcımı, yol kenarlarında dükkanları tanıtmak için yerleştirilen ve sürekli kollarını hareket ettiiren gel gel balon adamlar olmuş. Bunları gözlemlerken aklından şu düşünce geçmiş: Ya o garip şişme botlardan sızan hava armonikalar aracılığıyla yönlendirilebilseydi?
Macklay bu gözlemlerden yola çıkarak birden fazla şişme yapının uyum içinde oynadığı bir senaryo hayal etmiş; zengin, kesintisiz armonilerden oluşan bir yerleştirme potansiyeli görmüş. Harmonitrees için vinil gövdeler, fanlar ve yapıbozuma uğratılmış armonikalar bir araya getirilmiş, eğlenceli bir etkileşimli yapı kurgulanmış. Kullanıcılar, heykellerin bağımsız olarak şişmesine ve sönmesine izin verebiliyor veya daha aktif bir şekilde devreye girerek, hatta üretebilecekleri sesleri denemek için Harmonitrees’i sıkıca kucaklayarak eseri deneyimleyebiliyor.
Görsel: Sky Macklay