Meyve toplamak, tozlaşma sağlamak ve tohum ekmek gibi görevleri robotların devralmaya başladığı bir dünyada yaşıyoruz. Bu uygulamaların her birinde ekolojiye fayda sağlamak, ürünün hasar görmesini önlemek veya ormansızlaşmayı telafi etmek gibi çevreci hedefler olduğunu da görüyoruz. Aynı zamanda, insan performansının üzerine çıkarak zamandan ve enerjiden kazandıyorlar – şu hasat robotlarının yaptığı gibi. Alessandro Pennese’in elektrikli otonom tarım aracı Vktor da üreticinin üzerindeki yükü azaltarak tarımda daha verimli bir yaklaşım sunuyor.
Engebeli arazide yüksek hareket kabiliyeti
Daha sürdürülebilir ve ürünün bol olduğu bir tarım endüstrisi arayışında olan Alessandro Pennese; tarım verimliliğini artıran, işletme maliyetlerini azaltan ve mahsul kalitesini iyileştiren otonom elektrikli araç Vktor’ı tasarlamış. Vktor, tarımın bazı aşamalarında manuel emeğin yerine akıllı makinelerin geçtiği, lojistik organizasyonu optimize eden bir geleceğe işaret ediyor. Sistem, el işçiliğine olan ihtiyacı ve bununla ilişkili sağlık risklerini (örneğin uzun saatler güneşin altında çalışmaktan kaynaklanan rahatsızlıklar) önemli ölçüde azaltıyor.
Vktor, görevini yaparken hiçbir insan müdahalesi olmadan çalışıyor. Çevresini yüksek hassasiyetle algılayıp gezinebilmesi için gövdesinin ucuna yerleştirilmiş dört yakınlık sensörüyle donatılmış. Ek olarak, öne monte edilmiş bir lidar sensörü, algılama yeteneklerini geliştirerek verimli ve engelsiz otonom navigasyona katkıda bulunuyor.
Aracın gövde bileşenleri, cam elyaflarından oluşan ısıyla sertleşen bir sac malzeme olan Sac Kalıplama Bileşiği (Sheet Moulding Compound / SMC) kullanılarak üretilmiş. Üretim süreci, birleştirilmiş çelik kalıplarda sıcak şekillendirmeye dayanıyor. Bu süreç, dayanıklılık ve ekolojik avantajlar sağlıyor. Ayrıca Vktor, 12 kW/h kapasiteli ve 1200 mm uzunluğa sahip güçlü bir pil paketi ile donatılmış. Sık sık yeniden şarj edilmeden kesintisiz çalışabiliyor. Aracın paletli gövdesi, zeminde maksimum 140 cm genişliğe ve 210 cm uzunluğa sahip bir alan kaplıyor. İki döner tekerlek, ağırlığı arka tahrik tekerleğine yüklemek gerektiğinde aracı kaldırarak direksiyon manevralarını kolaylaştırıyor. Palet, zemin üzerindeki basıncı azaltıyor ve engebeli arazide lastikli araçlara göre daha fazla hareket kabiliyeti sağlıyor.
BU haber ilginizi çektiyse, yapay zeka ve robot destekli çiftlik haberine de göz atmak isteyebilirsiniz.
Görsel: Alessandro Pennese