Kamusal alan projeleri; kentin kimliğini yansıtmak, sanatı galerilerin dışında da kent sakinleriyle buluşturmak, kent sakinlerinin etkileşimini ve fiziksel faaliyetlerini artırmak, insanları doğayla yaklaştırmak, çocuklara veya yetişkinlere özel oyun alanları sunmak gibi farklı motivasyonlarla gerçekleştiriliyor. İzmir’de ve Barselona’da kent sokaklarını süsleyen yerel motifler bunun en güzel örneklerinden biriydi. Doğa seslerini yükselten açık hava sandalyelerinden, yalnızlığı gideren sohbet banklarına ve oyun sokaklarına uzanan büyüleyici kamusal alan örneklerine şuradan göz atabilirsiniz. Şimdi de Melbourne’daki döner banklara yakından bakalım.
Şehrin hızlı temposuna zıt bir yavaşlıkla dönen sokak mobilyaları
Güneş enerjisiyle çalışan banklar, Melbourne Tasarım Haftası dolayısıyla yaratılmış birer etkileşimli kamusal sanat yerleştirmesi. 3 tane pembe tonlarında ve çiçek formunda bank, usul usul dönerek kent sakinlerine hipnotik bir dinlenme deneyimi sunuyor. Yavaş yavaş dönmelerinin nedeni, ziyaretçilerin kamusal alana bakış açılarını değiştirmek; başkalarıyla ve doğal çevreyle bağ kurmaları için eğlenceli bir yol sunmak.
Bankların havadan görünümü, 60’ların çiçek grafiklerini anımsatıyor. Bu retro estetiğe ve hisse ek olarak çevre dostu özellikler de barındırıyor. Gömülü güneş panelleri aracılığıyla güneş ışığının toplanması ve yapımında geri dönüştürülmüş plastik kullanılmış olması gibi çağdaş sürdürülebilirlik değerlerine uyumlu özelliklere sahip. Banklar, ömürlerini tamamladıktan sonra da geri dönüşüm imkanı sunan kalıplanmış Düşük Yoğunluklu Polietilenden (Low-density Polyethylene / LDPE) yapılmış.
İnteraktif kamusal sanat işleri üreten stüdyo ENESS tarafından tasarlanan projenin adı “A Solar-Powered Bench That Spins Ever So Slowly”. Proje, Melbourne Tasarım Haftası’nda gümüş ödül almış. ENESS’in çok keyifli başka projeleri de mevcut. Yenilerini Instagram’ından takip edebilirsiniz.
Görsel: ENESS