Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kuraklığa Direnci Artıran Mikrobiyal Tohum Kaplamaları

Kuraklığa Direnci Artıran Mikrobiyal Tohum Kaplamaları

CropBiome, iklim değişikliğine karşı mahsul direncini artırabilmek için yararlı mikropları kullanarak tohum kaplamaları geliştiriyor.

Tohum kaplamaları; tohumların hastalıklara dirençli olması, daha verimli olmasın ve daha hızlı büyümesi için tercih edilen alışılmış bir uygulama. Tohumların çeşitli minerallerle, vitaminlerle, ilaçlarla, elementlerle ve bakterilerle işlemden geçirilip kaplanmasıyla gerçekleştiriliyor. İrlandalı girişim CropBiome ise iklim değişikliğine odaklı sürdürülebilir kaplamalar geliştirerek bu alanda fark yaratmayı hedefliyor.

Ülkemizde de yakından şahit olduğumuz üzere iklim değişikliğinin kuraklık başta olmak üzere mahsul verimindeki etkileri giderek artıyor. Bu da gıda tedarik zincirleri üzerinde gittikçe daha büyük bir baskı yaratıyor. Dolayısıyla gıda krizi konusundaki endişeler de yüksek seviyelerde.

CropBiome’un önerdiği çözüm; ekin verimini artırabilen, gübre kullanımını azaltabilen ve özellikle kuraklık kaynaklı strese karşı bitki direncini artırabilen doğal tohum kaplamaları.

Yeni kaplama formülleri geliştirmek için biyobanka oluşturuldu

CropBiome’un yaklaşımı, mahsülün yabani akrabalarındaki faydalı mikroplara odaklı. Bunlar, bitkiye yardımcı olan simbiyotik mikroplar (endofitler) olarak nitelendiriliyor. Bu mikroplar, tohum kaplamaları olarak formüle edilmeden önce test ediliyor ve değerlendiriliyor. Testleri geçerse ince bir film tabakası olarak tohumlara veya bitkilere uygulanacak duruma getiriliyor.

Şirket, ekinlere faydaları açısından analiz edilip sınıflandırılmış büyük bir mikrop koleksiyonu oluşturmuş. Bu biyobanka, gelecekteki ürünler için bir keşif hattı işlevi görüyor.

CropBiome, University College Dublin ve Trinity College Dublin’den doğup ayrılan bir girişim. HBAN (Halo Business Angel Network), Enterprise Ireland, InterTradeIreland ve Invest Northern Ireland liderliğindeki bir tohum finansman turunda 1,3 milyon Euro’yu güvence altına altına almış. Bu para, ekibi büyütmek ve büyük tohum dağıtıcılarıyla denemeler yapmak için kullanılacak.

Mahsul verimini artıran ve kimyasal gübre kullanımını azaltan yenilikler, iklim değişikliği ile mücadelenin hayati bir parçası haline geldi. Ayrıca bitkileri/mahsülü daha iyi anlayabilmek ve ihtiyacını nokta atışı olarak karşılamak için de çok sayıda araştırma yapılıyor. Bunlardan biri de bitkilerin susuzluk gibi nedenlerle strese girdiklerinde çıkardıkları seslerin tespit edildiği şu araştırmaydı.

Gıda krizine karşı geliştirilen diğer yeniliklere ve projelere şuradan göz atabilirsiniz.

Görsel: Unsplash, CropBiome


Bigumigu Yazarı
| GENEL