Mantarlardan aldığı biyoelektrik sinyalleri bir synthesiser aracılığıyla elektronik seslere dönüştüren içerik üreticisi ve müzisyen Tarun Nayar, mantarlardan çıkan ritmik ve hipnotik sesleri yeniden düzenleyerek trans janrında özgün şarkılara dönüştürüyor.
Mantarlar kendi aralarında bu dili kullanıyor
@modernbiology Music of the mysterious Amanita mushroom 🌀😵💫🍄 What is it telling us? #mushroom #synthok #musiciansoftiktok #plantsoftiktok #mushrooms #synth
Mantarların yaydığı biyoelektrik sinyalleri alabilmek için üstlerine hassas elektrotlar yapıştıran Tarun Nayar, daha sonra bu elektrotları 80’li yılların synth müziğinde çokça kullanılan bir ses makinasına bağlıyor. Ve bu aşamalardan sonra ortaya çıkan ürün, gerçekten de 80’li yıllarda çekilmiş bir bilimkurgu filminin tema müziğini çağrıştırıyor.
Aslında tüm bu inişli çıkışlı sesleri, değişken ritmi ve perdeyi oluşturan ana unsur, mantarların anlık olarak değişen biyoelektriksel alanı. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar ise bu gizemli biyoelektriksel aktivitelerin aslında mantarların kendi ekosistemleri içinde birbirleriyle iletişim kurdukları bir tür “mantar dili” olduğuna dikkat çekiyor.
Tarun Nayar, yalnızca mantarlarla değil aynı zamanda karpuz, hindistan cevizi, mango, kakao çekirdeği ve kaktüs gibi bitkilerin kendine has müziklerine ulaşmak için de çalışmalar yapıyor. Sanatçının ilginç deneysel müzik çalışmalarını TikTok’taki Modern Biology hesabından takip edebilirsiniz.
@modernbiology I love this one! Music of arbutus berries from #britishcolumbia 🌱 comment for the long version ✨ #plantsoftiktok #musiciansoftiktok #synthtok #arbutus #berry
Görsel: Twitter