Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
MIT Media Lab’de İç Sesi Okuyabilen Giyilebilir Aygıt Geliştirildi

MIT Media Lab’de İç Sesi Okuyabilen Giyilebilir Aygıt Geliştirildi

MIT Media Lab çatısındaki Fluid Interfaces'da geliştirilen AlterEgo sessizce, içinizden söylediğiniz şeyleri anlayabilen gelecekten gelmiş bir sesli asistan.

Bilim kurgu yapımlarına biraz aşina olanlar içimizden söylediğimiz şeylerin duyulması fikrini garipsemiyor olabilir. Ancak yine de aklımızdan geçenlerin başkaları tarafından okunabilmesi adeta “bir kafamızın içi vardı yalnız kalabildiğimiz” dedirtecek cinsten bir gelişme. Ancak üzülmeyin, henüz düşündüklerimiz doğrudan insanlar tarafından okunamıyor. Fakat MIT Media Lab çatısı altındaki Fluid Interfaces‘da geliştirilen AlterEgo, insan makine iletişiminde telefon gibi hantal arayüzleri ortadan kaldırıyor.

Kafandaki sorulara yanıtlar AlterEgo’dan

AlterEgo; Arnav Kapur önderliğinde, Shreyas Kapur ve Pattie Maes’in de katılımıyla hayat bulan bir aygıt. Kulak arkasından başlayıp çeneye kadar uzanan giyilebilir teknoloji ürünü. Kulak bölgesindeki kısımda bulunan kemik iletimi teknolojisi sayesinde aklınızdan geçenlere yanıt verebiliyor. Kemik iletimini daha önce kulaklık takmadan müzik dinleme veya akıllı gözlük gibi projelerde görmüştük. Ancak bu tip etkileşimler için kemik iletimi ses kalitesini bir hayli düşüren bir teknoloji. Haliyle müzik dinlemek için bunu kullanmak bir hayli performans düşüşü yaşatıyor. Ancak kafanızın içindeki düşüncelere yanıt veren bir sese dönüştürmek tatmin edici bir kullanım yöntemi.

Aygıt aynı zamanda yüzümüzün büyük bir kısmını kapladığı için de içimizden sessizce konuşurken yarattığımız nöromüsküler sinyalleri yakalayabiliyor ve onları anlamlandırabiliyor. Elbette ki bu çalışma da yapay zeka kullanıyor ve sinyalleri bu şekilde kelimelere dönüştürüyor. AlterEgo şu anda tıbbı amaçlarla yüzümüze sarılmış bir banda benzese de hala MIT altındaki bir akademik çalışma olduğunu hatırlamakta fayda var. Bu teknoloji ticarileştikçe hem daha da küçülecek hem de daha estetik bir hale bürünecektir.

İnsan ve makine iletişimindeki temel sorunu ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Örneğin sosyal bir ortamdayken aklınıza gelen bir şeyi teyit etmek için telefonunuza uzandığınızı düşünün. Telefonu elinize almak, şifre girmek, kilidini açmak, doğru uygulamayı veya tarayıcıyı açmak, klavyede bir şeyler yazmak ve sonunda aradığınıza ulaşmak. Ve tabii bu sırada gerçekten dış dünyadan kopuş yaşamanız da cabası. Yakın gelecekte çağdışı hissettirecek olan telefon algısı yerine içinizden mırıldandığınız şeylere sizin için yanıt veriyor bu aygıt.

Görsel: MIT News