Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dokuma Tezgahına Dönüşen Kitap

Dokuma Tezgahına Dönüşen Kitap

Cai Wei Qun'un dokumanın inceliklerini öğreten kitabı "XUI", açıldığında minik bir dokuma tezgahına dönüşüyor.

Fotoğraf makinesine ya da bitki heykellerine dönüşen nice pop-up kitaplar gördük. Dokuma tezgahına dönüşeni de yapılmış. Cai Wei Qun’a ait bu kitap-tezgah, konsept proje dalında Red Dot Tasarım Ödülü’ne de layık görülmüş.

Dokuma yaparken soldan sağa hareket eden mekiğin hışırtısı Tayvan’da “xui” sesi olarak adlandırılıyor. Bu işitsel kelime (yansıma/onomatopoeia) Cai Wei Qun’un dokuma zanaati üzerine özenle inşa ettiği kitabın başlığı da bu ismi taşıyor. Bu kitap bir tarih, teknik ve hileler hazinesi taşıyor. Aynı zamanda kapakları arasına sıkıştırılan eksiksiz bir dokuma tezgahı da var. Kitap açıldığında bu tezgah da kullanılabilir hale geliyor.

Kitabın alt başlığında Tayvan ve Aborijin geleneğine ait dokuma işlerinin öğretildiği yazıyor.

Kitaptaki tezgahta küçük duvar halıları dokunabiliyor

Kitap içine gizlenen bu akıllı tasarım, tamamen işlevsel durumda. Kitapta açıklanan desenlere ve uygulamalara dayalı olarak küçük duvar halıları üretme imkanı sunuyor. Bu da kitabı hem bilgi hem de erişilebilirlik sunan bir kılavuz haline getiriyor. Geleneksel dokuma araçları büyük ve karmaşık. Genellikle bunları deneyimlemek de zor. Bu nedenle, insanların basit ve taşınabilir bir tezgahla dokuma öğrenmeye başlaması çok önemli. Böylece basit dokuma süreçlerini pratik şekilde deneyimleyerek, süreç boyunca ilgilerini kaybetmeden devam edebilirler. Aynı zamanda tezgah bulamama veya tezgahın bulunduğu yere gidememe nedeniyle öğrenmeyi yarıda bırakmaları da önlenmiş oluyor.

Cai Wei Qun’un internet sitesinde ve Instagram’ında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Görsel: Cai Wei Qun