Almanya’nın enerji devi E.ON, global mimari ve tasarım stüdyosu GRAFT ve GRAFT Brandlab, ile iş birliği yaparak ultra hızlı bir şarj istasyonu için prototip geliştirdi. Proje, elektrikli araçların gelecekteki gereksinimlerine uyum sağlayabilen yenilikçi, genişletilebilir bir modül sistemi olarak tanımlanıyor.
Tasarım, hem müşterilere hem de tedarikçilere diğer dolum istasyonlarından alışık olmadıkları bir dizi ek işlev ve hizmet sağlayan yüksek kaliteli bir mola ortamı yaratıyor. Özellikle de kullanıcı deneyimine vurgu yaparak yeni teknolojinin toplumda yerleşmesine katkıda bulunuyor.
İlk prototip, E.ON’un Essen’deki genel merkezine yerleştirildi. Ardından GRAFT prototipin en son görüntülerini paylaştı.
Çevre dostu, yüksek teknolojili ve tasarım odaklı istasyonlar
GRAFT ve GRAFT Brandlab, ultra hızlı E.ON şarj istasyonlarını; parlak, havadar bir kanopi gibi hayal ederek zarif bir çelik çatı konstrüksiyonuyla tamamlamış. İstasyonun tasarımı, şarj alanını bir dinlenme yerine dönüştürerek, dış etkenlerden korunan tanımlanmış bir alan yaratıyor.
Çerçeveye entegre edilmiş aydınlatma, şarj alanı doluyken otomatik olarak devreye girerek açıkça belirlenmiş, güvenli bir alan yaratıyor. Bu çerçeveler farklı şekillerde yapılandırılabiliyor. İsteğe göre yeşillikli veya yeşilliksiz opak bir çatı olarak inşa edilebiliyor. Yine istek doğrultusunda entegre fotovoltaik panelli (güneş panelli) veya panelsiz bir cam çatı olarak da yapılandırılabiliyor. Fotovoltaik versiyon tercih edilirse istasyon, salon ve entegre medya teknolojisi için enerji sağlıyor. Çatının altındaki çıtalar filtre görevi görerek güneş ışığını modüle ediyor ve şarj bölmesi alanına yönlendiriyor.
Biçim ve boyut değiştirebilen modüler şarj istasyonları
3.5 × 5 metre civarındaki dikdörtgen versiyon mevcut otoparklarda ve servis alanlarında kullanılmak üzere geliştirilmiş. Akıllı geometrisi, kısmen kapalı 1-2 araçlık park yeri sağlamayı mümkün kılıyor. Modüller, doğrusal olarak genişletilmesine olanak tanıyor.
Altıgen biçimli daha büyük şarj istasyonu modülü, M ve L istasyonlar için kullanılabiliyor. M istasyonlarının ilk nesli, dört ila sekiz şarj noktasıyla donatılmış, geçişli çözümler olarak tasarlanmış. Altı ila sekiz şarj noktasına sahip L istasyonları ise araç şarj olurken bekleyen müşterilerin kullanımı için bir müşteri salonu içeriyor. Modüler konsept gelecekte; mağazalar, yiyecek tedariği, eğlence, kaplıcalar, fitness ve eğlence gibi ek olanaklarla birlikte değişen boyutlarda XL hub’ları oluşturmak için genişletilebilecek.
Kaliteli bir mola deneyimi yaşatacak şekilde tasarlanan bu salonlar, tamamen camlı dış duvarlarla hem çevreye açık hem de korunaklı bir alan yaratıyor. Dinlendirici ve rahatlatıcı bir atmosfer yaratmak için iç mekanda doğal malzemeler kullanılmış. Medya unsurları da tasarıma dahil edilmiş. Örneğin mobilyalara, müşterilerin tedarikçilerle doğrudan iletişim kurmasını sağlayan dokunmatik ekranlar entegre edilmiş.
İstasyonların Almanya’dan sonra yerleştirileceği yeni ülkeler; İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, İsveç, Danimarka ve Norveç olacak. 2018’den bu yana devam eden projenin yöneticileri; Caroline Lossack ve Sebastian Maßmann. Tasarım ekibindeki isimler ise şöyle sıralanıyor: Benedikt Boschert, Chrisanthi Karta, Dorian Mandzukic, Emma Rytoft, Haotian Yang, Jerzy Gabriel, Jesus Navarro Murcia, Laurent Thill, Leon Jakob Seibert, Luis Tomas, Marta Piaseczynska-Karaivanov, Marvin Bratke, Philip Weibhauser, Sebastian Gernhardt, Sorin-Gabriel Gosa, Veronika Partelova, Yue Xiao.
Görsel: GRAFT