Daktilo, nostalji tutkunlarının en sık başvurduğu zamanda yolculuk araçlarından biri. Öyle ki bu yıl LEGO bile mekanik anlamda gerçeğine uygun hareketli bir daktilo seti piyasaya sürüyor. Sanatçılar da bu aracı bir malzeme olarak sıkça kullanıyor. James Cook’un daktiloyla yaptığı gerçekçi çizimler, Jeremy Mayer’ın eski daktilo parçalarıyla yaptığı soyut heykeller, daktilodan çıkmış harf ve rakamlarla süslü seramik kaplar, kadın haklarını vurgulamak amacıyla daktiloyla çizilmiş portreler ve yine daktilo kullanarak yaratılan illüstrasyonlar anımsamaya değer yaratıcı projelerdendi.
En çok iz bırakan yaratıcı daktilo projelerinden biri ise Lenka Clayton ve Michael Crowe’un daktiloyla yaptıkları sıcacık çizimlerden oluşan Typewriter Drawings serisiydi. İkili o dönem düzenledikleri maratonla her gün, gerçek dünyada gördükleri ya da yaşadıkları şeyleri daktilo kullanarak çizmişti. Lenka Clayton 2012’de başlattıkları bu seride yeni işler üretmeye devam ediyor.
Kalemle çizilmişçesine karmaşık çizimler
Lenka Clayton’ın çizimlerini, 3 yıl önce haber yapmıştık. O döneme kıyasla çalışmaları çok daha gerçekçi, karmaşık ve kusursuz hale gelmiş. 1957 model Smith-Corona Skyriter taşınabilir daktilo yaptığı bu çizimleri kalemle yapılmış çizimlerden ayırt edilmesi dahi zor. Son dönemde çizimlerinde özellikle antika vazoların ya da bilgisayar, modern sanat işleri gibi çağdaş nesnelerin ağırlıkta olduğunu görüyoruz.
Lenka Clayton, daktilo çizimleri yaparkenki rolünü bir sekreterinkine benzetiyor. Tıpkı bir sekreterin dinlediklerini daktiloyla yazıya dökmesi gibi çalışıyor. Ancak o yazı yazmak yerine harflerle ve noktalama tuşlarıyla çizim yaparak belli anları kaydediyor.
Lenka Clayton’ın çalışmalarına internet sitesi üzerinden göz atabilir, Instagram’ı ve Twitter’ı üzerinden takip edebilirsiniz.
Görsel: Lenka Clayton