Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Acıyı Görselleştiren Ağrı Sözlüğü

Acıyı Görselleştiren Ağrı Sözlüğü

Libresse, #PainStories kampanyasında Endometriozis hastalığının ağrısının çeşitliliğini ve yoğunluğunu görselleştiriyor.

Viva La Vulva, Blood Normal gibi başarılı kampanyalarıyla ödüller toplayan, wombstories etiketli kampanyasıyla her kadının kendinden bir parça bulabileceği hikayeler paylaşan Libresse (diğer adı ile Bodyform) yine tabuları yıkan bir kampanya ile karşımıza çıkıyor. Markanın bu sefer vurgulamak istediği konu çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis oluyor.

Endometriozis; şiddetli ağrılara, kanamalara, bitkinliğe, enfeksiyonlara neden olabilecek bir rahim hastalığı. Hemen hemen her 10 kadından 1’inin etkilendiği bu hastalığın acısı oldukça ağrılı geçen bir regl dönemi gibi düşüldüğü için kolaylıkla tespit edilemiyor. Hem bu nedenle hem de hastalığın ciddiye alınmaması sebebiyle ortalama teşhis süresi 7.5 yılı bulabiliyor. Dünyada 176 milyondan fazla kadının endometriozis hastalığına sahip olduğu düşünülüyor.

Endometriozis hastalarına ait ağrı tanımları

Bu ağrı kişi üzerinde öyle bir etki yapıyor ki insanları depresyona sürükleyebiliyor, ilişkilerini etkileyebiliyor hatta bazı durumlarda intihara kadar sürükleyebiliyor. Yapılan araştırmalarda da hastalığa sahip olanların yüzde 40’ının bu nedenle işini bıraktığı veya çıkarıldığı bilgisine yer veriliyor. Endometriozis konusuna dikkat çeken Libresse, AMV BBDO tarafından oluşturulan #painstories kampanyasıyla farkındalığı arttırmayı ve teşhis süresini kısaltmayı hedefliyor.

Kampanya için oluşturulan A Pain Dictionary (Ağrı Sözlüğü) endometriozis hastalarının yapmış olduğu ağrı tanımlarını içeriyor. Ağrıyı 1 ile 10 arası gibi belirli bir sayı aralığında ifade etmektense güçlü çizimleri sayesinde görsel bir dil oluşturuyor. Katkıda bulunanlar arasında endometriozis hastalığı yaşayan illüstratör Venus Libido ve tekstil sanatçısı Ellie Pearce yer alıyor. Libresse, sanatı kullanarak bu acının oluşturduğu sessiz çığlığı yapısal bir forma dönüştürmeyi hedefliyor.

painstories

Libresse, tanı ve tedavi sürecini hızlandırmayı hedefliyor

Bu devam eden proje sayesinde hastalık yaşayanlar doktorlara ağrılarını daha doğru bir şekilde ifade etme fırsatı yakalayacak. Acıyı bir tasvirle özdeştirebiliyor olmak teşhisin sürecini de hızlandıracak.

PainStories kampanyasına eşlik eden The Pain Museum (Ağrı Müzesi) ise yapıtların sergileneceği, hastaların ve uzmanların durumla ilgili konuşmalar gerçekleştireceği bir çevrimiçi sergi. Ayrıca kampanya konusunda bilgilendirme için sunulan The Pain Report (Ağrı Raporu) çeşitli disiplinlerden 30 kadın uzmanın ve endometriozis hastalığından muzdarip 20 kadının röportajını içeriyor. Farklı kültürlerden bilgileri toplayan raporda İngiltere’den Arjantin’e, Suudi Arabistan’dan Çin’e kadar farklı ülkelerden gelen görüşler bulunuyor.

painstories

 

Künye

Müşteri: Essity (Libresse/Bodyform)
Kampanya: PainStories
Ajans: AMV BBDO
CCO: Alex Grieve
ECD: Nadja Lossgott, Nicholas Hulley
Yaratıcı Yönetmen: Toby Allen & Jim Hilson, Nadja Lossgott & Nicholas Hulley
Metin Yazarı ve Sanat Yönetmeni: Augustine Cerf, Lauren Peters
Tasarım: Mario Kertstra, Jack Donovan
Planlama: Margaux Revol, Beatrice Farmelo, Bridget Angear
PR Ajansı: Ketchum
Araştırma Şirketi: The Outsiders
Araştırmacı: Steven Lacey, Zoë McQuillin

Görsel: Libresse