Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Regl Ağrıları İçin Giyilebilir Ağrı Kesici

Regl Ağrıları İçin Giyilebilir Ağrı Kesici

Ağrı kesici ilaçlara alternatif olarak geliştirilen Myoovi adlı giyilebilir kablosuz cihaz, regl kaynaklı kramp ve ağrıları azaltıyor.

İngiliz doktor Adam Hamdi tarafından geliştirilen Myoovi adlı kablosuz cihaz, ağrı reseptörlerini bloke ederek regl kaynaklı kramp ve ağrıları hafifletiyor. Birleşik Krallık’ın Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) ağında pratisyen hekim olarak görev aldığı sırada reçetesiz satılan ağrı kesicilerin işe yaramadığı hastalarla karşılaşan Hamdi, bu yaygın sorunun ağrı çeken kişilerin ortak noktası olan ağrı reseptörlerine dışarıdan yapılacak basit bir müdahale ile çözebileceği fikrinden yola çıkıyor.

Basit ve kullanım kolaylığı nedeniyle geniş kitlelere yayılabilecek bir ürün geliştirmeyi amaçlayan İngiliz doktor, cihazla aynı adı taşıyan Manchester merkezli bir start-up kurarak 2021 yılında giyilebilir ilk cihazı piyasaya sürüyor. Hamdi’nin regl ağrılarına karşı geliştirdiği giyilebilir cihaz, ağrıyı hafifletmek için cilt üzerinden düşük ya da hafif şiddette elektrik akımı veren deri altı elektriksel sinir stimülasyonu teknolojisini (TENS) kullanıyor.

Standart TENS teknolojisi ekipmanlarından en önemli farkı ise kablosuz olması. Cilde yapışarak sabitlenebilen Myoovi disk şeklinde bir ped görünümünde. Piyasadaki diğer TENS teknolojisi kullanan ekipmanlar gibi Myoovi de ağrı kaynağının yani cildin üzerine yerleştiriliyor ve elektriksel darbelerle beyne ve omuriliğe giden ağrı sinyallerini azaltarak kullanıcıların ağrı hissetmesini engelliyor.

Elektriksel darbelerin şiddetini ve frekansını değiştirebilmek için üç kademeli kontrol düğmesi bulunan cihazı, reglin yanı sıra endometriozis veya polikistik over sendromu gibi rahatsızlıklardan kaynaklı ağrı yaşayan kadınlar da kullanabiliyor.

Üç farklı cilt tonuna göre üretilen cihaz, ayrıca maksimum cilt teması ve ağrı giderme gibi etki alanını artırmak üzere iki geniş hidrojel pede sahip. Bu hidrojel pedler iki aya kadar yapışkanlığını koruyarak kullanılabiliyor. Şarj edilebilir pille çalışan Myoovi, tek seferlik şarj ile 10 saate kadar aktif kalabiliyor.

Son yıllarda ağrı kesici ilaçlara alternatif olarak regl ağrılarını önlemek amacıyla geliştirilen farklı çözümleri daha sık görmeye başladık. Myoovi’ye benzer bir çözüm sunan Macar girişim Alpha Femtech’in ağrı kesici özellikli tulumu da bunlardan biri. Regl ağrısı sorunu ve beraberinde getirdiği dinlenme ve iyileşme gibi bir insani ihtiyaç, teknoloji geliştirmenin yanı sıra yasal zeminde de nihayet ciddiye alınmaya başlandı.

Japonya, Çin, Tayvan, Endonezya ve Güney Kore gibi Asya ülkelerinde hayli yaygın bir uygulama olan şiddetli regl ağrısından muzdarip kadın çalışanlara ücretli tıbbi izin hakkı tanıyan regl izni, geçtiğimiz günlerde Avrupa’da ilk kez İspanya’da yasalaştı. Ülkemizde bazı şirketler tarafından tanınmakla birlikte regl izni henüz yasal bir hak olarak kabul edilmiş değil.


Görseller: Myoovi, Instagram