Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapım Süreci, Kurgusu ve Tekniğiyle Fark Yaratan Müzik Videoları [Bigumigu’da 2020]

Yapım Süreci, Kurgusu ve Tekniğiyle Fark Yaratan Müzik Videoları [Bigumigu’da 2020]

Bigumigu’da 2020 yılını özetliyoruz: Karantina dönemi ortaya çıkmış alternatif işlerden, yaratıcı kurgularıyla dikkat çekenlere kadar Bigumigu'da öne çıkan 2020'nin müzik videoları.

2020 küresel salgın nedeniyle dünya düzeninde köklü bir değişimi başlattı. Bu değişim hayatımın her alanına yansıdı. Geride bırakmaya hazırlandığımız bu sıra dışı yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve öne çıkanları bu derlemede topladık.

Animasyon, kolaj, kamera hileleri ve kandırmacaları gibi pek çok farklı teknik ve yöntem kullanılarak çekilen müzik videoları geçen yıl olduğu gibi bu yıl da derleme listemizde kendine yer buluyor. 2020’de müzik videoları, kurgusu ve tekniği kadar yapım aşamalarıyla da dikkat çekiyor. COVID-19 sürecinde yaşanan karantina dönemi yaratıcılığı bir adım ileri taşıyor. Hiç dışarı çıkmadan tamamlanmış işler de bulunuyor yalnızca bir gecede tamamlanmış projeler de. İlhan Erşahin Istanbul Sessions yeni teklisi Hurri Mitanni ve Ayyuka’nın Tantana Record tarafından yayınlanan son albümü Maslak Halayı’nın FM parçası kısa bir İstanbul gezintisi sunuyor.

Karantina nedeniyle alternatif üretimlerin gerçekleştiği videoların yanı sıra iç ısıtan animasyonların bulunduğu videolara kadar çeşitliliği yüksek derlememize gelin birlikte bakalım.

gökalp gönen

İstanbul Sokaklarında Renkli Figürler

Gökalp Gönen, İlhan Erşahin Istanbul Sessions yeni teklisi Hurri Mitanni (Güzel Haber) için bir müzik videosu hazırladı.Müzik videosunda kullanılacak dans animasyonları mixamo üzerinden seçiliyor. Video birbirlerini fark etmeden iç içe yaşayan insanların temsilini sunuyor. Gökalp görselleştirme çabası içerisinde kimi zaman sadece renklerini beğendiği için rastgele animasyon karakterler kullanırken bazı yerlerde mekanın ruhuna uygun figürler ön plana çıkıyor.


Eski Oyunları Kağıt Sanatıyla Yeniden Canlandırmak

Mixtape for the Milky Way kapsamında yayınlanan Video Games parçasının videosu, Austin’de çalışmalarını sürdüren yönetmen ve animatör Eric Power’ın imzasını taşıyor. Büyüleyici animasyonları izlerken hem oyun tarihine, hem kendi çocukluğunuza doğru bir zaman yolculuğuna çıkıyorsunuz. Eric Power da bu videoyu yaratmak büyük keyif aldığını belirtiyor paylaşımlarında. Video oyunlarının, 80’lerin ortalarında Atari’yle oynamaya başladığından beri hayatının önemli bir parçası olduğunu vurguluyor.


Khruangbin ile Alternatif Bir Evrene Yolculuk

Texas merkezli saykodelik funk üçlüsü Khruangbin, Mordechai albümündeki üçüncü teklisi Pelota için geometrik şekillerin yoğunlukta olduğu ve sembolik ifadelerin göze çarptığı bir müzik videosu yayınladı. Glassworks Creative Studio prodüksiyon şirketi tarafından yaratılan ve Hugo Rodrigues Rodriguez tarafından yönetilen müzik videosunda grup üyelerinin de animasyon versiyonun yer aldığı gerçeküstü bir dünyaya yolculuğa çıkılıyor.


Korgün Akgün’ün çizimleriyle Hikayeleşen Müzik Videosu

Instagram’da Kısa Korku hikayeleri ile tüyleri ürperten Korgün Akgün kendine has üslubu ve formatıyla Hakan Kurtaş, Farazi ve Kodes Kahra tarafından yaratılan Fer parçasının müzik videosunu hazırladı. Sözlerini Hakan Kurtaş ve Kodes Kahra ikilisinin yazdığı, Farazi’nin düzenlenme kısmında eşlik ettiği yeni tekli sözleri ve müziği kadar videosuyla da izleyiciye keyifli dakikalar yaşatıyor. Kısa Korku hikayelerinde kara mizahıyla ve ters köşe hikayeleriyle gördüğümüz Korgün müzik videosunda izleyiciyi gizemli bir yolculuğa çıkarıyor.


İzlanda’nın Issız Kıyılarında Piyano Eşliğinde Meditatif Bir Dans

Hania Rani’nin F Major parçasının müzik videosu izleyiciyi İzlanda’nın sahillerinin eşsiz manzarasında akışkan bir yolculuğa çıkarıyor. Varşova ve Berlin arasında hayatını geçiren ve eserlerini üreten Hania Rani teklinin müzik videosu için İzlanda’nın vahşi, engebeli ve soğuk plajlarını tercih etti. Yönetmenliğini Neels Castillion’un gerçekleştirdiği müzik videosu gizemli ve üzücü bir anıyı çağrıştırıyor. Kaybedileni ve ulaşılmazı bulmak için harcanan zamanı yakalıyor.


Tamamen Zoom Üzerinde Çekilmiş Müzik Videosu

Thao Nguyen ve the Get Down Stay Down ekibinden sekiz dansçı Phenom parçasına müzik videosu yapmak için Zoom’da bir araya geldi. Thao Nguyen ve the Get Down Stay Down ekibinden sekiz dansçı Phenom parçası için bir araya gelemeyeceklerini fark edince böyle bir çözüm geliştirdi. Yaklaşık bir hafta süren planlama, hazırlık ve çekim aşamasının ardından müzik videosu ortaya çıktı.


Arkadaşlarınızın Halini Hatırını Sorun

Ad Council, Ruh Sağlığı Farkındalığı Ayı zamanı gerçekleştirdiği kampanyayla salgın zamanı arkadaşlarınızın ruh halini önemsemeniz gerektiğini hatırlatıyor. Whatever Gets You Talking başlıklı video, COVID-19 sürecinde akıl sağlığı konusunda özellikle gençlerin karşılaştıkları sorunlara dikkat çekiyor.


Rone’un Ritimleri Eşliğinde İnsanlığın Doğuşundan Çöküşüne Bir Yolculuk

Fransız elektronik müzik sanatçısı Rone’un Esperanza parçası için Virginie Kypriotis tarafından hazırlanan müzik videosu insanlığın nereden gelip nereye gittiğini hatırlatıyor. Esperanza müzik videosu 2B dokunun hakim olduğu ancak 3B animasyon tekniklerinin de kullanıldığı karma bir teknikle oluşturulmuş. Parçanın dokusunda ve ritimlerinde hissedilen akışkanlık sürekli ilerleyen ve bir akış içinde olan renkli animasyonlarla destekleniyor.


Ayyuka’nın İstanbul’un Gündelik Hayatından Kesitler Sunan Müzik Videosu

70’lerin saykodelik müziğini kendi ezgileri ve tınıları ile harmanlayan Ayyuka, Tantana Record tarafından yayınlanan son albümü Maslak Halayı’nın “FM” parçası için İstanbul’dan gündelik sahnelerin yer aldığı bir müzik videosu yayınladı. Beşiktaş’ın semt meydanından bol bol karelerin olduğu müzik videosunda İstanbul’un gündelik hayatından kesitler yer alıyor. Dönerciler, çiçekçiler, sokak hayvanları, kaykay yapan gençlerin yer aldığı müzik videosu Yıllar Ziyan’ın hazırlamış olduğu görüntülerden oluşuyor.


“Dinosaurs in Love” ve Sadece 24 Saatte Hazırlanan Videosu Herkesin Kalbini Çaldı

Müzisyen Tom Rosenthal’in 3 yaşındaki kızı Fenn tarafından yazılan ve seslendirilen Dinosaurs in Love viral oldu ve 24 saate hazırlanan videosuyla da dikkat çekti.Hannah Jacobs, yalnızca 24 saat içinde nasıl bir film yaratabileceğini görmek için Tom Rosenthal tarafından gelen teklifi kabul etmiş. Daha önce uyum içinde çalışabildiği diğer animasyon sanatçıları Anna Ginsburg’dan ve Katy Wang’den de yardım istemiş. Ekibin beraberce çalıştığı uykusuz bir gecenin ardından ortaya şarkıyla uyum içinde, şirin mi şirin bir video çıkmış.

Görsel: Hurri Mitanni